Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studentski poduzetnički duh

Znanjem do poduzetnika budućnosti

Studentski poduzetnički duh
Foto: PR FOTO
1/3
13.07.2016.
u 14:35

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je jedan od najvećih i najuglednijih ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj i regiji, a odlikuje se dugogodišnjom tradicijom, uglednim znanstvenicima, iskustvom, ali i kontinuiranim razvojem i unaprjeđenjem studijskih programa.

Bogata lepeza studijskih programa dokaz su znanja i stručnosti nastavnika, njihove aktivne uključenosti u međunarodne tendencije, ali su prije svega i rezultat praćenja potreba gospodarstva, javnog sektora i drugih društveno korisnih organizacija.

Ekonomski fakultet prepoznatljiv je partner hrvatskih poduzeća te kontinuirano njeguje suradnju s najuglednijim poduzećima. Ključni partneri su uglavnom srednja i velika hrvatska poduzeća koja djeluju u gotovo svim djelatnostima od prehrambene do financija, zatim ključna strukovna udruženja, razne institucije od javnog značaja te najutjecajnije neprofitne organizacije. Fakultet ima raznovrsne sporazume o suradnji s renomiranim organizacijama u Hrvatskoj koje provodi kroz edukativne, savjetodavne i druge aktivnosti.

Suradnja s gospodarstvom iskazuje se kroz različite edukacijske programe iz različitih područja ekonomije i poslovne ekonomije. Uspješnom realizacijom ovih programa Fakultet dodatno osnažuje svoju funkciju javne obrazovne i znanstvene ustanove, učvršćuje odnose sa subjektima iz poslovnog okruženja te aktivno provodi transfer novih znanja i spoznaja u njihovo poslovanje.

Studentski poduzetnički duh

S obzirom na sve veće potrebe za razvojem poduzetništva među studentskom populacijom, Ekonomski fakultet svojim programima na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini omogućuje studentima usvajanje znanja i vještina o osnovama poduzetništva, o temeljnim načelima i funkcijama poduzetništva, o poduzetničkom okruženju, perspektivama razvoja poduzetništva …

Teorijske spoznaje upućuju studente i potencijalne poduzetnike na značaj stvaranja odgovarajuće poduzetničke podloge i mogućnosti zaštite od poduzetničkog rizika. U tome su zastupljena znanja o šansama, ali i opasnostima poduzetničkoga poduhvata.

Prateći svjetske i europske trendove poticanja poduzetničkih aktivnosti još tijekom studiranja, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu otvoren je Studentski poduzetnički inkubator. Studentski poduzetnički inkubator zamišljen je kao poseban oblik potpore kojim se omogućava poduzetnicima – početnicima realiziranje svojih ideja u prvim godinama poslovanja.

Osnovni cilj ovog programa je upoznati studente s načinom izrade poslovnih planova, ključnim sastavnim elementima poslovnoga plana, poduzetničkim strategijama i konceptima kojih se moraju pridržavati, te brojnim drugim poduzetničkim opcijama koje danas poduzetnicima stoje na raspolaganju. Kroz ovaj inkubator želi im se pružiti nužna znanja potrebna za razumijevanje poduzetničkih procesa u suvremenom, znanjem – intenzivnom gospodarstvu s ciljem poticanja i razvoja poduzetničkih osobina i vještina potrebnih za poslovanje u suvremenom, turbulentnom poslovnom okruženju.

Vizija ovog inkubatora je u konačnici vidjeti naše studente i kao vlasnike uspješnih brzorastućih tvrtki, a sve to skupa s ciljem doprinosa razvoju poduzetništva, ubrzanju gospodarskog razvoja i iskorištavanja ogromnog, ali neiskorištenog potencijala koji proizlazi iz najvrjednijeg resursa kojeg Hrvatska posjeduje –znanje.

Osim navedenog, organiziraju se i brojna predavanja istaknutih stručnjaka, gospodarstvenika, poduzetnika i ostalih osoba iz prakse, zatim razne radionice, seminari i posjete poduzećima, čime se studente uvodi u svijet poduzetništva. Na taj način im se omogućava stjecanje uvida u praktična znanja naših najboljih gospodarstvenika te primjena stečenih znanja na rješavanje stvarnih poslovnih problema.

Tome u prilog govori i činjenica da studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu svojim profesorima godišnje prezentiraju i nekoliko desetaka projekata koji se kasnije materijaliziraju kroz startupe i slično, a prepoznati su i od strane domaćih i inozemnih poduzetnika. Neki od njih su i Teddy the Guardian te CroMedicor.

„Iznimno smo ponosni na naše studente. Svojim radom, trudom i angažmanom, što kroz projekte u sklopu nastave, što kroz izvannastavne projekte, dokazali su da se u njima krije pravi poduzetnički potencijal. Mi smo tu da ih usmjeravamo, potičemo na inovativnost, povezujemo s poduzetnicima i ohrabrujemo da ostvare svoje ideje. Imaju sjajne ideje i većina njih je već i realizirana. Moram naglasiti da je s jednog našeg kolegija još davne 1999. godine, a što je možda manje poznato, potekla i ideja SMS parkinga u Zgrebu. Naši studenti osnovali su mnoge nagrađivane poduzetničke pothvate, od Nextbike do Crnog jajeta i Leggiera pa do projekta nebodera hotela u Ilici kod Pivovare. Također, prisjetimo se samo kolegica koje su osmislile Teddy the Guardian i postigle ogroman međunarodni uspjeh. Tu je i naša Ekonomska klinika koja je usmjerena na besplatno pružanje usluga savjetovanja privatnim osobama, neprofitnim organizacijama i poduzetnicima s naglaskom na mlade poduzetnike i socijalne poduzetnike, te čitav niz drugih uspješnih primjera“, naglasio je izv. prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić, prodekan za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom.

Suradnjom Ekonomskog fakulteta s gospodarskim subjektima, potiče se implementacija i proširivanje praktičnih znanja kroz terensku nastavu, praktični rad te, konačno, zapošljavanje studenata nakon završetka studija. Dakle, suradnja fakulteta i struke je multidisciplinarna, kontinuirana i isprepletena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije