Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irski model

Kako vratiti dijasporu: Nema povratka kući bez posla

kolodvor, kofer
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/2
11.01.2016.
u 19:15

Nije dovoljno samo apelirati na nostalgiju prema domu, kvalitetni poslovi su preduvjet za povratak. U najgorim mjesecima je i po 3000 Iraca pakiralo kovčege i napuštalo državu

Kada je bilo najgore, mjesečno je oko 3000 Iraca pakiralo kovčege i napuštalo državu. Crna statistika kaže da je Irska izgubila oko 140 tisuća ljudi od početka ekonomske krize 2009. i tamošnja je vlada odlučila zaustaviti taj trend. “Vratite se kući raditi”, glasi slogan kampanje irske vlade kojom želi Irce raseljene po cijelom svijetu, što je problem s kojim se suočava i Hrvatska, privući natrag u domovinu.

Plan za povratak

– Emigracija je imala značajan učinak na državu, izgubili smo talent i energiju. Kako se oporavlja ekonomija, a lani je porasla za sedam posto, trebamo školovane i stručne ljude i radnike, a potreba za njima će i rasti. Kvalitetni poslovi su preduvjet za povratak, ali je važno i to da Irska svima postane privlačno mjesto za život – kaže irski veleposlanik u Hrvatskoj Tim Harrington. No, kako kaže i slogan, za takvo što nije dovoljno samo apeliranje na nostalgiju prema domu, već i vrlo jasno razrađen model kojim upravlja državni ministar za dijasporu, imenovan 2014., a lani je predstavljen sveobuhvatni plan za olakšavanje povratka i identificirane su prepreke.

U programu sudjeluju sva ministarstva, a povratnicima se – uz nova radna mjesta, kojih se u Irskoj tjedno stvori tisuću – nude i povoljni uvjeti i pomoć za pokretanje posla, poput savjetodavnih servisa, kredita i logističkih centara koje je vlada osnovala, ali i mreža koja jamči kvalitetan život, kao što su, primjerice, povoljne cijene stanova, vrtići za djecu i zdravstveno osiguranje, kao i iskustva i pomoć onih koji su se već vratili. Štoviše, kad je riječ o vrlo deficitarnim kadrovima, kao što su medicinske sestre, nude im se posebne povlastice, plaćena karta, podmirenje troškova preseljenja, dodatna plaća i školovanje. Model je to koji u mnogočemu može poslužiti kao inspiracija za Hrvatsku, koja proživljava val emigracije.

Netočna statistika

Nominalno, prema podacima Zavoda za statistiku, od početka krize 2009. godine do kraja 2014. iz Hrvatske je emigriralo 81.496 osoba, no broj je zasigurno veći jer se veliki dio imigranata službeno ne odjavljuje. Prave razmjere iseljavanja dobro ilustriraju podaci o iseljavanju u Njemačku – dok statistike DZS-a kažu da se u 2012. ondje iselilo 117, a 2013. 122 Hrvata, iz njemačkog migracijskog ureda pak kažu da im je iz Hrvatske 2012. stiglo 12.944, a 2013. čak 25.200 ljudi. I treba napomenuti da je Njemačka tek lani Hrvatima potpuno otvorila tržište rada. Irski model – rast ekonomije bez kojeg nema povratka – vrlo brzo daje rezultat.

– Procjenjuje se da će ove godine biti prekinut trend i da će broj onih koji se vraćaju nadmašiti broj onih koji se iseljavaju – kaže veleposlanik Harrington. 

>> Hrvati u Kanadi žive bolje od ostalih useljenika, ali i od rođenih Kanađana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije