Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARINKO JURASIĆ

Bandića sad čeka težak zadatak - pridobivanje većine u skupštini

Milan Bandić
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
05.06.2017.
u 16:35

Bandićev protukandidat s najvećim brojem glasova do jučer je bio Kregar, koga je Mrak Taritaš nadmašila za oko 42.000 glasova

Milan Bandić doktor je političkog zanata. Što god mislili o njemu, njegovim fontanama, poslu koji s njim u vezi “delaju” hrvatske institucije, ili o njegovim neostvarenim obećanjima i ostvarenim populizmima, on je političko-sociološki fenomen zagrebačke i hrvatske politike. Iako nikad nije uspio nacionalizirati svoj politički kapital iz Zagreba, on je drugi najveći političar novije Hrvatske. A tek je u 62. godini.

Izborio se za sve što je sinoć rekao i s punim pravom je to govorio, pa i to da nikad nitko neće ponoviti njegov uspjeh u Zagrebu. Neki su još 2009. godine u to bili uvjereni. Danas je prvi radni dan njegove kampanje za sedmi mandat gradonačelnika Zagreba, rečenica je koju smo ispisali i prije nego što je Bandić sinoć u svom pobjedničkom govoru nije zaboravio izgovoriti, i dalje kao 50. gradonačelnik Zagreba.

Šesti je mandat osvojio sa 147.680 glasova, što je njegov treći rezultat, za nešto više od dvije tisuće glasova slabiji nego u drugom krugu 2009. te za 23.000 manje nego 2013. godine.

Dakle, Bandićeva popularnost ne jenjava. Osobito imajući na umu da je jučerašnji težak dan zbog vrućine bio veća prepreka za izlazak na birališta starijih Zagrepčana koji su njegovi vjerni birači. Jučer je odaziv Zagrepčana bio drugi najveći otkad Milan Bandić izlazi na izbore. Izlaznost je u postotku bila neznatno manja nego 2009. godine ili za deset tisuća birača slabija.

Stoga je Bandićev, ali i uspjeh Anke Mrak Taritaš, veći. Usto što je stanje u SDP-u i noćno lutanje Ivana Vrdoljaka bilo njezin hendikep. Razliku u broju glasova iz prvog kruga Mrak Taritaš smanjila je za 4756 glasova. Bandićev protukandidat s najvećim brojem glasova do jučer je bio Josip Kregar koji je 2009. osvojio 88.832 glasa, što je Mrak Taritaš nadmašila za više od 42.000 glasova.

I tako smo došli do ključnog političkog pitanja: vrijedi li “trumpovski” tvit Ivana Vrdoljaka 16.307 glasova, za koliko je Mrak Taritaš izgubila izbore od Bandića? Vrdoljakov brod sada pluta nemirnim političkim vodama i o razvoju političkih okolnosti ovisi hoće li potonuti ili će ga Vrdoljak uspjeti osposobiti za nastavak kakve-takve plovidbe.

SDP je već počeo, a analitičari i mediji nastavit će Vrdoljakov “Titanic” opterećivati njegovim pogreškama, spinovima i nedorečenostima kojima je onesposobio još jednog člana oporbene flote za moguću skorašnju parlamentarnu plovidbu.

Stoga je Bandićeva pobjeda i pobjeda Andreja Plenkovića jer će mu olakšati preslaganje. S tim da Bandića čeka težak zadatak pridobivanja većine u Gradskoj skupštini, gdje na Zagreb je naš ne može računati, a ni na glasove liste Brune Esih s referundumom o Titu. Uz HDZ preostaju mu glasovi liste Sandre Švaljek, ali to nije dovoljno bez glasova SDP-ove koalicije.

Milan Bandić
1/66

Komentara 2

SI
siskic
09:23 06.06.2017.

gadljivo je živjeti u gradu gdije je gradonačelnik lupež i kriminalac.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
10:15 06.06.2017.

Sabu su ruk-cuk procesiurali zbog dvadesetak tisuća pronevjerenih kuna a ovaj lik s milijunskim dubiozama nikako da dođe na red. Živjelo hrvatsko krivosuđe odnosno uhljebi i neradnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije