Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2020. u 12:04

Posebnu odgovornost za ovakve ispade snose javne osobe, prije svega političari koji pridonose takvim ispadima mržnje, koji svojim djelovanjem stvaraju pogodno tlo za takvo bezumlje. To se posebno odnosi na one na desnici, što desnije – to mračnije: sjetimo se samo što su dosad izjavljivali tamo neki zekanovići, glasnovići i slični.

Kad netko javno poziva na čin mržnje, na zločin, na kazneno djelo, za takvo što nema nikakvog opravdanja! Baš nikakvog! Zato svi u ovoj zemlji koji imaju zdravu pamet, barem koliko ih je još ostalo, trebaju jednoglasno osuditi bilo kakav izljev mržnje trenutačno prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, u svjetlu najnovijih sramotnih ispada s transparentima i grafitima u Zagrebu.

Javni poziv na silovanje srpskih žena, javni poziv na linč i ubijanje Srba, bilo što takvo gnjusno, ali i ne samo Srba, za svaku je bezuvjetnu osudu i odgovorni u sustavu na takvo što moraju odmah reagirati, pogotovo policija i DORH, i u korijenu sasjeći svaki takav nedopustivi izljev mržnje prema bilo kome. Onaj tko to radi doista je dno dna ovoga društva i zaslužuje debelu zatvorsku kaznu! Maksimalna kazna treba biti poruka svima za ubuduće, ako se još netko sjeti i usudi takvo što javno poduzeti, da zna što ga čeka!

U najnovijem prvom slučaju, kad je riječ o transparentu takozvanih navijača Dinama, jer to ne može biti normalan navijač bilo kojeg kluba, policija i jest brzo reagirala, i očito pronašla mlade neodgojene bezumnike. Bilo bi jako dobro znati i iz kakvih sredina dolaze takvi mladi monstrumi, iz kakvih obitelji, kako su ih roditelji i obitelj odgajali, koje su škole završili, što rade u životu osim što mrze sve oko sebe, odakle su pokupili takvu dozu mržnje prema manjinama, prema Srbima, što ih je motiviralo, zašto baš sada... To je već i za sociološka, psihološka istraživanja. I nije se ovo dogodilo prvi put, i očito da u jednom dijelu naše populacije tinja taj čisti fašizam. Jer kako drukčije nazvati napad na tuđi integritet, poziv na ubojstvo manjinaca.

Nema tu drugog naziva, i prema takvima se treba tako i odnositi, i primjereno ih kazniti. I u ostalim slučajevima trebamo znati tko stoji iza tih grafita. Jesu li njihovi autori također takvi mladi idioti, je li to ista skupina, neka druga skupina istih mrziteljskih pobuda, ili netko drugi koristi prvu situaciju da dodatno potpali vatru, pogotovo sad u predizborno vrijeme, kad su napetosti na političkoj i društvenoj sceni sve veće, kad iskre frcaju na sve strane, kad se političari razmeću teškim riječima, kad se izmjenjuju uvrede, kad jedan dio političara ne krije također svoje mrziteljske pobude prema drugima.

I zato nisu odgovorni samo ti mladi bezumnici i njihove obitelji, roditelji... Posebnu odgovornost za takve ispade snose javne osobe, ponajprije političari koji pridonose takvim ispadima mržnje, koji svojim djelovanjem stvaraju pogodno tlo za takvo bezumlje i takve ispade, a to se posebno odnosi na one na desnici. Sjetimo se samo što su dosad izjavljivali tamo neki zekanovići, glasnovići i slični, što izjavljuju i sad tijekom kampanje, koji su to novi izljevi mržnje prema svakome tko nije Hrvat, kako oni drže da Hrvat treba disati i živjeti i ponašati se.

Samo treba baciti oko na retoriku pojedinaca iz Škorina tabora, pojedinih mostovaca, bome i nekih HDZ-ovaca, da ne spominjem one još desnije. Što desnije – to mračnije. I nitko ne može poreći da ovaj posljednji val bezumlja nema veze s opet toliko puta raspravljenom tezom o ustaškom pozdravu ZDS u današnjem javnom prostoru, pogotovo nakon presude Visokog prekršajnog suda.

Dokle god u javnom prostoru imamo bilo kakvu naznaku da je ustašluk dopušten, da se ZDS relativizira, da ga se može javno koristiti, da se čak u javnom prostoru pojedini generali zalažu za njegovu javnu uporabu, jer se potpuno netočno tvrdi da je stariji od ustaša, dok se ZDS sve više poistovjećuje s cijelim Domovinskim ratom, što je neprihvatljivo, dok se tako sve više stvara shizofrena situacija, dotle možemo očekivati i takve nemile ispade.

To što je netko nezadovoljan politikom Milorada Pupovca, ili tome slično, ne može biti nikakvo opravdanje za bilo kakvo nasilje, makar ono zasad bilo i samo verbalno. Na kraju, što se još treba dogoditi pa da ovakvo deklarativno bezumlje završi i s konkretnim zločinom, da netko nekoga ubije iz mržnje prema manjini? Koja je to crta koja dijeli verbalni izljev mržnje od stvarnog zločina? Tko će tada biti odgovoran? 

Ključne riječi

Komentara 7

NA
nahtt
15:49 15.06.2020.

Au. Koja cenzura. Nema je ni u S. Koreji. Sve pobrisano. Što uoće onda stavljate da se može komentirati ? Debili.

DU
Deleted user
10:25 16.06.2020.

Dali se za ovo čisto lupetanje antifašiste despota, plača neka naknada. I tko plaća.

SP
Spezzi
20:14 15.06.2020.

slučaj svastika 2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije