Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2016. u 11:30

Plenković je u Ukrajini isprsio male hrvatske mišiće u trenutku kada to ne čini ni Trump

Baš kad smo svi pomalo zaboravili na Ukrajinu, u njoj se ukazao naš premijer Andrej Plenković i potrudio da nam tu zemlju ponovno vrati u fokus. Mnogi su se pitali zašto je premijer, nakon proklizavanja u BiH, išao češati mečku. Je li Hrvatskoj trebao bijes majke Rusije u trenutku kad je situacija između Bruxellesa i Moskve ionako zaoštrena sankcijama zbog aneksije Krima, kad sve više europskih lidera pokazuje proputinovski potencijal i kada, na koncu, dolaze potvrde da se Hrvatska devedesetih godina naoružavala uz pomoć te zemlje.

Što je još gore – Plenković je u Ukrajinu otputovao samo nekoliko dana nakon što je u Americi pobijedio Donald Trump, čovjek koji je u više navrata otvoreno kazao da Moskvu ne smatra prijetnjom ni neprijateljem i da će zatopliti odnose s Putinom (naravno, znajući Trumpa, možda se potpuno odrekne ovog svog stava). Hrvatska se tim potezom isprsila, pokazala svoje male mišiće i sigurno joj to neće pomoći da s Moskvom u dogledno vrijeme stvori idilične odnose.

No Hrvatska je premijerovim putovanjem u Ukrajinu pokazala još nešto: dosljednost i suosjećanje. Dosljednost u poštovanju europskih ideja, a suosjećenje kao zemlja koja je i sama, poput Ukrajine, bila napadnuta, iskomadana, da bi, uz već spomenutu rusku vojnu pomoć i ponešto američke špijunaže, porazila pobunjenike i vratila se u svoje granice. Hrvatska je izabrala teži put i principijelnost i u tome Plenković vodi potpuno istu politiku kao i predsjednica i službeni Bruxelles.

Jasno je da je nastupilo globalno preslagivanje i da se sve manje može sjediti na dva stolca kao što to još čini Srbija. Hrvatska je poslala poruku da je vjerna članica EU i NATO-a, a dolazak Obamina izaslanika za energiju Amosa Hochsteina u našu zemlju očit je bratski zagrljaj i poruka Plenkoviću da će ga saveznici zaštititi od ruskih napada. No ipak, nakon Sarajeva i Kijeva, bilo bi zgodno da premijer ode na jedno putovanje iza kojeg se neće vući repovi. Recimo u Vatikan, Island, Finsku... Popis je dug.

>> Rusi otkazali gospodarski forum: 'Duboko sam zabrinut za budućnost odnosa s Hrvatskom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije