Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled s Manhattana

“Pozdrav suncu” žele i Njujorčani

11.07.2008.
u 17:33

Zadrani koji žive u New Yorku dobili su jedinstvenu prigodu da se američkim prijateljima pohvale tisućljetnim kulturnim i povijesnim naslijeđem svoga rodnog grada. Utjecajni dnevni list New York Times raspisao se o Zadru u superlativima, ali članak se razlikuje u kvaliteti i informiranosti od sličnih turističkih napisa o hrvatskoj turističkoj ponudi jer se prepoznaje da su novinari doista uložili truda upoznati jedan od najčistijih i najljepših europskih gradova na morskoj obali. Nisu se samo prošetali Kalelargom kao neke domaće turističke patrole nego su i zavirili u svaki muzej, uličicu, konobu i sjedili na ljetnim terasama ne družeći se sa Zadranima.

Sudeći prema hvalospjevima kojima su zasuli Zadar, dogodilo se ono što turistički djelatnici sanjaju. Novinari su znali što ih zapravo zanima u drevnom mediteranskom gradu pa su se pametno raspitivali, a građani Zadra  kvalitetnim su odgovorima potvrdili da su obrazovani i da odlično poznaju povijesne i kulturne znamenitosti svoje sredine. Američki novinari, posve je jasno, imali su i dobre domaćine koji nisu štedjeli vremena i novca provedena u predstavljanju Zadra i njegove gastronomske ponude.

Koliko je promidžbeni članak o Zadru objavljen u jednom od najprestižnijih dnevnika na svijetu dugoročno važan za predstavljanje hrvatskog turizma osjetit će se već ovoga ljeta po broju dolazaka Amerikanaca u Hrvatsku, a uzlazni bi se trend trebao nastaviti i idućih godina. Moji newyorški prijatelji iz novinarskih krugova ljute se što im nisam više pripovijedala o ljepoti Zadra, a ja ih uvjeravam da je snaga mojih riječi znatno slabija od velikog članka u NYT-u koji je pravi mamac za druge medije i Amerikance koji još  razmišljaju gdje provesti ljetni odmor.

Američkim novinarima uz ljepote arhitekture, klime, geostrateškog položaja i visokog standarda življenja koje nabrajaju u članku, važni su i ljudi, osobe koje su stvorile tu harmoničnu sredinu. Arhitekt Nikola Bašić, koji je osmislio „Pozdrav suncu“ i Morske orgulje, nije samo majstor svoje struke nego je i čovjek koji istinski voli svoj grad, poznaje svaku njegovu uličicu i kutak te se ne srami to pokazati cijelom svijetu. Zahvaljujući viziji tog umjetnika arhitekture 21. stoljeća čija će djela i u idućim desetljećima i stoljećima imati prepoznatljivost i snagu kakvu Zadar duguje crkvi sv. Donata ili gradskim bedemima, grad ispod Velebita, okružen otocima i nacionalnim parkovima dobio je i gospodarsku i turističku priliku kao rijetko koja druga sredina u Hrvatskoj.

Rođena sam Zadranka i kaže se da grad u kojem prohodate, što ste stariji, to više volite i želite mu se češće vratiti, pa je i moje zadovoljstvo člankom objavljenim u New Yorku Timesu subjektivnije nego u drugih, ali istina je da mi je na Manhattanu posljednjih dana bilo ugodnije govoriti „Pa to je moj grad“. Komplimenti koje su američki novinari udijelili Zadru najviše idu njegovim građanima koji nisu dopustili da se riva uništi kao u nekim drugim sredinama ili da se uz povijesne zgrade nadograđuju nakaradne građevine.

Pozitivna energija koju šire zvukovi zadarskih Morskih orgulja čini se da je stigla i do Manhattana jer mi novinari koji su bliski newyorškom gradonačelniku tvrde kako je Michael Bloomberg zainteresiran Bašićevu originalnu kreaciju pokušati otkupiti i instalirati u New Yorku. „Pozdrav suncu“ mogao bi osvanuti i u Las Vegasu. Amerikanci uvijek otkupljuju najbolje ideje i ljude. Zadar je pun takvih, ali na sreću, ne napuštaju ga!

Želite prijaviti greške?