Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno u Premiumu: Petrov odgovorio i na pitanja čitatelja

'Moramo ukinuti kao mjerilo hrvatstva pripadnost ovoj ili onoj političkoj opciji'

Božo Petrov
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
19.02.2016.
u 11:35

Lustracija bi samo produbila tenzije. Političari se i dalje koriste spominjanjem ustaša i komunjara jer su to jako zapaljive teme, a njima je potrebno pobijediti na unutarstranačkim izborima

Božo Petrov, potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta prvi je s kojim smo radili Premium intervju, odnosno razgovor za koji su pitanja postavili naši čitatelji Premiuma na web-stranici Večernjega lista. U intervjuu za Obzor kombinirali smo dio “premium” pitanja s našima i dobili zanimljiv i dinamičan razgovor o najrazličitijim temama. Petrov nam je odgovorio kako će zaustaviti autobuse s hrvatskim radnicima koji odlaze u Njemačku, je li Most namjerno žrtvovan da bi se uništio treći put, treba li prodati Hrvatske autoceste, o odnosima u novoj Vladi, odugovlačenju s donošenjem odluka, Mostovim ministrima, kadrovskim aferama, koliko mu je psihijatrijska struka pomogla u bavljenju politikom... 

Je li vaša Vlada stabilna s obzirom na učestalo razmimoilaženje Mosta i HDZ-a u mnogim bitnim pitanjima? 

Vlada je stabilna, u to ne trebate sumnjati. Reformski je sporazum potpisan i, koliko ja znam, planira ga se pridržavati i HDZ. Slika u medijima vjerojatno je drukčija, ali mislim da je to zato što je sada više nego ikad prije sve – transparentno. Javnost nikad prije nije imala toliko uvida u to što se događa “iza zavjesa”. Sada kad imaju uvid u sve stvara se slika kaosa, histerije, nestabilnosti. Možda je Most samo malo jači i čvršći pregovarač nego svi drugi prije i nemamo problem s tim da javno kažemo s čim se slažemo, a s čim se ne slažemo. Na kraju dana riječ premijera Oreškovića je zadnja i to poštujemo i mi i Domoljubna koalicija. 

Građani su prva dva tjedna rada Vlade ocijenili dvojkom. Koju joj ocjenu vi dajete? 

Prerano je za ocjenu kakva je Vlada, to bih vam mogao reći za nekoliko mjeseci. Prošlo je mjesec dana usuglašavanja, formiranja, preuzimanja resora. Još traje uvid u problematiku koju smo zatekli i koju hitno treba rješavati. 

Može li premijer Orešković zaustaviti verbalni rat HDZ-a i SDP-a i imate li vi snage utjecati na Tomislava Karamarka da se prestane s podjelama? 

Most se trudi utjecati samim svojim ponašanjem i neuplitanjem u sukobe koji traju 20 godina. Primijetio sam isti stil i kod premijera Oreškovića. Teško je promijeniti način političke komunikacije koji traje toliko dugo, ali dan po dan, potez po potez i vjerujem da se to može promijeniti. Narodu je dosta ustaša i partizana. Most je nastao jer nam je na lokalnoj razini bilo dosta lokalnih šerifa koji su ideologiju upotrebljavali kako bi zavadili pa vladali. Činimo sve kako bi ta ideološka prepucavanja nestala, Hrvatskoj su potrebne promjene i dijalog, a ne dodatne podjele.

Karamarko je nedavno izjavio “tko govori protiv HDZ-a, govori protiv Hrvatske”. Dijelite li to mišljenje?

Gospodin Karamarko ima pravo na svoj stav jednako koliko i ja imam pravo ne složiti se s tim. U mnogim se stvarima slažemo, međutim u ovome ne. Moramo ukinuti kao mjerilo “hrvatstva” pripadnost ovoj ili onoj političkoj opciji. Ljubav prema domovini mjeri se nekim sasvim drugim parametrima. 

Kako objašnjavate da i Darinko Kosor svojima iz HSLS-a obećava da će imati ministra u “drugom krugu”? Znači li to da Vladu ne podržavaju čak ni svi članovi Domoljubne koalicije? 

