Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KREMLJU PROPALI PREGOVORI O PLINSKOJ KRIZI

Polančec: Alžir bi mogao biti novi izvor plina za Hrvatsku

17.01.2009.
u 10:33

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je danas kako su dogovorene dodatne količine interventnog uvoza iz zemalja zapadne Europe, ali je i najavio najavio da bi Alžir mogao biti novi izvor plina za Hrvatsku.

"Danas nam se javio i alžirski partner i dogovaramo susret za drugu polovicu sljedećeg tjedna u Italiji ili u Hrvatskoj", izjavio je Polančec za Dnevnik HTV-a izrazivši uvjerenje da bi Alžir mogao biti "novi dobavni pravac i novi izvor plina za Hrvatsku".

Češko predsjedništvo nezadovoljno sastankom u Moskvi o plinskoj krizi

Prave zalihe plina i nafte tek 2020.

Europski premijeri izbjegli odlazak Putinu u Moskvu

"Ukoliko stvari ostanu kao što su sada, ako budemo osuđeni na interventni uvoz, i ruski plin neće dotjecati u Hrvatsku, ostat ćemo na petom i šestom stupnju. Ako bi jako zatoplilo, postoji šansa da smanjimo stupanj redukcije pa bi to bile dobre vijesti za hrvatsko gospodarstvo", rekao je Polančec.

"Imamo dovoljno zaliha za još 13-14 dana, a i za koji dan više, s obzirom da su temperature u porastu i da su najavljene više temperature", dodao je.

Medvedev: Nije postignut dogovor o isporuci plina Europi
U Kremlju je završio summit potrošača ruskog prirodnog plina, a predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je izjavio kako nije postignut dogovor o isporuci plina europskim potrošačima.

Ranije je izjavio kako dosadašnje mjere za rješavanje problema nisu dale rezultata, te kako do rješenja može doći samo zajedničkim naporima.


Medvedev je rekao da će premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko nastaviti razgovore kako bi se riješio spor oko isporuke plina. Istaknuo je kako se nada da će u narednim danima plin stići do potrošača.

- Imam dojam da naši kolege iz Ukrajine nisu pohitali na ove pregovore, a što ih više rastežemo, pojavit će se sve više problema u našim bilateralnim odnosima - rekao je Medvedev.

- Građani Europe nemaju grijanje, narušen je rad industrijskih poduzeća. Smisao summita nije samo riješiti sadašnju plinsku krizu, za koju, po mišljenju Rusije, potpunu krivnju snosi Ukrajina, nego i spriječiti takve krize u budućnosti - rekao je Medvedev objašnjavajući svoju inicijativu za održavanje sastanka.

U Kremlj su bili pozvani čelnici članica EU-a i drugih zemalja potrošača ruskog plina. Europska unija, na nagovor češkog predsjedništva, odlučila je ne slati predstavnike pojedinih zemalja članica, nego su imali zajedničke predstavnike - europskoga povjerenika za energetiku Andrisa Piebalgsa i češkoga ministra industrije i trgovine Martina Rimana. Tome se priklonila i Hrvatska.

Razgovori o rješavanju "plinske krize" u subotu u Moskvi "bili su konstruktivni, ali zasad nisu dali rezultata", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Denis Daniilidis.

Daniilidis je rekao da su razgovori koji bi se trebali nastaviti u subotu navečer između ruskog premijera Vladimira Putina i ukrajinske premijerke Julije Timošenko u sjedištu vlade u Moskvi "čisto bilateralni" i na njima neće sudjelovati nijedan predstavnik EU.

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina rekao je pak da stajalište Europske unije na razgovorima o rješavanju "plinske krize" ne pridonosi pronalaženju rješenja.

"Europska unija u tom sporu izjednačava Rusiju i Ukrajinu. To jednostavno nije pošteno i ne pridonosi pronalasku rješenja", rekao je Dmitrij Peskov.

(ič/Hina)


Europske tvrtke nude sporazum o tehničkom plinu za Ukrajinu

Francuska tvrtka GDF Suez u subotu je objavila da su europske plinske kompanije ruskome Gazpromu poslale prijedlog o privremenom rješenju kojim bi ruski plin Ukrajinom potekao prema Europi. Taj je postupak bio očekivan nakon što su u petak u Berlinu ruski premijer Vladimir Putin i predstavnici Gazproma razgovarali s predstavnicima europskih kompanija kao što su GDF Suez, talijanski ENI i njemački E.ON. Prema prijedlogu, europske tvrtke dat će tzv. tehnički plin za održavanje tlaka u mreži plinovoda i tako će omogućiti opskrbu ruskim plinom preko Ukrajine. GDF Suez u subotu je objavio da će taj prijedlog pomoći i ruskome Gazpromu i ukrajinskom Naftogazu da postignu sporazum i riješe pitanje cijene ruskoga plina za 2009. Gazprom je u petak objavio da će novonastalom europskom konzorciju tehnički plin prodati po tržišnoj cijeni od 450 dolara za tisuću kubičnih metara. U priopćenju GDF Suez ističe da su europske tvrtke "spremne finalizirati sporazum" s Gazpromom još ovaj vikend. Naftogaz pak ističe da u siječnju treba 360 milijuna kubičnih metara tehničkoga plina i još po 600 milijuna u veljači i ožujku, što bi konzorcij stajalo 162 milijuna dolara za siječanj i po 270 milijuna za sljedeća dva mjeseca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?