Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pad cijena dionica na Wall Streetu, Crobex u minusu pet posto

06.11.2008.
u 08:15

U prvih pola sata trgovanja na Zagrebačkoj burzi Crobex je pao više od 5 posto, na 2178,62 bodova. Ubrzo se minus smanjio na 4,80 posto. Pad cijena dionica na Wall Streetu prate i neke hrvatske dionice poput HT-a (minus 3,66 posto), te dionice Ine koja je u jednom trenutku dosegnula minus od 7,33 posto.

Cijene dionica pale više od 5 posto
Više od 5 posto potonuli su u srijedu vodeći indeksi na Wall Streetu jer je novi val loših gospodarskih podataka podsjetio ulagače koliki problemi stoje pred budućom američkom vladom predsjednika Baracka Obame.

Dow Jones indeks potonuo je 5,05 posto, na 9139 bodova, dok je S&P indeks izgubio 5,27 posto, zaronivši na 952 boda. Nasdaq indeks pao je, pak, 5,53 posto, na 1681 bod.

Nakon rekordnog skoka na sam dan izbora od tri posto, cijene dionica potonule su više od pet posto, što je njihov najveći pad ikada zabilježen dan nakon predsjedničkih izbora.

Entuzijazam, izazvan izborom Obame za novog predsjednika SAD-a, splasnuo je nakon novih podataka koji navješćuju recesiju.

Prema podacima agencije za zapošljavanje ADP, u listopadu je bez posla u SAD-u ostalo 157.000 osoba, najviše u posljednjih šest godina, dok su analitičari očekivali pad zaposlenosti za 100.000 ljudi.

Može li Obama riješiti krizu?
- Ovi podaci vratili su nas u realnost. I dalje raste nezaposlenost, a potrošnja stanovništva pada na tako niske razine da će ovogodišnja blagdanska potrošnja vjerojatno biti jedna od najgorih. Premda je puno entuzijazma i uzbuđenja nakon izbora novog predsjednika, malo je vjerojatno da će Obama moći nešto brzo promijeniti - kaže Dean Barber, predsjednik investicijske tvrtke Barber Financial Group.

Zbog slabljenja potražnje, pala je terminska cijena nafte, za više od 7 posto, na otprilike 65 dolara po barelu. To je, pak, izazvalo pad cijena u energetskom sektoru, a među najvećim gubitnicama bila je dionica Exxon Mobila s padom za gotovo 5 posto.

Slavlje je gotovo
Naznake o padu potrošnje uzdrmale su, pak, tehnološki i trgovački sektor, pa je Appleova dionica pojeftinila gotovo 7, a Wal-Marta više od 3,5 posto.

- Slavlje je gotovo. Danas smo se grubo vratili u realnost: mi smo u gadnoj recesiji. Novoizabrani predsjednik Obama mora se uhvatiti u koštac s ozbiljnim problemima u gospodarstvu, terorizmom i nekoliko ratova. To je strašno zahtjevan posao - zaključuje Al Goldman, strateg u banci Wachovia.

I na europskim su burzama u srijedu cijene dionica osjetno pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,3 posto, na 4530 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze izgubio 2,1 posto, zaronivši 5166 bodova.

(Hina/ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?