Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2016. u 07:08

Proračun se zapravo temelji na optimizmu u pogledu gospodarskih kretanja, koji je za razliku od optimizma bivše Vlade utemeljen i u najavama analitičara za domaće gospodarstvo.

Nema ni doline suza ni rezova – proračun pokazuje politiku kontinuiteta.

Državni službenici ostaju privilegirana kasta i ne moraju se bojati ni otkaza ni smanjenja plaća. Čini se gotovo uspjehom da smo, eto, barem izbjegli povećanje plaća dogovoreno ne zbog uspješnosti u radu ili povećanja efikasnosti, nego zbog sindikalne akcije i kupovanja socijalnog mira negdje u osvit krize. Nitko nije ni očekivao da će Vlada rušiti plaće svojih zaposlenika u prvih sto dana nakon dolaska na vlast jer za takvu akciju, kao i uostalom za veći dio reformi mora promijeniti sijaset zakona i tako dobiti legitimitet za poteze. No, činjenica da se iz jučer objavljenih smjernica ekonomske i fiskalne politike ne vidi ni tendencija smanjenja dodataka na plaće ili značajniji pad mase plaća sve do 2018. jasan je znak da od manje uprave neće biti ništa ni u ovom mandatu. Bez rezanja tih troškova nema ni manje države, ni manjih poreza, a time ni konkurentnije pozicije za domaće gospodarstvo.

Proračun se zapravo temelji na optimizmu u pogledu gospodarskih kretanja, koji je za razliku od optimizma bivše Vlade utemeljen i u najavama analitičara za domaće gospodarstvo. Prema anketi potrošača, očekuje se povratak građana u veće kupnje i investicije, ali ne zato što očekuju bolje sutra, već zbog toga što su predugo odgađali kupnju pojedine skupine dobara poput automobila ili novih stanova uplašeni krizom. Ipak, generirati stabilan rast potrošnje moguće je jedino na temelju većih primanja građana, a to je pak nemoguće bez poreznog rasterećenja gospodarstva. A da bi ga ministar financija Zdravko Marić mogao izvršiti, iduće je godine nužno početi s reformama jer u protivnom neće biti novih radnih mjesta, a investicije će se i dalje skretati u zemlje s manjim porezima poput Crne Gore, ako je riječ o turizmu, ili Srbije, kad je riječ o proizvodnji.

Status quo, za koji se Vlada Tihomira Oreškovića odlučila, donijet će blagi rast, ali nedovoljan da nas u dvije godine po standardu ne prestigne čak i Rumunjska.

>> Milanovićeva Vlada za start je Oreškoviću priskrbila više od dvije milijarde kuna 

>> Oreškovićev proračun 2,4 milijardi veći od Milanovićeva. Planirano 100 milijuna kuna za novorođenčad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije