Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE Inicijativa za školovanjem riječnih brodara u sisačkoj Obrtničkoj školi

Posla za riječne brodare ima, no još nema škole

18.02.2009.
u 18:10

Još jednom pokušat će se u Sisku uvesti obrazovanje za riječnog brodara, točnije nautičara unutarnje plovidbe. Nakon 25 godina tako bi se u gradu s dugogodišnjom tradicijom riječne plovidbe napokon mogli opet obrazovati riječni nautičari i kapetani. Pokušano je to već jednom prije desetak godina, no javilo se samo troje zainteresiranih, pa razred nikad nije oformljen.

Nema riječnih kapetana
Ovaj put incijativa je u Obrtničku školu Sisak stigla iz Dunavskog Lloyda, riječne kompanije koja ima sve više i više posla.

- Mi smo za ovu godinu od Ministarstva gospodarstva zatražili 35 radnih dozvola za strance jer ne možemo naći riječne brodare u Hrvatskoj. Postoji Pomorska škola u Bakru, no nema brodarske ili slične škole za riječni promet. Mi smo htjeli ranije neke naše ljude stipendirati u toj školi u Bakru, no teorija je posve različita za pomorsko i riječno brodarstvo.

Javljaju nam se i kapetani morskih brodova da bi radili kod nas, no moraju na doškolovanje, polagati razne ispite te im se to ne isplati. Nedostaje nam riječnih nautičara i da danas cijeli razred završi to školovanje za tu struku, mi bismo ih sve odmah zaposlili - rekao je Davor Ivančan, koordinator ukrcaja tereta i osoblja u Dunavskom Lloydu. On ističe kako postoje danas neki tečajevi za određena brodarska znanja, no da to nije ono što bi se dobilo sustavnim srednjoškolskim obrazovanjem.

Potražnja će biti veća
Iako je Županijsko poglavarsto danas dalo suglasnost za osnutak tog odjela u sisačkoj Obrntičkoj školi, prema svemu sudeći upis za nautičare unutarnje plovidbe počeo bi tek u školskoj godini 2010./2011.

- Na žalost, za sljedeću školsku godinu već su prošli svi rokovi za traženje odobrenja od Ministarstva obrazovanja za novi smjer u školovanju, no ako ministarstvo odobri ovaj naš zahtjev, upisi će početi godinu nakon. Dakako tada će se morati zaposliti i neki stručnjaci, što ćemo provesti u suradnji s Dunavskim Lloydom - ističe ravnatelj sisačke Obrtničke škole Ivica Beloglavec.

Uz Dunavski Lloyd sa svojih 15 brodova, novi propisi određuju da stručne kadrove moraju imati i sve tvrtke koje se bave eksploatacijom šljunka, te skelarske tvrtke, pa će interesa za to zvanje sigurno biti.

Želite prijaviti greške?