Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.01.2016. u 19:32

Let3 obilježava početak 2016. s četiri projekta; novim albumom, koncertom za antivalen-tinovo, CD-om i suradnjom na predstavi

Počela je nova godina, sve je mirno i nakon nekoliko tjedana opće ludnice i gužve krenula je standardna siječanjska depresija što se tiče kulturne ponude. Kamo van? Ako niste pobjegli na skijanje, potpuno vam je jasno da će sljedećih nekoliko tjedana biti oskudno programima bilo koje vrste. Osim rasprodanog nastupa grupe Chui – vlasnika jednog od najboljih prošlogodišnjih albuma – u Malom pogonu Tvornice, koncertna publika na prisilnom je „odmoru“. No ima nade jer, ako preživite siječanj, već početkom veljače kreće se u pojačanoj brzini.

Nije potrebno puno razmišljanja da biste zaključili da će početak 2016. kod nas obilježiti Let3 s četiri vrlo atraktivna projekta. Prvi dio već smo vidjeli i čuli; glazbu za novu predstavu „Živjet ćemo bolje“ redateljice Senke Bulić u zagrebačkom ZKM-u napisao je Damir Martinović-Mrle s Ivankom Mazurkijević iz grupe Stampedo, a osim što ju je interaktivno izvodio na pozornici, Mrle se pojavio i u efektnoj glumačkoj epizodi, prvoj nakon „Kiklopa“ Ivice Buljana. Nastavak će biti podjednako zanimljiv.

Za razliku od svih sirupastih i zašećerenih programa u povodu Valentinova, Dana zaljubljenih, antivalentinovo Leta3 u Domu sportova 12. veljače, pod programatskim nazivom „Ništa ljubav, samo karanje“, bit će njihov najveći zagrebački koncert do sada. Iako na prvi pogled izgleda kao spektakularno provokativan naslov u tradiciji Leta3, na kraju ćete ipak dobiti samo spektakularno odličan koncert Leta3 koji u Dom sportova samostalno ulazi prvi put.

“Angela Merkel sere“

Kad je Let3 prošle godine u travnju napunio galeriju Lauba za koncert / spomenički projekt „Angela Merkel sere“, kako se zove i skorašnji studijski album Leta3, gotovo dvije tisuće ljudi uguralo se na jedan od ponajboljih prošlogodišnjih domaćih nastupa. Ujedno i prvi domaći u Laubi, izvrsnom i još neprežvakanom zanimljivom koncertnom prostoru gdje je prije nastupio Mark Lanegan, a nedavno Mark Almond. I tamo je Mrle navraćao nekoliko puta u provjeru terena pa se Let3 za antivalentinovo zamalo opet odlučio za Laubu.

No, izbor je na koncu ipak pao na malu dvoranu Doma sportova, a ulaznice za, pretpostavimo to sa sigurnošću, uzbudljivi “hepening” ubrzano nestaju. Naime, nestaju dvostruko brže jer Let3 svima sklonima „karanju“ za jednu ulaznicu nude dvije pa ući mogu dvije osobe, kako sami kažu, nije bitno kojeg spola i seksualne orijentacije. Osim priprema koncerta u Domu sportova Damir Martinović-Mrle s Ivankom Mazurkijević u prosincu je odradio još jedan od dojmljivih prošlogodišnjih nastupa. Ovaj put u zagrebačkom Teatru &TD s projektom „Mr. Lee & IvaneSky“, na kojem su im se pridružili gitarist Vlado Simčić-Vava i drugi. Bila je riječ o sofisticiranom projektu kojemu se uskoro priključuje i Matija Dedić, a nastup u punom Teatru &TD premijerno je predstavio pjesme sa zajedničkog albuma Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića, koji ćete moći dobiti upravo na koncertu u Domu sportova, uz novi album Leta3 „Angela Merkel sere“, koji će se tamo prvi put pojaviti u prodaji.

Pjesme na engleskom u sjajnoj vokalnoj izvedbi Ivanke Mazurkijević dio su projekta pod pseudonimom Mr. Lee & IvaneSky, projekta koji uključuje filmsku i kazališnu glazbu. Mrle i Ivanka sa suradnicima već su prije zaradili Zlatnu arenu u Puli za glazbu iz filma „Sonja i bik“ te objavili i CD s glazbom za film „Kauboji“. Dio novih pjesama nedavno izvedenih u Teatru &TD može se u drugačijim verzijama čuti i u kazališnoj predstavi „Živjet ćemo bolje“ u ZKM-u, već tradicionalno uzbudljivom susretu teksta, glume i zvuka kojemu naginje Senka Bulić. Nota bene, u veljači ćete u Zagrebu opet moći pogledati i Senkin glazbeni performans „Dream of Life“ posvećen radu cijenjene Patti Smith.

S njima je barem lakše

Kao što je u Teatru &TD na djelu bila napeta mješavina svirke uživo i Martinovićevih kompjuterskih tretiranja zvuka, tako i u predstavi „Živjet ćemo bolje“ Mrle sa suradnicima uživo izvodi glazbu koja je interaktivni dio predstave. Zadnji pothvat Leta3 u kazalištu bila je suradnja u „Kiklopu“ u kojem je pjevač Leta3 Damir Prodanović-Prlja ostvario ambicioznu glavnu glumačku ulogu. Prije toga bili su važan dio Buljanove predstave „Fedra“, za što su osvojili nagradu Hrvatskog glumišta za glazbu. Petnaesti festival Eurokaz 2001. zatvorili su koncertom i opet pokazali da Let3 u scenskom tretmanu glazbe kod nas nema konkurenata.

Riječ je o sastavu koji prirodno naliježe na „daske koje život znače“. Čini se da je sve oko Leta3 teatar, ali su se osim drame koju stalno proizvode sasvim konkretno pronašli u kazalištu. Jer upravo je Let3 najbolji domaći primjer spoja zvuka i scene; zaboravite na površinske priče o provokaciji jer kod njih je riječ o vrlo artikuliranom konceptu s nekima od ponajboljih artističkih domašaja. Možda i nećemo živjeti bolje, ali je s njima barem lakše. 

>>Brega zakopčao Dugme po današnjoj mjeri

>>Dajte nam narodnjake, ali one prave, jer i rock je, izvorno, narodska glazba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije