Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas izbori

Najneizvjesniji izbori za šefa države od nezavisnosti Hrvatske

izbori
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
11.01.2015.
u 06:30

Od 7 do 19 sati može se glasovati na ukupno 6352 biračkih mjesta, od čega je za inozemstvo određeno 92 mjesta

Oko 3,8 milijuna birača danas će odlučiti o tome tko će biti na čelu Hrvatske u sljedećih pet godina. Aktualni predsjednik Ivo Josipović i izazivačica Kolinda Grabar-Kitarović dočekali su dan odluke gotovo izjednačeni pa ćemo imati najneizvjesnije izbore za šefa države od uspostave nezavisne Hrvatske.

Izborna šutnja do 19 sati

Sve je moguće i otvoreno. Tko god pobijedi, to neće biti nikakvo iznenađenje. Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može se glasovati na ukupno 6352 biračkih mjesta, od tog broja je za Hrvatsku određeno 6260, a za inozemstvo 92 mjesta. Osim u Hrvatskoj, predsjednički izbori provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na izbore prije pet godina. Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, sa 250 na 92, a glasovati se može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Najviše je biračkih mjesta otvoreno u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj u kojima i živi najviše hrvatskih državljana. Do zatvaranja birališta u 19 sati traje izbora šutnja. To znači da je u klasičnim medijima, internetskim portalima, ali i na društvenim mrežama zabranjena svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje izbornih rezultata. Ove godine birači se ne mogu žaliti da se nisu imali prilike upoznati s programima kandidata. Grabar-Kitarović i Ivo Josipović nastupili su samo u ovome krugu u čak tri sučeljavanja.

To je veliki demokratski iskorak jer su do ovih izbora vodeći političari izbjegavali sučeljavanja.

Na prvim demokratskim izborima za predsjednika 1992. godine pobijedio je u prvom krugu Franjo Tuđman koji je takav uspjeh postigao i na izborima 1997. godine kada je pobijedio Vladu Gotovca. Zbog smrti Franje Tuđmana, 2000. godine održani su prijevremeni predsjednički izbori na kojima je uvjerljivo u drugom krugu pobijedio Stipe Mesić.

Rezultati kasno navečer

To je bilo jedno do najvećih iznenađenja jer je Mesić ušao u predsjedničku utrku kao potpuni autsajder. Pet godina poslije, Mesić je bez većih problema, također u drugom krugu, pobijedio tadašnju kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor. Ivo Josipović je svoj prvi mandat osvojio pobijedivši Milana Bandića u drugom krugu. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu, već bismo u nedjelju kasno navečer mogli znati tko će Hrvatsku voditi sljedećih pet godina.

Komentara 93

PE
perfa57
09:39 11.01.2015.

Samo se nadajte da će biti neizvjesno. Tolika pristranost u korist Josipovića po medijima, tu ubrajam i Večernjak, dovest će do suprotnog učinka. Glatka pobjeda Kolinde.

Avatar best vocal
best vocal
07:46 11.01.2015.

vrijeme je da hrvatska krene prema srcu europe a ne gdje nas josipovoć trpa

DU
Deleted user
07:35 11.01.2015.

Neću reći za koga da glasate, ali izađite na izbore jer je dosta bilo da uvijek odlučuju članovi stranaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije