Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Počeo izvanredni summit EU-a o financijskoj krizi

07.11.2008.
u 11:17

Čelnici zemalja članica Europske unije započeli su u petak u Bruxellesu izvanredni summit na kojem će nastojati dogovoriti zajedničko stajalište koje će zastupati na svjetskom summitu skupine G20 o reformama globalnog financijskog sustava sljedeći tjedan u Washingtonu.

"Da bismo išli sa zajedničkim stajalištem u Washington treba saslušati svakoga", rekao je prije početka summita francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da postoje vrlo velike mogućnosti za usuglašavanje zajedničkog stajališta.

"Želimo program koji će spriječiti da se ubuduće ponavljaju ovakve krize", rekla je Merkel, dodajući da EU želi više transparentnosti i jače institucije koje djeluju na svjetskoj razini.

Šefovi država ili vlada članica EU-a razgovarat će tijekom radnog ručka o prijedlogu francuskog predsjedništva u kojem su sadržana načela za reformu međunarodnog financijskog sustava. Francusko predsjedništvo očekuje da će se čelnici složiti oko predloženih načela uoči svjetskog summita skupine G20, koji će se održati 15. studenoga u Washingtonu.

Skupinu G20 čine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) i nova velika gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje i Meksika.

Predsjedništvo EU-a predlaže jačanje nadzora nad financijskim tržištem kako bi se ubuduće spriječilo izbijanja kriza poput one koja trenutačno potresa cijeli svijet.

Tom nadzoru ne bi smio izmaći nijedan sektor poput spekulativnih fondova ili poreznih oaza. Francuski prijedlog predviđa i veću odgovornost agencija za kreditni rejting, tijela za utvrđivanje računovodstvenih propisa, banaka i njihove uprave.

Francusko predsjedništvo ističe kako želi da se u roku od 100 dana od summita u Washingtonu dođe do "konkretnih prijedloga" za reformu financijskog sustava, odnosno do 23. veljače sljedeće godine, mjesec dana nakon što novi američki predsjednik Barack Obama preuzme dužnost.

(Hina)

Želite prijaviti greške?