Ne znam kakav je dogovor unutar Domoljubne koalicije. Možda će njegovi koalicijski partneri prepustiti HSLS-u neko ministarstvo. Reformski sporazum jasno definira koji su resori pod ingerencijom Mosta i tako će ostati do kraja mandata. 

Zlatko Komadina otvoreno kaže da bi HDZ poslao u oporbu i stvarao koaliciju s Mostom. Je li to uopće moguće?

Gospodin Komadina vjerojatno tako plasira određene političke poruke kao pripremu za unutarstranačke izbore. I na to ima legitimno pravo. Je li moguće? Danas je svašta moguće, ali za sada ovaj scenarij može ostati samo želja, s tim da mislim da treba poticati drukčiji, pozitivniji dijalog i suradnju.

Most je izabran jer je zagovarao reforme, i to što hitnije, a ne dugo pregovaranje o svakom potezu. Namjeravate li se kadrovski ustrojavati i svađati još idućih šest mjeseci? 

Most se ne svađa ni s kim. Međutim danas, baš zbog onoga što sam napomenuo – pogrešnog političkog dijaloga koji to zapravo nije – svaki put kad se ne složite s nečim ispada da se svađate. A ni medijski spinovi nisu rijetka pojava. Vlada postoji četiri tjedna. Kako biste okarakterizirali i Most i ostale članove Vlade da se sve razriješilo u 24 sata? To bi vjerojatno značilo – raspodjelu plijena. Ne valja ako ste prebrzi, ne valja ako otežete. I nije nam plan kadrovski se ustrojavati idućih šest mjeseci. Imate već sada neke primjere, ministar Orepić donio je unutarnju uredbu za upotrebu službenih vozila i spustio ih operativcima na terenu te ostvario ogromne uštede. I ustrojavamo se i radimo istovremeno.

Kako ocjenjujete rad Mostovih ministara? 

Vjerujem da sam objektivan kad kažem da su – odlični. Predani, odgovorni, savjesni. Osjećam i vidim da su shvatili koliku odgovornost imaju prema hrvatskim građanima. Oni su prije svega stručnjaci u svom resoru i svi su jedva dočekali da se uhvate u koštac s rješavanjem problema.

Kako mislite zaustaviti autobuse s radnicima koji idu za Njemačku? 

Svima je jasno da se promjene ne mogu dogoditi preko noći i da će ta slika postojati još neko vrijeme. Ali s druge strane, pravom brigom za javno dobro, odgovornim i racionalnim upravljanjem države, pazeći kamo ide svaka kuna, a ne stilom pijanih milijardera, stvari se mogu okrenuti i okrenut će se. Vidjet ćete u idućih pola godine da smo spremni povući poteze za dobro države, koje drugi nisu bili spremni. Vidjet ćete da ova Vlada radi.

Izjavili ste da se protivite privatizaciji Hrvatskih autocesta, ali sad se opet pojavljuju ideje o privatizaciji. Jeste li promijenili mišljenje? 

Protiv sam prodaje autocesta ili drugih javnih poduzeća koja ostvaruju dobit i ne mislim odustati od onoga za što vjerujem da je najbolje za ovu državu i njene tvrtke. Vjerujem da će se pronaći model u kojem to neće biti jedini način. Drugi su govorili o privatizaciji jer je to bio najlakši način, kroz koji će oprati ruke od onog što bi se poslije događalo. 

Što mislite o tome da hrvatski građani postanu dioničari u ostvarivanju velikih energetskih projekata? 

Zašto ne? Pogotovu ako bi se tako realizirali kapitalni projekti za Hrvatsku.

Kakav je vaš stav o zapuštenom poljoprivrednom zemljištu i kaznama za neodgovorne vlasnike tog zemljišta? 

Smatram da se poljoprivredno zemljište mora staviti u funkciju i da neodgovorno upravljanje njime ne smije biti na štetu njihovih susjeda, s kojima graniče.

Kakva sudbina čeka ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića? 

O smjeni gospodina Lozančića odlučit će premijer Orešković, samo ne želim da se smijeni a da se ne da jasan i čist dokaz. Ne želim provoditi političke čistke.

Koliko slučaj Lozančić destabilizira odnose s HDZ-om? 

