Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTIVIRANJE

Kome je cilj namjerno zaglupljivanje hrvatskih građana?

Splitski festival
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
18.07.2016.
u 13:15

Gledatelji javne televizije i radija ostaju bez kulturnih emisija, ali zato moraju slušati “kuruzu” koja izravno koketira s cajkama i k tome to još platiti

Otkad je nakon posljednjih, pokazalo se, kilavih parlamentarnih izbora neka nova ekipa preuzela upravu nad Hrvatskom radio-televizijom, znatno se srozala kvaliteta i televizijskog i radio programa.

Popularna emisija “Dobro jutro, Hrvatska” vratila je staru glazbenu špicu, što i nije loše, ali ostala je bez nekih odličnih i uhodanih novinara, napose honoraraca, a njezini glazbeni urednici drastično su srozali razinu glazbene ponude koju slušamo u toj emisiji.

Tako se prečesto u toj emisiji, pod nazivom pjesma dana, mora slušati evidentna “kuruza” koja izravno koketira s cajkama, a izvode je pjevačice i pjevači koji zbog upitne kvalitete ne bi trebali dobiti šansu na javnoj televiziji. Urbani stil koji je “Dobro jutro, Hrvatska” njegovala godinama, tako se polako, ali sigurno gubi. Emisija “Lijepom našom”, koja ima uspjele trenutke i u kojoj lokalni političari godinama neumorno proizvode opasno neslušljive tonove (jednostavno rečeno falšaju), nedavno je u izdanju iz muzikalnog Hrvatskog zagorja pustila intonacijski nevjerojatno iritantan nastup Nives Celzijus u jednostavnoj pjesmi “Veselo, veselo Zagorci”. Bila je to prava blasfemija koju su urednici trebali izrezati iz snimke.

I kada sam pomislio da se gore pjevanje od toga na HRT-u ipak ne može čuti, zatekao me debitantski nastup Tončija Huljića, poznatog hrvatskog i regionalnog hitmejkera na glasovitom Splitskom festivalu, na kojem su u prošlosti pjevali najveći europski pjevači. Pa i Domenico Modugno. I Vice Vukov. I Tereza Kesovija. I Gino Paoli. Huljić je uz svoj bend izvodio svoju pjesmu “Amico mio goodbye” i njegovo pjevanje u falsetu bilo je nešto strašno. Neslušljivo. Nisu mu mogli pomoći ni instrumentalisti ni članovi klape. Huljić je, u maniri Gorana Bregovića, vozio po svome. U totalni falš.

Huljiću pjevaču te festivalske večeri jednostavno nije bilo pomoći, a gledatelji javne televizije to su morali slušati i k tome još platiti. Sramota i za glazbeni Split i za HRT. A još je veća sramota stručni ocjenjivački sud koji je debitantu Huljiću dao prvu nagradu! A dobio je Huljić i broncu od publike. I izjavio da mu je drago da su ljudi prepoznali njegov mali art-projekt. Čestitke na skromnosti.

I tako dok upitne glazbene (i ne samo glazbene) vrijednosti preuzimaju javni radio i televiziju, jedan omiljeni pisac i radijski autor Ivica Prtenjača morao je otići s Trećeg programa Hrvatskog radija, gdje je nekoliko godina imao rado slušanu emisiju “Jutro na trećem” koja je imala i 40.000 slušatelja po emisiji.

Otkaz ugovora dobili su i brojni drugi afirmirani i nagrađivani autori. U medijima se moglo pročitati da bez svoje nedjeljne ranojutarnje šarmantne emisije “Dobro jutro: kultura” ostaju Dražen Ilinčić i Miran Kurspahić. Netko očito namjerno zaglupljuje hrvatske građane. Falš naprijed, ostali stoj!     

>> Kako HRT naplaćuje dugovanja? Političkim strankama daje dulji rok za otplatu nego građanima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije