Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Nakon slučaja Crnoja, branitelji na udaru kontrole kako su trošili namjenske kredite!

Mijo Crnoja zatražio je godinu dana odgode za svoj kredit od 56.000 eura, a to će pravo imati svi branitelji koji još nisu utrošili svoje kredite za stambeno zbrinjavanje
07. ožujka 2016. u 11:37 2 komentara 25579 prikaza
crnoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon slučaja Mije Crnoje, smijenjenog ministra branitelja s brojnim aferama, na udaru kontrole su svi branitelji koji su dobili namjenske kredite uz povlaštenu kamatu za stambeno zbrinjavanje! U Ministarstvu branitelja potvrdili su nam da je Državna revizija zatražila kontrolu nad svim braniteljima koji su korisnici tih kredita, a zahtjev za nadzorom povezuju sa slučajem Crnoja. Za ministra s najkraćim stažem u Banskim dvorima (preživio je tek šest dana) otkrilo se da je u banci oročio namjenski kredit dobiven za rješavanje stambenog pitanja i da je imao prijavljeno lažno prebivalište na zemljištu, koje je dobio kao RVI, a na kojem u propisnom roku tim kreditom nije sagradio kuću ni zatražio građevinsku dozvolu.

Kontrola obuhvaća branitelje koji su kredite dobili tijekom 2010. i 2011. godine ( pa i 2012.) jer se u tom razdoblju nije provodila sustavna kontrola trošenja namjenskih sredstava. Kako nam je potvrdila Vesna Nađ, koja trenutačno s pozicije zamjenice ministra vodi Ministarstvo branitelja jer još nema novog ministra, Ministarstvo je kontrole namjenskog utroška kredita počelo provoditi tek od 2013. godine. A tek u 2015. ekipirana je služba u čijoj je nadležnosti sustavna kontrola trošenja namjenskih kredita za stambeno zbrinjavanje. Ministarstvo će ovaj tjedan imati sistematizirane podatke provedene kontrole, ali već sada je uočeno da nisu svi branitelji propisno koristili te kredite uz povlaštene kamate. Ministarstvo, naime, odobrava namjenske kredite za gradnju kuće na zemljištu koje branitelji kao ratni vojni invalidi dobivaju od lokalne samouprave, zatim za adaptaciju postojećeg stambenog prostora, ali za kupnju stanova. Već je uočeno, rekla nam je V. Nađ, da po Dalmaciji branitelji koji su dobili kredit za adaptaciju ili kupnju stana te stanove ljeti rentaju turistima. Dokle god kredit nije isplaćen, branitelji stanove ne smiju koristiti u druge svrhe osim za vlastito stambeno zbrinjavanje, rekla nam je Nađ. Uostalom, nema logike i nije pravedno da se kredit uz povlaštenu kamatu koristi za turistički ili bilo kakav drugi biznis. U sklopu kontrole branitelji se pozivaju da dostave račune, nastavila je Nađ, i dokažu da su povlašteni novac namjenski utrošili na stambeno zbrinjavanje – dakle adaptaciju, kupnju stana ili gradnju kuće. Ako branitelji još nisu utrošili taj kredit, pa nemaju račune, dobit će godinu dana da ga iskoriste za ono za što su ga dobili. Zato Nađ napominje da branitelji ne moraju biti u strahu da će odmah doživjeti sankcije nego imaju dodatnih godinu dana da sve riješe. Ako ni nakon godinu dana to ne učine, objasnila je Nađ, morat će vratiti dobiveni kredit.

– Ne budu li u tom slučaju vratili kredit, Ministarstvo će podnijeti prijave DORH-u i ići će se s tužbama. Oni koji su pak utrošili kredit za adaptaciju, ali su izgubili račune, u tom slučaju će komisija Ministarstva branitelja izaći na teren jer postoje fotografije kako je stan izgledao prije adaptacije pa će se usporediti sa stanjem nakon adaptacije. Fotografiranje prvotnog stanja komisija je već napravila u sklopu procedure procjene potrebnog novca za adaptaciju – rekla nam je Nađ. Otkrila nam je da je i smijenjeni Mijo Crnoja u veljači zatražio godinu dana odgode za prilaganje računa za svoj kredit od 56.000 eura. Crnoja je, podsjetimo, tvrdio da on s tim kreditom može i na put oko svijeta, što nikako nije točno. Taj kredit može utrošiti samo za gradnju kuće. Crnoja jučer nije odgovarao a naše pozive, pa nismo čuli njegov komentar hoće li zaista izgraditi kuću.

Branitelji s kojima smo razgovarali, a koji su već pozvani da Ministarstvu prilože račune za kredite, imaju situaciju da su, primjerice, od Ministarstva preko Hrvatske poštanske banke dobili kredit od 40 do 50.000 eura i od lokalne samouprave zemljište za gradnju kuće. Procijenili su da im je taj iznos premali da bi financirali gradnju kuću, pa žele vratiti zemljište, a kredit iskoristiti za kupnju stana. Pojedini branitelji sada užurbano traže račune kako bi pokrili troškove kredita.

>> DORH istražuje bivšeg ministra Crnoju

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • jozomali:

    Obzirom kakva je situacija u zemlji mogu reći samo Hvala Bogu bilo je i vrijeme! U normalnoj zemlji gdje nema svetih krava to bi se automatikom rješavalo i svaki prestupnik bi već bio sankcioniran, ali nažalost ne i kod nas! ... prikaži još! I svejedno mi je jeli to Sabo, Sanader, Lovrić-Merzel, Milanovićev brat ili branitelji koji su striktno namjenska sredstva utrošili na nešto drugo!

  • jozomali:

    Pa Valentić je Tomi i ekipi otvoreno prije izbora poručio: “Pazite što radite, jako se pozivate na Tuđmana, a zaboravljate da Tuđman nije podnosio desničarenje”.hhhhmmmmm......neki baš i nisu shvatili poruku