Nimalo. Ponavljam ono što sam već rekao – u ovoj Vladi svatko će imati pravo na svoje mišljenje. To je prednost nestranačkog premijera Oreškovića – nema političke stege, nema spuštanja naredbi “odozgo”. Suradnja i usuglašavanje, vjerujem jedan do sada neviđen politički trend u našoj maloj zemlji. 

Je li potez predsjednice, kad je bez konzultacija potpisala Lozančićevu smjenu, narušio dobre odnose Ureda predsjednice i Vlade? 

Ne bih se bavio procjenama tog odnosa, to ćete morati pitati predsjednicu i premijera.

Možete li vrlo jasno izreći svoj stav o Goranu Radmanu kao ravnatelju HRT-a? 

Mislim da je kolega Kovačić dovoljno rekao što mislimo o ravnateljstvu Gorana Radmana i da je to i više nego dovoljno da dalje ne bude ravnatelj. Smjenu ćemo tražiti zbog niza njegovih afera.

Zašto je Most glasovao suprotno od koalicijskih partnera i podržao Ranka Ostojića na čelu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost? 

Na izbor Ranka Ostojića oporba ima demokratsko pravo. I mogu misliti o Ranku Ostojiću što god hoću, ali oporba ima već 25 godina pravo na svoj prijedlog. Nadam se da uočavate razliku između istine i iskonstruiranih napisa.

Kako su reagirali vaši partneri iz HDZ-a, osobito Tomislav Karamarko, na podršku Ostojiću? 

Reakcije gospodina Karamarka mogli ste pročitati i u medijima, a ako se ne varam, bilo je nešto u stilu da Most ima pravo na svoje mišljenje. 

Je li Vijeće za suradnju poput “nadvlade”, kako se doživljava, s obzirom na to da odlučuje o najvažnijim i kadrovskim pitanjima?

To stalno naglašavamo, Vijeće za suradnju služi kao odličan model predusuglašavanja, kao pomoć i rasterećenje ministarstava. 

Najavljivali ste da zamjenici ministara neće biti iz stranke iz koje su ministri. Je li istina da Most sada želi u svojim resorima imati potpunu kontrolu, pa tako i u “svojim” javnim poduzećima sve svoje ljude?

Most ne želi kontrolu na način na koji se to prikazuje od trenutka od kada smo sastavili Vladu, mi samo želimo biti sigurni da će se reforme provesti tijekom ovog mandata. Jedini kriterij pri odabiru ljudi nam je stručnost i mislim da smo to jasno pokazali. A to koliko želimo zapravo rad, a ne kontrolu, dovoljno govori i da nemamo sve zamjenike u ministarstvima iz kvote Domoljubne koalicije. Osim toga, pokušali smo da Most pomoćnike, koji su prava operativa ministarstava, smjesti u ministarstva za koja je preuzeo odgovornost tako da se može odraditi posao iako je intencija nekih drugih pojedinaca bilo da se sve izmiješa. Što se tiče javnih poduzeća, nemamo namjeru sve kontrolirati, ali strateška poduzeća nekog ministarstva trebaju biti pod nadzorom ministra, inače je on samo nečija lutka na koncu, a ne osoba koja može provesti potrebne promjene. To je isto kao da tražim od ministra prometa da mu ja upravljam državnim cestama i autocestama.

Hoće li se čelne funkcije i dalje popunjavati podobnima ili ćete zaista tražiti najsposobnije, na javnim natječajima?

Tražimo najsposobnije, a i dalje ćemo inzistirati na javnom natječaju.

Najavili ste ukidanje povlastica saborskim zastupnicima, kao i smanjenje plaća ministrima, saborskim zastupnicima, direktorima javnih poduzeća. Zašto više nitko o tome ne govori?

Ovo je, recimo, dobra sugestija za medije da potegnu to pitanje. Vi, odnosno građani prvi su koji me to pitaju nakon dugo vremena. To dolazi na dnevni red uskoro, budite sigurni da Most neće odustati ni od jedne najavljene reforme.

Hoće li ova Vlada povući kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a?

O toj temi još nismo razgovarali. Kandidat za takvu poziciju mora imati podršku svih političkih opcija u Hrvatskoj.

Zagovarate li i vi lustraciju?

Lustracija na način lova na vještice – ne. A u ovom trenutku, dok je širina normalnog centra ili sredine ravna sječivu noža, gdje samo postupajući normalno postajete ustaša ili komunjara, mislim da bi to samo produbilo tenzije. Došlo se u situaciju da se ljude pljuje po ulici bez razloga i to čine oni koji osobno nisu proživjeli to zbog čega napadaju. Političari i dalje koriste upravo te teme jer su jako zapaljive, a njima je potrebno pobijediti na unutarstranačkim izborima. Bojim se da nitko ne vodi računa o tome da posljedice takve retorike mogu biti dalekosežnije i pogubnije od ovoga što se danas događa. Volio bih da toga postanu svjesni.

Što mislite zašto hrvatski mediji šute o napadu na 20-godišnjeg mladića u Vukovaru, iza čega vjerojatno stoji nacionalna nesnošljivost, mislite li da vas se to tiče i kako ćete reagirati?

Ne znam zašto mediji šute o ovome, a pišu, na primjer, danima o tome kako je Ingrid Antičević spomenula iluminate. Iskreno vjerujem da ovo drugo nije zanimljivije hrvatskoj javnosti. Komentirao sam s ministrima Orepićem i Šprljom ovaj slučaj, ovaj slučaj se tiče svakoga tko živi u ovoj državi pa tako i hrvatske Vlade. Ne bih dalje ništa komentirao ni iznosio da ne ugrozim proceduru.

Koliko procjenjujete da vam je struka pomogla u vašem osobnom i političkom razvoju? Smatrate li da su staloženost i stabilnost pojedinca preduvjeti za bavljenje politikom?

Sigurno nije odmogla. Vjerujem da staloženost kod političara nije na odmet, no to nije preduvjet. Potrebna je prije svega motivacija. Ljudi iz Mosta ušli su u politiku samo zato da političkim djelovanjem pomognu gospodarskom rastu Hrvatske, a ne da si pronađu novo radno mjesto. Zato od nas nećete čuti da potenciramo ideološke podjele.

Je li Most namjerno žrtvovan treći put kako bi HDZ i SDP vječno bili na vlasti?

Most još uvijek nije žrtvovan, a ja ću dati sve od sebe da nikada i ne bude nečija i ničija žrtva. Ne budemo li mogli napraviti ono zbog čega smo ovdje, idemo svi kući. Čak ni tada nećemo biti žrtve, nego pošteni ljudi koji su nešto pokušali napraviti. Pri tome prvenstveno govorim o svim svojim kolegama, zastupnicima i ministrima. Moguće je da govorite o Mostu kao žrtvi s obzirom na trenutačnu sliku u medijima. Neodlučni, otežu, pa evo i mene su optuživali da sam varalica i izdajica. Ako ikada ja ili bilo tko iz Mosta ukrade nešto, ošteti ovu državu za ijednu kunu, donese neku lošu političku odluku po našu državu, onda neka mene i nas etiketiraju. 

Jeste li svjesni pada rejtinga Mosta i kako planirate vratiti popularnost koju ste imali na izborima?

Radom i rezultatima toga rada. Vjerujem da će hrvatskom narodu biti dovoljno to da Most nije prodan i da je zastupao isto što je zastupao od samog početka. Nadam se da će građani tražiti krivce u pravim osobama za ono za što se u prošlosti trudilo ocrniti Most i da će znati prepoznati rad u idućem razdoblju.

>> Nakon lokalnih šerifa 2013. stasali su “mladi lavovi” i počeli se udruživati

Komentara 14

Avatar abakus
abakus
17:52 19.02.2016.

Hvala g. Petrovu na odgovorima i Večernjaku što nam je pružio priliku da postavimo pitanja. Dobra ideja i nadam se da ćete je ponoviti.

DU
Deleted user
11:41 19.02.2016.

Ja zadovoljan, dobio sam odgovore na svoja dva postavljena pitanja, a i odgovorima sam prilično zadovoljan.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
17:55 19.02.2016.

nema on pojma drzave koje su napraavile lustraciju napreduju a hrvatska koja nije propada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije