Naslovnica Premium Kolumne

Je li Plenkovićeva pobjeda jamstvo za europsku hrvatsku?

Gubitak drugih parlamentarnih izbora imat će posljedice i za samog Milanovića. Izbornom je pobjedom, pak, Andrej Plenković učvrstio svoju predsjedničku poziciju
14. rujna 2016. u 11:45 0 komentara 2122 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

HDZ je na izborima neočekivano uvjerljivo pobijedio. SDP ih je neočekivano izgubio. Izborna kampanja nije upozoravala ni na pobjedu ni na poraz. Odlazak Tomislava Karamarka i dolazak Andreja Plenkovića potpuno je promijenio izborne šanse, kako HDZ-a tako još više SDP-a. Plenković se predstavio kao novo europeizirano lice HDZ-a. Nasuprot tome, Zoran Milanović ostao je pri svome starome načinu ponašanja.

Najednom se od tipičnog našeg ljevičara prometnuo u veliku Hrvatinu i samozvanog branitelja nacionalnih interesa. Na taj je način izgubio glasove svojih tradicionalnih lijevih glasača, a nije pridobio simpatije hrvatskih nacionalista. Svojim antisrpskim govorima izgubio je i simpatije hrvatskih Srba. Zato je teško vjerovati da bi Milorad Pupovac i društvo ušli u postizbornu koaliciju s njim.

Gubitak drugih parlamentarnih izbora imat će posljedice i za samog Milanovića. Izbornom je pobjedom, pak, Andrej Plenković učvrstio svoju predsjedničku poziciju i naznačio nastavak demokratske transformacije HDZ-a. Neobični Most i dalje je ostao pri svojim uvjetima i ultimatumima. On je sada još i zahtjevniji. Most se ponaša kao da je politika samo ono što oni misle da bi politika trebala biti.

andrej plenković Uspjeh novog šefa HDZ-a Plenković može biti spokojan – učvrstio je položaj u stranci Andrej Plenković Apsolutni pobjednik Kako je Andrej Plenković seksi desnicom zaveo i osvojio birače andrej plenković DOBITNICI I GUBITNICI Kako je Plenković 'zaveo' birače

Politika bi trebala sadržavati i moral, ali teško da takva politika koju propagira Most uopće postoji. Politika nije isključivo moral i moraliziranje, nego najčešće kompromis i dogovor, odnosno umijeće mogućeg.

Bude li Most i dalje iritantno tvrdoglav, s njim će biti svaki poslijeizborni dogovor. Kakvo je bilo Mostovo ponašanje u koaliciji s HDZ-om već smo vidjeli, kada je Most bio oporba Vladi koju je dobrovoljno formirao. Nema puno razumnih razloga da bi se, s obzirom na radikalizirane i okamenjene stavove Mosta, i ovaj put nešto puno promijenilo. Velika koalicija između HDZ-a i SDP-a bila bi zbog svjetonazorskih razloga ravna političkom čudu.

U ovoj mentalnoj i političkoj situaciji možda na Most više računa SDP nego HDZ. SDP je spreman na sve, pa i na nepouzdanu koaliciju s Mostom. Ako na ultimatume Mosta pristane, bit će to samo potvrda one stare: “Sve za vlast, vlast nizašto!” Odlazak Zorana Milanovića, koji je najavio da se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a, otvara mogućnost koalicije Mosta i SDP-a.

S druge strane, Andrej Plenković ima više mogućnosti za političke saveze. Tu su još i HDSSB i Stranka Milana Bandića, Željko Glasnović iz dijaspore te predstavnici nacionalnih manjina. U svakom slučaju, nova će Vlada biti sigurno stabilnija nego što je bila Vlada Tihomira Oreškovića za vrijeme vlasti nekompetentnoga Tomislava Karamarka. Neočekivana pobjeda Andreja Plenkovića mogla bi biti jamstvo da će Hrvatska napokon imati hrvatsku vlast europskoga tipa.     

>> Koliko je Zoran Milanović izgubio u glasovima hrvatskih Srba?

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.