Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Patrijarh ne bi ugostio papu zbog izbjeglica iz Oluje i žrtava u NDH!?

patrijarh Irinej
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
29.09.2015.
u 16:35


Stavovi o pohodu u Beograd ne pridonose zbližavanju crkava

Papa Franjo u Srbiju može doći kao državnik, ali ne i kao crkveni poglavar, rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u intervjuu portalu Vesti.online, navodeći kao razloge zbog kojih ne bi volio vidjeti papu u Beogradskoj patrijaršiji srpske izbjeglice iz Hrvatske i zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Patrijarh Irinej tako je samo nastavio niz objeda na račun Hrvatske, ali adresirajući ih sada na "višu adresu", tj. papi u Vatikan. Znajući pritom koliko je Franji stalo do dijaloga i zajedništva s Pravoslavnom crkvom, kojemu je čak podredio i kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca, želeći pokazati SPC-u koliko uvažava njihov stav i poziciju.

Ne bi bili domaćini

"Papa je državnik. Osim toga što je glava Crkve, on je i glava države Vatikana. Njega kao državnika naša država može uvijek pozvati, mi se u to ne miješamo, ali smatramo da za sada nije prilika da papa posjeti našu crkvu", rekao je poglavar SPC-a dodavši kako bi mu "čak bila i čast primiti papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske protjeran, a neki i danas žive kao izbjeglice u teškim uvjetima. Za vrijeme Drugog svjetskog rata strašne tragedije dogodile su se na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klera uzeo sudioništva u najgnusnijim djelima nad našim narodom".

Papin pohod doista je državnički i pastoralni jer dolazi kao državnik Vatikana i poglavar Katoličke crkve i patrijarh Irinej pritom je u pravu. No samo djelomice jer bi papa Srbiju došao posjetiti kao državu i Katoličku crkvu u Srbiji tj. tamošnje katolike. A ne SPC. On bi se, dakako, za takvoga posjeta susreo s patrijarhom i episkopima, ali oni ne bi bili domaćini njegova posjeta.

Bez ozbiljnih planova

S druge strane, prema našim informacijama iz Beogradske patrijaršije, o papinu posjetu Srbiji uopće se ne razgovara i nema ozbiljnih planova. Patrijarhove izjave tako nemaju aktualnu težinu premda očigledno govore o stalnoj želji da izbjeglicama iz Hrvatske u Oluji i stradanjima Srba u NDH trguje u odnosima s vrhom Katoličke crkve.

>>Papa Franjo prodrmao Ameriku

>>Ekumenizam zločina jedini oltar na kojem se moli bez obzira na vjeru

Komentara 72

BA
barkod
18:28 29.09.2015.

Nažalost velikodostojnici srpske pravoslavne crkve uglavnom su bili tihi ili otvoreni lučonoše stvaranja mita Velike Srbije ( mislim da je jedan od veliko dostojanstvenika srpske pravoslavne izjavio početkom devedesetih onu čuvenu izjavu " gde je i jedan srpski grob tuu je i srpska zemlja") . Tako da , koliko god bili iste krščanske vjere i nauka , njih uvijek treba prihvatiti sa rezervom. Imam dojam da ovi naši crkveni velikodojstojnici uključujući papa Franju ispadaju naivci čisti "hlebinci" prema ovim istočnim prepredenim moderatorima velikosrpske politike.

Avatar delminium
delminium
16:46 29.09.2015.

spc nikako da postane crkve, spc je pronositelj velikosrpskih ideja

BR
Branko102
16:45 29.09.2015.

Ja bih ovim bradatim spodobama,koje su pozivali na rat za veliku Srbiju,dao status persona non grata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije