Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Povlačenje iz Afganistana pobjeda je zdravog razuma nad ideološkim fanatizmom

Osamnaest godina besmislenog rata po afganistanskim vrletima pokazalo je kako je demokracija nježna biljka, koja ne može rasti na svakom tlu
06. ožujka 2020. u 23:05 8 komentara 3295 prikaza
Izbori u Afganistanu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kada povjesničari budućnosti budu nudili odgovore na velike političke zagonetke našega doba, među tim zagonetkama će svakako biti i pitanje raspada Sovjetskog Saveza i propasti komunizma. Za razliku od današnje mudrosti poklonika boginje Clio, koji još uvijek s nostalgijom gledaju na to razdoblje i uzroke propasti traže u “pogreškama” i “stranputicama” komunističkih vođa, vjerujem da će ti povjesničari budućnosti kao jedan od razloga propasti komunizma navesti - njegov besprimjerni uspjeh na globalnoj razini.

Zoran Milanović ZORAN MILANOVIĆ: 'Hrvatski posao u Afganistanu je gotov, naša vojska je potrebna ovdje'

Priča je to o tome kako je jedna rubna europska sila, stjecajem okolnosti, ostvarila toliki utjecaj u svijetu da je u jednom trenutku poželjela postati supersila. Taj trenutak koincidira s trenutkom Staljinove smrti. Njegovim je nasljednicima bilo jasno da će izaći iz njegove sjene i osigurati legitimitet svojoj vlasti samo ako u nečemu nadmaše Velikog Vođu. Dok se Staljin u vanjskoj politici držao načela stare “Realpolitik”, koji je na apele za “svjetskom revolucijom” gledao s prezirom kao na neodgovorni “trockizam”, njegovi su nasljednici pomislili kako je upravo to prostor na kojem mogu nadmašiti svoga prethodnika.

I doista, sovjetski ekspanzionizam doživljava svoj procvat u poststaljinovskoj eri. Ruski tenkovi postaju rutina na ulicama Budimpešte, Praga ili Varšave. S revolucijom na Kubi Hruščov dolazi Amerikancima u dvorište i raketnom krizom gura svijet na rub nuklearnog rata. Preko svojih proksija u Vijetnamu Brežnjev i ekipa uspijevaju nanijeti poraz Amerikancima i proširiti komunizam na Indokinu. Afrika i Južna Amerika postaju zone njihova interesa. Na Bliskom istoku ostvaruju utjecaj poticanjem arapskog nacionalizma i instaliranjem sekularnih socijalističkih diktatura.

U dvadeset godina agresivne ekspanzionističke politike komunizam je postao globalan i već sredinom sedamdesetih činilo se da im nikad nije išlo bolje. Amerika je, s druge strane, s teretom poraza u Vijetnamu i krizom liderstva nakon Watergatea, bila u povlačenju. Njeni dojučerašnji saveznici u svijetu okretali su se protiv nje i padali pod sovjetski utjecaj. Bila je to, kako je rekao Kissinger, “naizgled najniža točka Amerike u međunarodnim zbivanjima”. Iranska revolucija i ponižavajuća talačka kriza izgledale su kao završni udar na ugled Amerike u svijetu. Činilo se da budućnost pripada drugoj strani.

Migranti na graničnom prijelazu Pazarkule između Turske i Grčke SULTAN KOD CARA Erdoğan i Putin ni riječi o migrantskoj drami na grčkoj granici

A onda je uslijedila intervencija Sovjeta u Afganistanu kako bi osigurali još jednu stratešku točku za širenje svog utjecaja. Međutim, taj trenutak trijumfa ispostavit će se i kao trenutak njihova pada. Sovjetski tenkovi i avioni pokazali su se neučinkovitim za borbu protiv afganistanskih mudžahedina u gudurama Tora Bore. Kada su mudžahedini od Amerikanaca dobili “Stingere”, ruski udarni helikopteri Mi-24 postali su hrpa gvožđa i Sovjeti su izgubili dominaciju u zraku. Sto tisuća sovjetskih vojnika bilo je suočeno s gerilskim stilom ratovanja na tuđem terenu.

Intervencija Sovjeta u Afganistanu bila je ona točka u kojoj komunistički režim više nije mogao podnijeti vlastito širenje. Uslijedila je entropija čitavog sustava. Nedugo nakon povlačenja iz Afganistana urušio se i komunizam u samom Sovjetskom Savezu. Sve što su Sovjeti uspjeli svojim komunističkim globalizmom jest da su izgubili ugled “supersile”, uništili vlastito carstvo i pridonijeli usponu radikalnog islama kao nove geopolitičke snage.

Ironija je u tome da će, nakon pada komunizma, ideologiju globalizma prihvatiti Amerika, samo sada pod geslom “širenja demokracije u svijetu”. I možemo reći - gotovo s istim uspjehom. Njezina ju je elita gurnula u eksperiment stvaranja svjetskog Imperija, gdje je sama Amerika korištena tek kao sredstvo za uspostavu globalističkog carstva. Iz osjećaja vlastitog trijumfa ideologija je odnijela prevagu nad zdravim razumom i na kraju je polučila iste rezultate jedne sulude politike odvojene od stvarnosti - dovodeći Ameriku u situaciju u kojoj je počela gubiti status jedine “supersile”.

Uništen Pancir S1 Ubojit udar VIDEO Snimljen trenutak kad turski dron uništava ruski Pancir S1

Tako je bilo sve do Trumpova zaokreta i odbacivanja ideologije globalizma, pod geslom “Amerika na prvom mjestu”. Njegova nedavna odluka da Ameriku naokon izvuče iz dugotrajnog i besmislenog rata u Afganistanu, čini se kao konačna prevaga politike zdravog razuma nad suludim ideološkim fanatizmom. Moguće da će i tamošnja zaraćena plemena, kada jednom Amerika prestane biti izgovor, pronaći neki modus “aktivne miroljubive koegzistencije”, a ideološki radikalizam izgubiti svoj “razlog postojanja”.

Što se nas tiče, za nadati se je kako će se dogovora držati i druga strana, što će na kraju omogućiti da se i naše snage povuku odatle. Naravno, ne na svoju ruku, već u dogovoru sa saveznicima, jer članstvo u savezu znači i obvezu. Bit će to korak u pravom smjeru, koji bi mogao povratiti ugled zapadnih demokracija u svijetu. Na žalost, za mnoge prekasno, među kojima je i hrvatski vojnik Josip Briški.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • ilijan1a:

  Zbog tuđih interesa su uvijek stradali nedužni

 • Art:

  Najgora misija nam je bila ona u tzv jna a u ovu idemo jer smo u NATO u valjda je to jasno..

 • Avatar TamiFlu
  TamiFlu:

  Bora Ristitj, vekovni analiticar o 18 godina ratovanja u astanu...kakvu su "demokratiju" sirili sovjeti...cca dva miliona ubijenih civila...koliko izbjeglih...e noj bora