Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Polančec predstavio model spašavanja Sunčanog Hvara

25.02.2009.
u 20:49

HVAR – Prezentirali smo model za koji mislimo da ide u korist svima, posebno Sunčanom Hvaru – izjavio je Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, nakon višesatnog, za javnost zatvorenog sastanka s čelnicima hvarske hotelske kuće, ORCO grupe i hvarske gradske vlasti.

Da Sunčani Hvar ne ode u stečaj, predloženo je da formira zasebnu tvrtku-kćer, da HFP otkupi tu tvrtku od Sunčanog Hvara, prenese je u vlasništvo grada i da se na taj način razriješe imovinsko-pravni odnosi.

Turističko naselje Sirena i još neke nekretnine dobio bi Grad Hvar, a prodajom dionica iz trezora HFP-a namakla bi se sredstva za podmirenje dospjelih obveza.

O ovom prijedlogu mora se očitovati grupa ORCO, Sunčani Hvar i Gradsko vijeće Hvara, a vjerujem da osigurava dostatan novac glede upravljanja novom tvrtkom i da će ona biti novi zamašnjak razvoja – kazao je Polančec.

I Crkva će razriješiti imovinsko-pravne odnose. Predloženo je da dobije depadansu Hotela Dalmacija u koju bi hvarsko-bračko-viška biskupija smjestila starije svećenike. Polančec je rekao kako ORCO ne smatra lošim gospodarom ni neželjenim investitorom, ali neke su stvari proteklih godina mogle biti bolje odrađene.

Istaknuo je da bi po predloženom modelu koji je svojevrsna "vatrogasna mjera" za Sunčani Hvar, dio dionica dobila tvrtka, a dio bi se besplatno podijelio zaposlenicima. Jedan dio će se prodati. Na upit tko je autor prijedloga "spašavanja", Polančec je rekao da je to rezultat pregovora predstavnika Vlade, ORCA i Sunčanog Hvara koji nudi daljnju opstojnost najznačajnije hvarske hotelske tvrtke. Rekao je kako se i u Francuskoj razgovaralo o tome te da je ovo vrijeme u kojem je narušeno tržište kapitala.

Gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić izjavio je da će se Gradsko vijeće sastati 13. ožujka i očitovati o ponuđenom prijedlogu po kojem Grad Hvar dobiva nekretninu, odnosno kontrolu nad novom tvrtkom koja bi se osnovala. Vjeruje da će Hvarani biti zadovoljni. Želja grada je da se radnici zaštite, da ne bude otkaza.

Prema riječima Dragana Lazukića, člana NO Sunčanog Hvara, model omogućuje rješenje nagomilanih problema. Grad i biskupija obeštetili bi se dobivanjem nekretnina, a Sunčani Hvar dobio bi dionice. Vjerojatno bi dobio 25 posto dionica HFP-a. Za njih bi se tražio novi ulagač. ORCO bi i dalje imao 55 posto vlasništva. Sastanku u Hvaru nazočio je i Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a.

Želite prijaviti greške?