Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Mladi vide dalje 
od ostalih. Zato ih 
treba podržavati

Na tisuće mladih, najviše u Zagrebu, ali i diljem zemlje, pulsira u tome jednome novom duhu, koji je zahvatio nove generacije i koji se sada, u punoj snazi, predstavlja u javnosti.
25. listopada 2017. u 13:02 2 komentara 1774 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ne treba biti veliki prorok da bi se predskazalo da će ovaj vikend mladi zapaliti Zagreb duhovnim događanjima. Uvertira je već u petak, na večeri slavljenja, kojom “duhovni bend” (premda ne vole da ih se tako zove, već radije “slavljenički tim”) “Božja pobjeda” obilježava svoju 10. obljetnicu. Zatim slijedi prva duhovna obnova za studente i mlade “Isus na brucošijadi” u Ciboninoj dvorani, koju će predvoditi duhovni ‘gurui’ današnje mladeži p. Ike Mandurić, don Damir Stojić i vlč. Ivan Valentić.

13.12.2016., Zagreb - Kardinal Josip Bozanic predvodio je zornicu u crkvi Blagovijesti navjestenja Gospodinova u  zupi u zagrebackom naselju Vrbani.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Duhovno buđenje Hrvatske Zornice su adventski hit, u 6 ujutro nema mjesta za sve

Cibona će, zacijelo, eksplodirati kao i one večeri u veljači ove godine na koncertu Laudato Televizije “Progledaj srcem”, kada je više od 6.000 mladih ispunilo dvoranu do posljednjeg mjesta i utisnulo novi pečat duha urbanom licu glavnoga grada. 
Svi ovi događaji, a radi se, zapravo, o duhovnim mega-spektaklima, govori o rastućem trendu buđenja vjere i duhovnosti u posljednjih nekoliko godina kod mladih u Hrvatskoj, koji nisu nastali u nekim činovničkim uredima i centrima za fabriciranje kadrova, nego su odraz življenja žive vjere jednoga dijela hrvatske mladeži. Ona se najzornije može vidjeti, primjerice, svakoga utorka na Kamenitim vratima u Zagrebu, gdje gotovo tisuću mladih, urbanih, obrazovanih i zgodnih ljudi dolazi moliti krunicu. Svaki tjedan posljednjih nekoliko godina! Taj oblik tzv. ulične evangelizacije je vidljiv, no duhovnost mladih formira se u zajednicama i župama, koje organiziraju za njih posebne duhovne obnove, formacijske tečajeve, molitvene programe, čak i vježbe askeze u postu, molitvi i šutnji.

Na tisuće mladih, najviše u Zagrebu, ali i diljem zemlje, pulsira u tome jednome novom duhu, koji je zahvatio nove generacije i koji se sada, u punoj snazi, predstavlja u javnosti. 
Mladi koji danas tako traže i svjedoče svoju vjeru nisu neki kolebljivci, zatucanci ili plašljivci. Upravo suprotno, to su silne čvrste izgrađene osobnosti, koje na pitanja o ispunjenju svojih snova i ideala odgovore nalaze u duhovnosti, vjeri, kršćanstvu, Crkvi. Oni ne žele biti puki folklorni ili tzv. tradicionalni vjernici, koji će samo formalno ispunjavati svoje vjerske zadaće, nego u svome životu pronaći onu vezu sa živim Bogom i “prikopčati” svoj život na nju, kako bi svoje mladenačke snove sanjali već sada i danas, baš onako kako su ih sanjali proroci sa stranica Svetoga pisma. Upravo tako, ovi mladi proroci su današnjeg vremena! Jer se ne mire s duhom osrednjosti, besmisla i banalnosti koji im se nudi, nego traže one iskonske i istinske vrijednosti koje su odavno izrečene i zapisane. Njihova čežnja i vjera odraz je pravoga duha vremena u kojemu živimo. Fenomen duhovnog buma mladih, kojemu svjedočimo, zalog je nade i za budućnost ove zemlje. Jer mladi vide dalje od ostalih. Baš poput proroka. Zato ih treba dobro osluškivati, promatrati i podržavati. Sa stopostotnom sigurnošću da neće iznevjeriti. Ni sebe ni sve ostale.   

Mladifest Antiultra Eruptivan ‘katolički Woodstock’ po mjeri pape Franje sveti leopold ritam grada Kako nam je sveti Leopold svima očitao duhovnu lekciju Sjednica Vlade Milan Jajčinović Jesu li samo oni koji se znaju 'prekrižiti' pravi Hrvati?
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Deleted user:

    Mladi vide daleko i zato i odlaze u Njemacku, Irsku, Svedsku...

  • vladimir964:

    Mislim da je u pozadini toga rastućeg interesa vjeri - očaj, osjećaj bezizlaznosti i jad.