Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2016. u 08:27

Slijedi poruka koju će razumjeti svaki roditelj, a kao želju da se naša djeca ne sukobljavaju kao “djeca ustaša i partizana”. Predsjednica podsjeća da je prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu uspjela ta pomirba, nakon čega nam je ostala svima lekcija da Hrvati tek pomireni mogu stvarati svoju budućnost.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović morala je imati jakog razloga kada se odlučila za ovakvo obraćanje naciji. Ovo je do sada najdramatičnije i upozoravajuće obraćanje. Znači da je predsjednica procijenila da je, narodski rečeno, “voda došla do grla”. Vidi se to iz njezina tona, kao i iz procjene da će se, ne zaustavi li se ova “neizdrživa atmosfera zagađenosti javnog prostora mržnjom i netolerancijom”, ona preliti i na ulice.

Predsjednica sasvim ozbiljno upozorava na opasnost da bi ovaj unutarhrvatski “rat” oko opravdavanja jednog ili drugog zločinačkog sustava vrlo lako mogao eskalirati “na ulici, u tramvaju, na stadionu... A onda više nema popravnoga”! Dakle, taj naš ideologijski sukob mogao bi postati stvarni, ulični, a onda je pak samo korak do još gorih stvari, sukoba i – žrtava. Predsjednici treba vjerovati da ima više informacija i naznaka o realnoj situaciji nego što ih imamo mi.

Stoga ona apelira da se ugase zvučnici putem kojih se svađa javnost, a da bi bila potpuno jasna, govori o dva zločinačka sustava. Još jednom osuđuje ustaški režim koji je, prema njezinim riječima, bio i nenarodan, i zločinački, i veleizdajnički, a zločinačkim ocjenjuje i drugi zloglasni sustav iz prošlog stoljeća – zločinački jugoslavenski komunistički režim, pod kojim su deseci tisuća brutalno likvidirani kao neprijatelji naroda. Ovdje predsjednica strogo odvaja antifašizam, kao hrvatsku vrednotu, od zločina komunizma.

Slijedi poruka koju će razumjeti svaki roditelj, a kao želju da se naša djeca ne sukobljavaju kao “djeca ustaša i partizana”. Podsjeća da je prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu uspjela ta pomirba, nakon čega nam je ostala svima lekcija da Hrvati tek pomireni mogu stvarati svoju budućnost. Pa kako onda da se sada vraćamo na ono što smo, mislili smo, riješili prije 20 godina? Zato i ovo njezino “trgnite se” jest upućeno aktualnoj Vladi i političarima jer ne rade svoj posao, a poruku “prekinite svađe i uhvatite se posla” ne šalje samo predsjednica, ona je univerzalna. 

>> 'Domoljubna koalicija, Most i druge stranke imaju stabilnu većinu'

Komentara 16

DU
Deleted user
11:34 10.05.2016.

I autor i predsjednica bi trebali pročitati Rezoluciju VE o osudi zločina komunističkih režima. Vidjeli bi da u njoj nema ni traga izjednačavanju fašizma i nacizma, u našem slučaju ustaštva, s komunizmom općenito, odnosno ratnih pobjednika s ratnim gubitnicima. Tema je prevažna da bi joj se tako paušalno prilazilo.

DU
Deleted user
06:26 11.05.2016.

Pa imamo mi i Domovinski rat gdje isti oni koji kažu da je zločin zločin, da i pobjednici mogu činiti zlodjela, kada je u pitanju 2. svjetski rat i poraće tvrde kako se zločini ne smiju izjednačavati! Gospon autor o tomu nije rekao ništa u ovom tekstu i komtekstu. Pa kako ćemo se pomiriti kada je npr. bivši predjesnik glumio i ustašu i partizana, pa više ne znamo tko je. On vjerojatno zna, ako? Dok je on mirio u sebi tu dihotomiju do tada je bio u narodu mir, kada je on sam sebe počeo lagati, blatiti, štititi, blamirati sve se prenijelo na javnu scenu! Tko je rekao kada je rekao, rko je bio kada je bio i što je bio kada je bio. Nitko više ne vjeruje nikome (ne samo po tim pitanjima). Vjera i povjerenje je narušeno u pravosuđe, zdravstvo, školstvo, u ljude općenito. Kada je tomu tako čini se lako je s ljudima manipulirati, ali je ishod te manipulacije vrlo nepredvidiv. Možda se otrijeznimo a možda postanemo još opijeniji svim i svačim! Slušam jučer ujutro na radiju dva profesora (Milardović i Rimac) u strasnom govoru (barem bi oni trebali biti manje strasni a više analitično), pa kada je jedan počeo pričati samo u naznaci ono što se drugome nije svidjelo, ovaj drugi muuleti u riječ govoreći: "to ne možete tako govoriti". Ovaj prvi se brani da nije on to htio reći što mu on inputira, a ovaj njemu da nemoj te Vi meni, znam ja što ste vi htjeli reći...a novinarka zbunjeno kaže da je eto svima dozvoljeno reći svoje mišljenje...onaj prvi profesor zašuti...onaj drugi se ne smiruje...slušatelji se javiše i puno smirenije pokušavaju ovom drugom profesoru reći da je pristran, on se cinično smije smatrajući da ovo što govore slušatelji, to što ga kritiziraju, je bjelodani znak da je bio u pravu! Pa, reći će, da je upravo govorio da su "ljudi nerazumni" jedino je on razuman! Na kraju ispada da upravo oni koji bi trebali biti glas razuma to nisu već ostrašnjeni borci za samo neke istine! Druge ih ne zanimaju!

MA
martom
14:01 11.05.2016.

....morate biti svjesni da je diskvalifikacija fašizmom klasična metoda diskvalifikacije svog političkih protivnika, reče netko danas na tv. Nema boljega opisa od toga, trenutnoga stanja u HR. SDP i njihovi NVO rade upravo to! Narode vidiš li to?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije