Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATAMARAN U dvorištu obiteljske kuće pred krajem je ostvarenje životne želje

Petrinja: Krovove u Miličićevoj ulici nadvisuje 13 m visok jarbol

04.11.2008.
u 18:10

PETRINJA - Krovove obiteljskih kuća u Ulici Franje Miličića, na rubu Petrinje, nadvisio je 13-metarski jarbol s bijelim jedrima, površine 35 metara kvadratnih. Jarbol na tome elegantnome bijelom katamaranu, dugačkom devet metara i širokom šest, vidi se iz daljine. Katamaran je sagrađen u dvorištu Vlade Draženovića.

Vrijedi 100.000 eura
Zaljubljenik u more i plovidbu s prijateljima je u slobodno vrijeme napravio vlastiti brod, po nacrtu kupljenom u Francuskoj. Sav je materijal, od kojeg je najviše vodootpornih šperploča i smole, nabavio u Hrvatskoj.

- Ovo je standardni katamaran. Služit će za odmor i rekreaciju mojoj obitelji i prijateljima. Težak je 1700 kilograma. Imat će dva motora, dvije kabine, salon i navigacijski prostor. Brzina mu je 20 čvorova. Spustit ću ga u more, u Rogoznici, na proljeće. Za gradnju ukupno će se potrošiti 30.000 eura, a prodajna mu je vrijednost 100.000 eura. Gradim ga dvije godine, u čemu mi stalno pomažu Darko Dževerlija, Mile Vuletić i Vjekoslav Pavelić - kaže Vlado Draženović.

Inženjer je elektronike i smatra da ima dovoljno tehničkog znanja za taj pothvat.

- Imam sve građevne dozvole i suglasnosti, nacrte je odobrilo ministarstvo, a gradnju nadzire Lučka kapetanija iz Siska. Brod će u more s plovidbenom svjedodžbom - dodaje Draženović.

Još se dvoumi o imenu. Radni je naslov Laser 860, po nazivu obiteljske tvrtke. Možda će ga nazvati Dinko, kako mu se zove najmlađi sin. Uspjeh s prototipom probudio je želju za novi navoz i gradnji novih katamarana.

S brodom na Sajam
- Prije nego što ga budem otpremio na more, izložit ću ga na sajmu obrtništva. Za slične ljepotane primam narudžbe već sada - u polušali govori petrinjski brodograditelj.

Uz morske teme Draženović ima i riječno zaduženje. Vijećnik je stranke Demokratskoga centra u petrinjskom Vijeću i predsjednik Povjerenstva za povratak skele na Kupu između Nebojana i Letovanića.

- Ratno plovilo još je nasukano na nebojanskoj obali Kupe. Treba ga popraviti i urediti. Izrađen je projekt, raspisan je natječaj za izvođača i čeka se novac za obnovu - izvijestio je Vlado Draženović.

Želite prijaviti greške?