Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA Propast još jedne velike banke nagovješćuje krizu poput one 20-ih

Pogreške bogatih direktora guraju svijet u katastrofu

Izrazi lica burzovnih trgovaca s Wall Streeta govore dovoljno o raspoloženju koje vlada
import
16.09.2008.
u 19:05

Kriza na Wall Streetu, New York u šoku, Amerika pred financijskim raspadom! To su samo neke od poruka s jučerašnjih naslovnica američkih dnevnih novina, dan nakon što je Lehman Brothers, četvrta investicijska banka, proglasila stečaj.

Loše vijesti s američkog financijskog tržišta srušile su dionički indeks Dow Jones za 504 boda, što je najveći dnevni pad od 11. rujna 2001. godine i terorističkih napada na New York. Uz ozbiljne reakcije Newyorške burze, srušila se i većina svjetskih burzovnih indeksa pa ne začuđuje da su oči poslovnih ljudi iz svih dijelova svijeta uperene prema Americi koju, slažu se stručnjaci, trese financijska kriza slična onoj iz doba velike recesije od 1929. do 1933. godine.

Potvrda za te zaključke je činjenica da su tri od pet velikih investicijskih banaka na Wall Streetu propale u kratkom roku, kao i tijekom Velike depresije. Nakon što je JP Morgan Chase preuzeo Bear Sternsa, nakon stečaja Lehman Brothersa te nakon što je Bank of America preuze preuzeo Merill Lynch, na životu su ostali jedino Goldman Sachs i Morgan Stanley.

– Izgubio sam šest milijuna dolara, i to u noći od nedjelje na ponedjeljak. Ne mogu ništa napraviti da vratim taj novac. Mogu samo plakati jer to je otišlo nepovratno, u vjetar. Ljutit sam jer su direktori Lehman Brothersa u kolovozu mogli prodati 25 posto banke za šest milijardi dolara Korejskoj banci, ali su tu ponudu odbili. Moje su dionice, koje sam zaslužio radeći u Lehman Brothersu, propale – slikovito je opisao događaje David Shorr, savjetnik u Morgan Stanley banci.

Pad za 504 boda
Usprkos uvjeravanjima predsjednika Busha i ministra financija Paulsona da je riječ o manjoj korekciji koja može biti bolna, ali će zbog zdravih gospodarskih temelja biti brzo prebrođena, dionice na Wall Streetu su pale za 504 bodova. Poznata kriza hipotekarnih kredita potresa financijski sektor od kolovoza prošle godine kad su investicijske, ali i komercijane banke, počele s otpisom gubitaka koji su nastali kao posljedica izdanih jamstva za trgovanje derivatima hipotekarnih kredita. Do sada je otpisano više od 500 milijardi dolara, a posve je sigurno da će otpisa biti više i da još ima banaka u ozbiljnim teškoćama, zbog čega je i nastao tako velik pad vrijednosti dionica.

Najveća osiguravajuća institucija u svijetu AIG zbog ozbiljnih je problema zatražila od središnje banke FED 40 milijardi dolara, čemu nije udovoljeno, pa sad pokušava osigurati kredit od 74 milijardi dolara kod komercijalnih banaka. Najveća hipotekarna banka Washington Mutual također se nalazi u velikim teškoćama, a najavljuju se otpisi gubitaka i drugih komercijalnih banka.

Bivši guverner američke središnje banke i jedan od najvećih američkih ekonomskih stručnjaka Alan Greenspan upozorava da Amerika i svijet barem jednom u sto godina imaju ozbiljnu financijsku i gospodarsku krizu te traži da se ne paničari. Građani ne kriju da strepe nad svojim ušteđevinama, mirovinskim fondovima... Američki ministar financija Peterson poručio im je da su iznosi na njihovim osobnim bankovnim računima i ušteđevine sigurne i da ih ne trebaju panično podizati i spremati u čarape.

Slijede otkazi
Optimizam građana naglo je splasnuo kad im je objavio da će zbog stečaja Lehman Brothersa i prisilne prodaje Merill Lynch te problema u osiguravajućem divu AIG radna mjesta izgubiti više od 30 tisuća zaposlenika. Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg ne skriva zabrinutost za gospodarstvo New Yorka i traži rješenje.
– Nije kraj svijeta – rekao je M. Bloomberg, inače milijunaš, pokušavajući vratiti vedar duh građanima.


Reakcije hrvatskih analitičara

Vidošević: Bez izravnog udara
Ne očekujem izravni, spektakularni udar na hrvatsko gospodarstvo, ali nestabilnost na globalnom tržištu nas pogađa indirektno jer 4/5 naših ekonomskih odnosa ide preko EU koja već osjeća posljedice krize. U Komori stalno ističemo da više trebamo promatrati svijet oko sebe, a ne biti zadovoljni sami sobom kako bi bili spremniji za ovakve događaje.

Kulić: Skuplji krediti
Kraj svjetske financijske krize se još uvijek ne nazire kao što se još još uvijek ne nazire koliko daleko kriza može ići.. Naše domaće banke još uvijek nisu izravno pogođene krizom. No događa se to da se iz Hrvatske povlači novac i ulagači. Ova kriza imat će utjecaj i na standard “običnog" čovjeka. Teže će dolaziti do kredita i plaćat će veće kamate, što će dovesti do pada standarda.

Novotny: Već u dužničkoj krizi
Hrvatska se već duže vrijeme nalazi u dužničko-vjerovničkoj krizi.
U Hrvatskoj ima već milijun ovrha prema građanima koji ne mogu platiti ono što su potrošili. Danas smo svjedoci urušavanja kapitalizma za koji se mislilo da će vječno trajati.
Privatne financijske institucije su se pokazale neotpornima na pritisak te su doživjele slom.

Dekanić: Kriza zbog skupe nafte
Ova kriza zapravo pokazuje da su svjetska financijska tržišta povezana. Financijska kriza je povezana sa skokom pa onda padom cijena nafte jer je skok cijena ljetos izazvao pad gospodarske aktivnosti. Također je nastala i zbog dužničke krize koja traje već neklo duže vrijeme. Burzovna kriza može imati velikog utjecaja na običnog čovjeka ako se pretvori u gospodarsku recesiju.

Želite prijaviti greške?