Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.08.2012. u 12:00

Kad je 1995. u Bakru zatvorena koksara, koja je uništila terasaste vinograde grožđa za Bakarsku vodicu nismo ih obnovili. Slične vinograde u Liguriji godišnje posjete milijuni turista

Prečesto neke državne odredbe koče mogućnost poduzetničkim inicijativama, ali ima i slučajeva da se inicijative ne poduzimaju jer izazivaju dodatne napore. Pritom se zaboravlja da dodatni napor donosi i dodatnu vrijednost. Kada spominjem kako je potrebno raditi, kopati, a ne samo čekati državna rješenja, onda ne želim kazati da nema radišnih osoba, već da je moguće ostvariti bolje rezultate s malo više truda. Spomenut ću tri primjera.

Početkom 90-ih godina na Milanskoj međunarodnoj turističkoj burzi (BIT), uz ostale, predstavila se dalmatinska turistička ponuda. Zašto se, na primjer, ne bi spojio dalmatinski turizam sa slavonskim poljodjelstvom? Turistima bi se mogla ponuditi domaća, biološka, zdrava hrana proizvedena u Slavoniji. U zimskim mjesecima hotelijer bi u Slavoniji s poljodjelcem mogao dogovoriti količinu povrća i svega potrebnoga za raznovrstan jelovnik. Dalmatinski Jadran uz domaću hranu! Zatim ponuditi tu kombinaciju na njemačkom turističkom tržištu. Tako bi poljodjelac u Slavoniji imao siguran plasman svojih proizvoda, a hotelijer bi imao bolju i konkurentniju ponudu. Odlično, ali treba raditi. Nijemci će ionako doći na Jadran zbog našeg sunca i mora.

Na BIT-u se nekoliko godina poslije predstavljala riječka regija i bilo je to baš nakon što je zatvorena koksara u Bakarskom zaljevu. Koksara, ta nakaza socijalističke industrijalizacije, koja je uništila terasaste vinograde u kojima se uzgajalo grožđe za Bakarsku vodicu, zatvorena je 1995. Valjda će sada, nakon zatvaranja koksare, oživjeti terasasti vinogradi, valjda će se utemeljiti vinske staze, organizirati degustacije uz poznate bakarske baškote... Da, ali treba raditi. Tko je lud raditi terasaste vinograde. Genijalna ideja je, međutim, bila organizirati svjetsko prvenstvo u skokovima-letovima s dimnjaka koksare. Takav događaj traje nekoliko dana, a ostalo... Srećom, i 250 metara visok dimnjak je kasnije, istina tek 2005., srušen.

U Italiji, u regiji Liguriji, postoji prostor Cinque Terre (Pet zemalja) na kojem su terasasti vinogradi koji privlače milijune turista iz cijeloga svijeta. Tu su i male žičare kojima se prolazi terasama i uz pomoć kojih se, na primjer, odvozi ubrano grožđe, ali i kojima se mogu voziti i turisti, koji mogu sudjelovati u berbama... Terasaste vinograde, odnosno prostor Cinque Terre, UNESCO je 1997. uvrstio u svjetsku baštinu. U Bakru se s brodova još iskrcava ugljen, koji zagađuje Bakar i okolicu.

Spomenimo i jedan primjer iz novinarskoga svijeta. Početkom studenoga 2007. u New Yorku je koncert održao Marko Perković-Thompson. Hrvatska glasila o tome su se raspisala i spominjala kako na koncertima, na kojima su uglavnom bili hrvatski emigranti, nije bilo ustaških ispada. Hrvatske televizijske postaje su, na primjer, mogle drukčije opisati hrvatske emigrante u New Yorku, a ne samo kao posjetitelje Thompsonova koncerta. Mnogi hrvatski emigranti ne samo što nisu išli na Thompsonov koncert nego su svoju ljubav prema Hrvatskoj i svojim sunarodnjacima pokazali na drugi način.

Ugostili su mladiće i djevojke koji su došli iz Hrvatske trčati maraton. Da, istovremeno se održavao i newyorški maraton na kojem su sudjelovali i Hrvati s kockastim majicama, koji su zasigurno pridonijeli više promidžbi Hrvatske od jednog koncerta. Među njima bio je mladić kojem je za položenu maturu otac poklonio putovanje u New York na maraton. No, otac nije imao novca da bi sinu platio i boravak u hotelu. Hrvatski emigranti ugostili su mladića, ali i druge sudionike maratona iz Hrvatske, u svojim domovima. Mogla se napraviti dirljiva priča o tome kako su hrvatski emigranti ugostili hrvatske maratonce. To bi zasigurno učinili na BBC-u ili RAI-ju. A za takvu TV priču trebalo se malo više potruditi, snimati, razgovarati... Nije potrebno mnogo za ostvarenje dodatne vrijednosti. Za neke stvari zasigurno nisu potrebni veliki državni dekreti.

Komentara 9

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
13:23 25.08.2012.

A tko bi kopao u državi ,gdje su svi političari ?

Avatar La_Piaf
La_Piaf
13:45 25.08.2012.

Eh, gospon Tomašević. Svaka vam stoji. Ali opet morete imati makar dozvolu za rad. I poštenu lokalnu upravu koja vas neće ucjenjivati pri dobivanju dozvole. A i reketarenje je još popularno u Hrvatskoj. Sav taj kriminal, od vrha do dna - uništava i koči obične radine ljude. Jedini koji su uspejli u ovom sistemu su ljudi poput Nikice Gabrića koji jako dobro poznaju pokvarenost sistema, i znaju nezgodne stvari o onima koji ih pokušavaju ucijeniti, i ušutkati tako da ga ne mogu maltretirati kao ostale obične ljude. Kad i ako jednom Hrvatska bude pravna država biti će i ovoga o čemu pišete. Do tada biznis prolazi jedino ako si previše sitan da bi se itko zainteresirao da te ucijeni i reketari.

KA
katasteko
13:07 25.08.2012.

mlaćenje prazne slame se nastavlja. Bujrum...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?