Naslovnica Premium Kolumne

Italija privlači, a Hrvatska tjera ljude

Talijanska vlada donijela je potkraj prošle godine zakon po kojem se do kraja ožujka 2017. sve osobe koje su imale problema s plaćanjem poreza mogu dogovoriti s poreznicima da zaostatke plate u pet rata, a uz to će im biti oproštene sankcije i kamate
12. ožujka 2017. u 08:30 0 komentara 1038 prikaza
iseljavanje
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Italija posebnim zakonom, koji je stupio na snagu u četvrtak, želi privući najbogatije ljude svijeta, a u Hrvatskoj se ponovno otvara rasprava o (ne)radnim nedjeljama. Hrvatska donosi zakone kojima tjera bogate ulagače (jedinstveni je zakon kojim jedna tvrtka može bez ikakvog upozorenja nekome sjesti na račun), a talijanska agencija za prikupljanje poreza (Agenzia delle Entrate) poziva bogate strance da se presele u Italiju nudeći im sada mogućnost da plate samo 100.000 eura godišnjeg poreza, tzv. flat tax.

Ta novost mogla bi, pogotovo zbog Brexita, privući mnoge arapske bogataše, nogometaše, zvijezde... da se iz Londona presele u Italiju. Računa se da bi se oko tisuću takvih osoba s boravkom u Londonu moglo sada preseliti u Milano, gdje je burza koja se kandidira da zamijeni londonsku i koji je središte industrije, financija, visoke mode, turizma, gdje su restorani odnosno sve što privlači bogataše.

Fabrizio Pagani iz talijanskog ministarstva ekonomije i financija kaže da je vlada donijela paket mjera za privlačenje kapitala i osoba koje će poslije Brexita napustiti London. Uvedeno je osobno oporezovanje, što je ključno za stvaranje zemlje atraktivnom za život bogatih ili „high net worth individuals“, kako ih se naziva. Ne samo što ni sindikati više ne spominju rad nedjeljom, jer je to postalo normalno (ima samoposluživanja koja rade 24 sata na dan svih sedam dana u tjednu), nego se i poreznim olakšicama želi privući strani kapital, ali i domaći.

Talijanska vlada donijela je potkraj prošle godine zakon po kojem se do kraja ožujka 2017. sve osobe koje su imale problema s plaćanjem poreza mogu dogovoriti s poreznicima da zaostatke plate u pet rata, a uz to će im biti oproštene sankcije i kamate.

Do sada je s poreznim uredom sredilo svoje stanje više od 350.000 talijanskih poreznih obveznika. U Italiji nikakav SDK ili njegov nasljednik nema pravo sjesti na bankarske račune, a kamoli ne upozoriti nekoga da nešto nije platio.

Čini se kao da se u Hrvatskoj djeluje da se otjera ljude umjesto da ih se privuče.

> > HBK ponovno pokreće inicijativu za zabranu rada nedjeljom

> > Petir: Po radu nedjeljom Hrvatska na europskom vrhu

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.