Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANITELJI

Druženje u Klemmovoj kleti pokazalo da su 'braća po oružju' iznad svake politike

Klemm i Matić
Foto: Nacional
02.02.2016.
u 21:00

Prizor je to za pamćenje: prosvjednici iz Savske zagrljeni s dojučerašnjim ministrom Fredom Matićem

Dva desetljeća, još od završetka Domovinskog rata, traju više ili manje uspješni pokušaji manipulacije braniteljskom populacijom, a paralelno s manipulacijom teku i optužbe za njihovim svjesnim agitiranjem za račun jedne političke opcije i jedne političke stranke, uglavnom, za HDZ. Istodobno, nekoć suborci, danas ljuti pripadnici "zaraćenih" političkih opcija, mirno su neku noć roštiljali, pokoju popili pa zapjevali.

Prizor je to za pamćenje: prosvjednici iz Savske zagrljeni s dojučerašnjim ministrom Fredom Matićem kojemu je zbog prijetnji iz tog istog šatora dodijeljena i 24-satna policijska pratnja. Upriličen na vikendici Josipa Klemma, roštilj je okupio sva viđenija lica iz braniteljske populacije, među njima i četiri saborska zastupnika svih opcija, poput Steve Culeja (HDZ) i Franka Vidovića (SDP), bio je tu i general Mladen Markač, Tigrovi poput Ilije Vučemilovića i Darka Katuše, gradskog vijećnika s Bandićeve liste, savjetnik predsjednice Ante Deur pa i Ante Tandara iz HVIDR-e, kojeg se posljednjih dana moglo vidjeti u taboru nesuđenog ministra Mije Crnoje. Cinik bi rekao da je nedostajao samo Mirko Rašković, SDSS-ov saborski zastupnik s braniteljskom mirovinom.

No, bio je tamo i Miodrag Demo, do jučer jedan od ozbiljnih kandidata za ministra branitelja, kojeg je u jeku "kampanje" dočekao hladni tuš otamo gdje je to ponajmanje očekivao: iz šatora koji je logistički pomagao od prvoga dana. No, ni to ga nije spriječilo da se odazove pozivu na druženje u Klemmovu klijet.

Paradoksi su to specifični za braniteljski korpus koji mogu biti nerazumljivi svima, osim njima samima. Naime, posljednjih godina takvi susreti nisu rijetkost, samo što se odvijaju daleko od znatiželjnih očiju, čak i danas, kada su rovove zamijenili sabornicom, angažirajući se na dijametralno suprotnim polovima političkog spektra. I zato im treba vjerovati na riječ kada kažu, a malo tko im vjeruje, da su iznad svake politike – kada su u pitanju njihovi suborci. Ipak su oni, kako to sami vole reći, braća po oružju čiji savez ne mogu ugroziti ni jeftini dnevnopolitički interesi, pa ni zlonamjerni ili pak neupućeni mediji.

>> Tko kaže da Milanović nije nekome platio da viče 'Za dom spremni' na skupu potpore televiziji Z1?

>> Klemm: Prosvjed se nastavlja, što je znak da nismo ispolitizirani

Komentara 3

BA
bakulušić
19:26 03.02.2016.

Veliko hrvatsko srce ne mrzi! Nije mrzilo ni ranih devedesetih, zašto bi danas. Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka, kaže pjesnik. A ovi junaci to potvrđuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije