Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
interaktivna karta

Ovoliko su glasova dobili predsjednički kandidati u mjesnim odborima u Zagrebu

izborni rezultati, mapa Zagreba
Foto: Institut sinergije znanosti i društva
1/7
02.01.2015.
u 09:21

Iz nje se lako uočava gdje koji kandidat mora dodatno poraditi na regrutaciji izlaska svojih birača na izbore u 2. krugu. Pritom će pokušati pridobiti i glasače koji su birali Ivana Sinčića u 1.krugu.

Institut sinergije znanosti i društva iz Čakovca u sklopu projekta HRstat kreirao je jedinstvenu interaktivnu mapu Zagreba s rezultatima 1. kruga predsjedničkih izbora. Mapa prikazuje rezultate po mjesnim odborima koja prikazuje razliku u broju glasova između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića. Iz nje se lako uočava gdje koji kandidat mora dodatno poraditi na regrutaciji izlaska svojih birača na izbore u 2. krugu. Pritom će pokušati pridobiti i glasače koji su birali Sinčića u 1.krugu. Puno rasprave stvorilo se oko pitanja kojeg će oni od kandidata odabrati u 2. krugu. Stoga je bitno uočiti postojanje korelacija s udjelom glasova za stranku ORAH na prošlim EU izborima, što želi iskoristiti Josipović u svojoj kampanji do 2.kruga. Međutim, ta korelacija nije podjednako važna u svim dijelovima Hrvatske.

Kreirane su i grafike raspodjele udjela glasova za pojedine kandidate po mjesnim odborima. Uočava se razlika između centra grada i rubnih dijelova – Josipović je vodeći kandidat u centru Zagreba. Centar ujedno ima i velik broj stanovnika tako da iako je Grabar Kitarović pobijedila na većoj površini grada, Josipović je dobio ukupno više glasova.

Foto: Institut sinergije znanosti i društva

Mozaik grafikona ispod prikazuje koliko su korelacije između glasova za Ivana Sinčića i ORAH snažne po regijama (podaci su za općine i gradove, a Zagreb je dodatno prikazan i po mjesnim odborima):

1. Regija: Sjeverozapadna
Županije: Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Međimurska
SLABA korelacija

2. Regija: Zagrebačka
Županije: Zagrebačka, Grad Zagreb
OSREDNJA korelacija (BEZ korelacije unutar Zagreba)

3. Regija: Središnja i gorska
Županije: Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska
SNAŽNA korelacija

Foto: Institut sinergije znanosti i društva

4. Regija: Slavonija
Županije: Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska
OSREDNJA korelacija

5.Regija: Istra i primorje
Županije: Istarska, Primorsko-goranska
BEZ korelacija

6. Regija: Dalmacija
Županije: Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska
SNAŽNA korelacija

>>Koliko je glasova Ivan Sinčić uzeo Ivi Josipoviću?

>>Drugi izborni krug neće biti puki duel favorita na papiru i papirnate “autsajderice”

Foto: Institut sinergije znanosti i društva

Komentara 31

CR
crnaguja1950
09:58 02.01.2015.

Apsolutnoo tocno.na karti se isto tak vidi gdje ima najvise urbanih kozarackih opancara te gdje se nalaze ostaci prekodrinskih uzurpatora koji su hrvatskom puku pomaznjavali stanove po centru zagreba.takodjer se vidi i gdje ima dosta jna oficira te njihovih potomaka koji su opet gle cuda podobivali stanove po gradu.o visokim i nesto nizim partijskim duznosnicima da i ne govorim.

ĆA
ćaćaća
10:47 02.01.2015.

a gdje stanuje onih 250-500 tisuća fantomskih (čit.ivinih) glasača ?

Avatar comparator
comparator
09:58 02.01.2015.

Meni je ovo "Orvelovska" zloupotreba tehnologije i podataka koji se nebi smijeli koristiti za vrijeme izbora. Oaj naćin je ujedno i dokaz kako onaj tko posjeduje vlast i jednom zasjedne u tron može zloupotrebljavati položaj za eliminaciju političkih protivnika manipulurajući zakonima za onemogučavanje protivnika u svojim aktivnostima i smanjujući mu rejting na umjetan naćin,onemogučavajući protivniku pristup svim strukturama društva na ravnopravan naćin . To nije sve jer korištenje ovih podataka daje mogučnost pomoču proračunskih sredstava na gotovo direktan naćin stimulirati glasaće svoje opcije. Za mene je ovo kriminalan ćin i protuustavan jer dovodi građane u neravnopravan položaj s obzirom na korištenje sofisticirane tehnologije .policija bi hitno trebala ućiniti mjere i ispitati tko i na koji naćin je ove podatke dostavio tom institutu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije