Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sv. PATRIK Irski su specijaliteti jednostavni, skromni, ali ne manje ukusni

Pivo ne mora biti samo piće

237501.jpg
import
23.09.2005.
u 13:09

U uvoznom paketu raznoraznih europskih i prekomorskih razloga za veselice, fešte, tulume i partyje posljednjeg su desetljeća među Hrvatima, uvijek raspoloženima za zabavu, posebno omiljena slavlja o blagdanu Sv. Patrika. Malo tko od domaćih pivopija i ljubitelja Guinnessa zna da se Patrikov dan s velikom pompom i paradama počeo slaviti najprije u Americi, u kojoj su irski iseljenici ubrzo zaboravili neimaštinu iz koje su pohrlili preko Atlantika.

Dan toga sveca u Irskoj su kao službeni blagdan počeli slaviti tek nakon proglašenja nezavisnosti 1921., objašnjava Sean Honan, jedan od nekolicine zagrebačkih Iraca, ravnatelj i predavač škole engleskog jezika koja nosi upravo ime sv. Patrika. Budući da se Irska tek nedavno izvukla iz siromaštva, to su i irska jela prilično skoromna i jednostavna. Slična su vašim seljačkim jelima, objasnit će master Sean i priznati kako je i sam odrastao na tri-četiri irska specijaliteta te krumpiru.

Budući da se nije uvijek imalo za kvasac ili germu, kruh se uglavnom mijesio sa sodom. Otuda i originalni naziv kruha "sodabread", koji se mijesi od crnog brašna te je stoga prozračniji, pjenast poput spužve, objašnjava Sean, drukčiji od kruha kakav se jede u Zagrebu. Krumpir je sastojak gotovo svakog irskog jela ili je obvezan kao prilog. Čak se i najbolji dimljeni losos, dakako, onaj irski, služi s kolačićima od krumpira. Upravo će se takav losos moći kušati na tulumu o blagdanu Sv. Patrika što ga 17. ožujka na zagrebačkom Ribnjaku priređuju Sean Honan i ostali zagrebački Irci.

Istodobno će se na blagdanskim stolovima u Irskoj naći jednostavna ali ukusna jela poput pirjane govedine u krepkom umaku, kuhane šunke i kupusa s umakom od senfa, colcannona pirea od krumpira, kelja i mladog luka, te irskog gulaša. Prava je šteta što se tipična irska jela ne mogu naći ni u jednom od sve brojnijih pubova u Hrvatskoj. To više što ima sjajnih jela koja se pripremaju i uz dodatak Guinnessa. Jer, kažu poznavatelji, pivo više nije samo za piće.


Irski gulaš

Sastojci
1 kg janjeće lopatice ili govedine
2 narezane mrkve, luk, poriluk
2 male bijele repe
4 krumpira, 50 g kupusa
120 ml vrhnja za kuhanje
malo Worcester umaka
celer, peršin, sol i papar

Priprema
Meso narežite na kockice. Stavite ga u veliki lonac i prelijte hladnom vodom. Stavite kuhati dok ne proključa. Ocijedite i isperite meso i preselite ga u novu posudu. Prelijte litrom vode. Dodajte sve narezano povrće osim kupusa te začinite po ukusu.
Poklopite lonac i lagano kuhajte sat vremena dok meso ne omekša. Uklonite s vatre i u drugu zdjelu prebacite oko 250 ml juhe i povrća. Dodajte vrhnje za kuhanje, vratite u lonac zajedno s fino nasjeckanim kupusom, celerovim i peršinovim listom. Dodajte Worcester umak i kuhajte još 5-10 minuta da kupus ostane hrskav.

Želite prijaviti greške?