Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTATOV IZVJEŠTAJ O EKONOMSKIM (NE)PRILIKAMA U EUROPSKOJ UNIJI

Poljska, Cipar i Grčka jedine zemlje EU s rastom BDP-a u prvom tromjesečju 2009.

09.07.2009.
u 10:39

Mjestu za optimizam gledajući stanje BDP-a u prva tri mjeseca ove godine imale su samo tri države članice Europske unije - Poljska, čiji je BDP ostvario rast od 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, Cipar s rastom od 1,5 posto i Grčka u kojoj je BDP u odnosu na prošlogodišnja prva tri mjeseca narastao 0,3 posto.

Sve su ostale članice EU u minusima, među kojima su baltičke zemlje duboko zaronile u one dvoznamenkaste. (Estonija -15,1 posto, Latvija -18,6 posto, Litva - 11,8 posto) . Razloga za optimizam nema niti Slovenija čiji je BDP, prema Eurostatovim podacima o kretanju ekonomskog rasta, u minusu devet posto za prva tri mjeseca ove godine.

Ukupan BDP EU 27 pao je za 4,7 posto na godišnjoj razini.

Padu BDP-a nisu izmaknule ni najjače ekonomije Starog kontinenta pa je u Njemačkoj zabilježen minus od 6,9 posto, u Francuskoj 3,2 posto, a u Velikoj Britaniji 4,9 posto. Eurostat je u izvještaju iznio i podatke o stanju ekonomija s kojima najviše surađuje EU, poput one SAD-a čiji je BDP u padu 2,5 posto, dok je Japan u minusu BDP-a od 8,4 posto na godišnjoj razini.

Želite prijaviti greške?