Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI SASTANKA ZEMALJA PROIZVOĐAČA NAFTE

Potražnja za naftom pala na razinu koju je imala 1983. godine

11.12.2008.
u 14:59

Potražnja za naftom zbog usporavanja globalnog gospodarstva u krizi pala je, prema procjeni Međunarodne agencije za energiju, na razinu koju je posljednji put imala 1983. godine. No, taj trend, prema ovoj agenciji, neće se nastaviti, nego će ipak doći do znatnije potražnje za naftom već iduće godine.

A da bi to već sada osigurale te zaustavile pad cijena "crnog zlata", zemlje proizvođači nafte udružene u međunarodni kartel OPEC upravo dogovaraju za koliko će reducirati njezinu proizvodnju.

Prema prvim najavama, očekuje se smanjenje proizvodnje od jednog milijuna barela na što će biti službeno odlučeno na sastanku zemalja OPEC-a u alžirskom mjestu Oran, najavljenom za 17. prosinca. No, analitičari smatraju da će i uz takve najave restrikcija proizvodnje biti znatno veća, čak i do 2 milijuna barela na dan.

Saudijska Arabija neovisno o odluci kartela već je obznanila kako će sustavno smanjivati proizvodnju svakoi mjesec.

Prema procjenama Međunarodne agencije za energiju, potreba svjetske ekonomije za naftom iduće godine mogla bi se penjati do 86,3 milijuna barela na dan. Ova prognoza temelji se na procjeni Međunarodnoga monetarnog fonda da će u drugoj polovici iduće godine doći do oporavka svjetskog gospodarstva, a time i porasti potražnja za naftom, posebice kod zemalja u razvoju.

A upravo zbog pada potražnje u samo šest mjeseci, cijena nafte pala je za 100 američkih dolara - od svevremenskoga cjenovnog rekorda od 147 dolara po barelu ostvarenog ovog ljeta do sadašnjih 47 dolara po barelu.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?