Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.11.2012. u 12:00

Milanovićev strateški plan shvatio je i Ivan Jakovčić. Jer, zašto bi ga inače usporedio s Franjom Tuđmanom?

Premijer Zoran Milanović, u ovom slučaju u ulozi predsjednika SDP-a, povukao je jak strateški potez kada je raspustio stranačko vodstvo u Puli i Istarskoj županiji jer su se mimo njegove volje dogovorili s IDS-om da će podržati njihova gradonačelnika Pule Borisa Miletića u utrci za još jedan mandat. Milanović je osjetio da moć IDS-a kopni i da danas više nije ni blizu moći koju je IDS na istarskom poluotoku imao 90-ih. Stoga će Milanović na lokalnim izborima u svibnju iduće godine Pulu pokušati osvojiti mladim (rođen 1979.) zastupnikom SDP-a Peđom Grbinom. Da je šef SDP-a povukao strateški potez čiji cilj nije osvojiti samo Pulu nego prvi put ozbiljno napasti IDS i u borbi za mjesto župana i za mjesta u istarskoj Skupštini, shvatio je i – još uvijek vladar Istre – Ivan Jakovčić. Jer, zašto bi inače potpuno “poludio” i optužio Zorana Milanovića da je destabilizirao Istru(?!), a nekoliko dana poslije rekao da je ono što Milanović radi Istri činio još samo Franjo Tuđman u devedesetima?

A što to tako “strašno” Milanović radi Istri? Ništa posebno. Kao i svaki šef političke stranke, želi osvojiti vlast u što više općina, gradova i županija. Međutim, problem je što Jakovčić smatra da je legitimni nasljednik bogate istarske plemićke obitelji koja još stoljećima ima vladati cijelim poluotokom. Osim što popularnost Jakovčića i IDS-a pada, vodstvu SDP-a na ruku ide i disidentsko ponašanje Damira Kajina koji poručuje da je Jakovčićevo vrijeme isteklo i da je vrijeme za druge – odnosno za njega. U SDP-u igraju lukavo i Kajinu šalju dvosmislene poruke koje on shvaća onako kako mu srce želi – misli da će kao nezavisni kandidat u utrci za župama dobiti podršku SDP-a i tako pobijediti mrskoga mu Ivana Jakovčića.

No, čini se da je “zeko još u šumi” i da bi Kajin mogao ostati na vjetrometini. S jedne strane ili će se on odreći stranke ili ona njega, a s druge strane moguće je da SDP “stvori” svog kandidata za župana. Jakovčić je Kajina već nadmudrio tako što će umjesto sebe u utrku za župana poslati svog nasljednika Valtera Flegu, četrdesetogodišnjeg vrlo uspješnog gradonačelnika Buzeta koji tim istarskim gradom vlada u trećem mandatu. I to tako dobro da Buzet uopće nije osjetio da se nalazi u zemlji koja se guši u teškoj gospodarskoj depresiji. Osjetio je Kajin da protiv Flege neće imati “municije”, pa je skoro u očaju Jakovčiću poručio: “Nemoj djecu slati u minsko polje. Izađi ti na izbore!”.

A moguće je i da će na kraju SDP prvi put nadmudriti i Jakovčića i Kajina, iskoristiti raskol IDS-a na dvije frakcije i kroz taj “procijep” pokušati osvojiti vlast u Istri ili barem ostvariti najbolji rezultat u povijesti. SDP-u zasad takav tijek događaja ide na ruku, stoga nam je jučer visoki dužnosnik stranke rekao da će konačnu odluku o podršci Damiru Kajinu ili samostalnom izlasku na izbore donijeti “kad bude vrijeme” i da si “ne žele sužavati manevarski prostor”. Kako god bilo, SDP neće tjerati IDS iz Vlade, a ako će Jakovčić glumeći žrtvu to učiniti da si poveća šanse na izborima, u SDP-u lakonski odgovaraju: “Pa što? Ne bi im bilo prvi put. Ni Račanu nisu bili lojalan partner.”

Komentara 6

SE
sestrićna
13:54 14.11.2012.

a zašto ne bi netko drugi pobjedio u istri..pa nije istra s.koreja pa da njom vlada istra stranka 100 god..kao što je to slučaj s rijekom..

OB
-obrisani-
14:35 14.11.2012.

Ja samo ne razumijem ljude u Istri što vide stalno u tom IDS-u, a nisu ništa bolji od drugih, i njima će jednom doći na vrata...

KO
Korisnik2013
15:58 14.11.2012.

Svaka čast onome koga još uvijek fascinira Kajin. On je sve o svojem poštenju, moralu i vjerodostojnosti rekao kad se požurio zajedno s ostalim beskarakternim likovima iskoristiti zakonsku rupu za nezasluženo veliku mirovinu. Cijelu karijeru izigrava narodskog čovjeka i borca za socijalnu pravdu a onda se naglo, čini mi se bez puno razmišljanja, proda za veću penziju i stavi uz bok ljudima kakvi su Šeks i Lovrinka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?