Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza: Novi biskupi

Oko Uskrsa odlazi i biskup Bogović. Zamijenit će ga franjevac?

Mile Bogović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.02.2016.
u 20:57

Nasljednik se za Gospićko-senjsku biskupiju već zna, ali je obvezan zavjetom šutnje. Nagađa se da bi to mogli biti ponovno jedan fratar ili župnik iz te biskupije

Nakon ustoličenja, ove subote, novog vojnog biskupa mons. Jure Bogdana, slijedi imenovanje novog gospićkog biskupa. Vijest iz Vatikana o papinu prihvaćanju umirovljenja dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića očekuje se oko Uskrsa, kako doznajemo iz crkvenih krugova, koji su to imenovanje isprva najavljivali prije početka korizme, no ono je, možda i zbog ređenja biskupa Bogdana, odgođeno za uskrsno vrijeme. To, zapravo, znači da se ime novoga gospićkog biskupa već zna. Točnije, da je biskupskom kandidatu apostolski nuncij već objavio papinu odluku i obvezao ga zavjetom šutnje, koji je tako obvezujući da nam je jedan od sadašnjih biskupa, kada je doznao za papinu odluku, rekao da ni rođenoj majci nije smio reći tu radosnu vijest, što mu je bilo najteže...

“Novi val” u Crkvi

Prije te “najtajnije faze” u crkvenim krugovima mogla su se čuti dva imena za najizglednije kandidate. Jedan je franjevac Hercegovačke provincije, a drugi je župnik Gospićko-senjske biskupije.

– I jedan i drugi bili bi odlični biskupi. Nekome je možda malo čudno da se izabire fratar iz susjedne provincije, tj. susjedne države, ali riječ je o svećeniku koji dobro poznaje rad Gospićke biskupije i njezine svećenike, dobar je organizator i ponizan svećenik. Drugi je također vrstan organizator i jako dobar pastoralac, pa će biti zanimljivo vidjeti koga će Sveta Stolica odabrati – kaže nam jedan od naših sugovornika.

Prema nekim mišljenjima za biskupa bi, nakon krčkog, ponovno mogao biti izabran jedan fratar, jer Vatikan uvođenjem redovnika u episkopat želi unijeti novi duh među hrvatske biskupe, što se pokazalo upravo lanjskim imenovanjem krčkog biskupa. Redovnici su, naime, po svome habitusu drukčiji od dijecezanskog klera, formacija u redovničkim zajednicama i karizma koju donose sa sobom, a osobito pristupačnost i jednostavnost, posve odgovaraju viziji nove Crkve pape Franje. Imenovanjem dosadašnjeg rektora Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, mons. Jure Bogdana, kažu u Crkvi, taj se smjer nije dao toliko uočiti, ali nam tvrde da iz Vatikana, što se tiče Gospića i Šibenika, koji očekuju nove biskupe, ponovno možemo očekivati iznenađenja.

Novi šibenski biskup, čije će imenovanje uslijediti nakon gospićkoga, očekuje se ovoga ljeta, kada će papa i službeno prihvatiti odlazak u mirovinu dosadašnjeg biskupa mons. Ante Ivasa. Navodno bi i u Šibensku biskupiju (kao i na Krk i u Gospić) trebao doći “vanjski svećenik”, tj. netko tko nije iz Šibenske biskupije. Među imenima koja cirkuliraju i ime je splitskog redovnika, istaknutog teologa, čiji bi dolazak na čelo jedne biskupije bio doista u duhu “novoga vala” pape Franje.

Trojica ove godine

– Ne vjerujem da će Sveta Stolica nakon Krka, a onda i ako se odluči u Gospiću za redovnika, postaviti redovnika i u Šibenik. Bilo bi to malo previše našim biskupima – kaže naš sugovornik tvrdeći da je upravo hrvatski episkopat imao odlučujući utjecaj na izbor mons. Jure Bogdana za vojnog ordinarija.
Nakon Gospića i Šibenika na redu je Hvar, jer uvjete za mirovinu ispunit će hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. No njegov odlazak u mirovinu zacijelo neće biti ove, nego tek sljedeće godine.

U svakom slučaju, novi biskupi (čak trojica ove godine!) donijet će sa sobom nove vjetrove u Hrvatsku biskupsku konferenciju. Posebice stoga što s “prve crte” odlaze biskupi koji su u javnosti prepoznati kao desnija struja (Jezerinac, Bogović, Ivas). Premda je svima jasno da biskupsko poslanje nije ni lijevo ni desno, nego evanđeosko i da jedino tako u svome mandatu mogu ubirati prave plodove.

>> Zaređen novi vojni biskup: Bože sačuvaj da bi se dičio ičime osim križem

Komentara 6

LU
lunar777
21:03 28.02.2016.

Kaj, dolazi lijeva struja? :-) Koje vi gluposti pišete....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije