Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2020. u 07:00

Jeziva je bila slika trajekta sa “zbjegom” vikendaša s Brača u Split jer putnike nitko nije ni popisao, nego su se razmiljeli Hrvatskom

Dvije su dojmljive slike pratile posljednji od brojnih koronaproboja koji se događaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji i na do jučer koronanevinom Braču. Prva je čak bila štosna jer je brački lokalac prešarao ploču s nazivom mjesta i Nerežišće zamijenio imenom Wuhan. Druga je slika bila jezovita jer je pokazivala trajekt sa stotinama putnika s Brača koji u zbjegu stižu u Split da preduhitre karantenu. Slika je jezovita zato što su s “prokuženog” žarišta Brača u Split stigli putnici, među njima, tvrdi se, i dosta vikendaša, a koliko je poznato, nitko te ljude nije popisao nakon izlaska s trajekta. Niti je poznato koliko ih se smjestilo u Splitu i županiji, a koliko produžilo na kontinent, širom Hrvatske. Ako se među njima nalaze i oni koji su s Brača sa sobom ponijeli i virus, posljedice bi mogle biti teške.

Premda jedan od poznavatelja situacije u tome slobodnom dolasku zadnjeg trajekta s Brača vidi još jedan dokaz nesposobnosti županijskoga kriznog stožera u Splitu, ostat će tajna zašto Nacionalni stožer nije reagirao, “preskočio” onaj splitski i poduzeo mjere. Nadajmo se da im ovo neće biti prva veća greška. Kako ovo nije prvi “kiks” na jugu, nego je riječ o već desecima proboja, prošlo je vrijeme za hrvatsku unutarnju političku korektnost i netko mora problematizirati ovo iskakanje koje se događa u središnjoj Dalmaciji. A brojke su neumoljive. Više od četvrtine ukupno zaraženih u Hrvatskoj i čak više od trećine svih umrlih dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije, koja ima 440 tisuća stanovnika.

>> VIDEO U zgradi Općine Nerežišća priprema se testiranje stanovnika na COVID-19

Grad Zagreb, gotovo dvostruko brojniji, ima manje zaraženih i umrlih nego ova županija, a u posljednje vrijeme, čak kada se spoje Zagreb i Zagrebačka županija, dakle na području s više od 1,1 milijun stanovnika, ne možeš pronaći ni deset novozaraženih. Kako će na iznošenje ove statistike sigurno biti zluradih primjedbi, treba reći da nema tu nikakve zluradosti, nego je riječ o normalnoj zabrinutosti velikog dijela ostalih krajeva Hrvatske koji sa zebnjom drže fige da koronu što prije istjeramo iz cijele Hrvatske. Jednako smo tako strahovali za Istru, tik do kužne Italije, a sada smo oduševljeni jer su Istrani koronu istjerali. Da i u Nacionalnom stožeru misle da je na jugu zapelo, vidi se i po tome što su tamo poslali nekoliko epidemiologa koji u Split izgledno odlaze kao “krizni upravitelji”. I to govori što se misli o djelotvornosti županijskog splitskog stožera.

Premda je ta županija među posljednjima inficirana u Hrvatskoj, brzo su se počeli događati proboji u bolnice i staračke domove, pa se valja podsjetiti da je dr. Alemka Markotić još prije pet tjedana uputila ovakvu poruku jugu: “Sigurna sam da u Splitu hoće i mogu biti prvi u svemu te da ne žele to biti u broju korona... Molimo građane na jugu da pokažu da su bolji od ostalih i ne dopuste da se virus širi.” Kazala je to tada, jednom, i nikad više. Očito je ta poruka bila primljena s određenom nesnošljivošću.

Sigurno je da ovdje ima i neobične popustljivosti prema stožeru u Splitu. Zbog političkih, a i “doktorskih” razloga. Onu staru “neće doktor na doktora” mnogi su prepoznali u neuobičajeno pitomim izjavama ministra Vilija Beroša, koji je skandal u splitskome staračkom domu u Vukovarskoj ulici, čega je zasad posljedica 18 mrtvih i na desetke zaraženih, protumačio riječima “odgovoran je virus”. Da loše brojke u toj županiji imaju i političke posljedice, vidljivo je i u tome što se iz prvog plana vođenja presica hitno evakuirao splitski župan HDZ-ov Blaženko Boban.

>> VIDEO Policija kontrolira putnike koji putuju trajektom s Brača u Split

Gotovo nevjerojatno, ali svoju je šansu odmah iskoristio lokalni, a i središnji SDP, pa su lansirali javnosti razumljiv zahtjev za smjene odgovornih u splitskom kriznom stožeru. Akciju predvodi supetarska SDP-ova gradonačelnica Ivana Marković, što akciji predstavlja i teret jer ona je nevjerodostojna znamo li da je prije više od mjesec dana od stožera tražila otvaranje frizeraja i pedikura!? Ovakvo epidemiološko stanje oko Splita objektivno prijeti da bi se oni sa zakašnjenjem mogli priključiti kakvom-takvom turizmu, a za Brač je već sigurno da će tjednima kasniti za ostalima.

U takvoj situaciji gotovo nestvarno zvuči podatak da je u “privatni rat” protiv korone krenuo jedan “dotepenac”, vlasnik Brodosplita i kninskog DIV-a Tomislav Debeljak te organizirao testove za više od 1700 svojih zaposlenika. No, jedna lasta ne čini proljeće. To što je na jug upućeno nekoliko epidemiologa iz Zagreba moglo bi biti nedovoljno. Bilo bi svrsishodnije da je u Split došao Beroš, Markotićeva ili Capak. Jer oni kao “generali” imaju više autoriteta od njihovih “poručnika”. Misli li biti HDZ-ov džoker na izborima, Beroš bi trebao osobno otići i gasiti taj hrvatski Wuhan u Splitu i na Braču. Ostane li tamo Wuhan, koliko god šutjeli o tome i efikasnosti županijskih HDZ-ovaca, bit će svi na gubitku. 

Komentara 71

BU
burza
08:06 10.05.2020.

Nije kriv stozer nego neposlusni ljudi nemozes ti nikog natjerati disciplini ako nema to u glavi ne zrazite krivca u stozeru

Avatar IvanR
IvanR
07:42 10.05.2020.

To će im doći na naplatu. Po svemu su najpametniji ali sada kada nestane laki šoldi ode sve kvragu kao što je i Hajduk otišao na žalost. Trebati će ćaća pokazati sinu koji nikada nije radio kako je to. I onda pametovati.

DU
Deleted user
09:58 10.05.2020.

tu cijelu županiju treba zaključati ko wuhan dok se ne očiste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije