Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mikaela Shiffrin

Želim skijati kao Janica 
– jednostavno i uvijek na pobjedu

04.01.2013., Sljeme, Zagreb - Utrka najboljih slalomasica na devetom izdanju Snjezne kraljice. Mikaela Shiffrin.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
04.01.2015.
u 09:00

Shiffrin se vraća na sljeme po krunu

Od njezina posljednjeg boravka u Zagrebu i pobjede na Sljemenu prošle su dvije godine, ali godine velikih uspjeha. Ipak, čini se da se mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin nije puno promijenila.  I dalje je nasmijana, zapravo dražesna i pristojna, i nije joj bilo teško stati nakratko pred mikrofon premda su za njom bili naporan trenažni dan u Austriji i put do Zagreba.

Da je posrijedi njezina sunarodnjakinja Lindsey Vonn, to bi sigurno išlo ovako:  "Molim vas, javite se mom agentu, pa ćemo vidjeti možemo li za vas pronaći neki termin."

Kako se pak Mikaela nosi s novonastalom slavom koja proizlazi iz njezina zlatnog statusa. Naime, ova je 19-godišnjakinja aktualna olimpijska i svjetska prvakinja.

– Oko mene je sada više novinara, više zahtjeva za intervjue. Prilično je dobar osjećaj znati da je ljudima stalo do skijanja, da su inspirirani mojim izvedbama, no sve to skupa nekad zna biti i zamorno.

Posebice u njezinoj domovini gdje u sportovima poput skijanja za vas gotovo pa ne mare dok ne postanete olimpijski pobjednik.

Voljela gledati Janičine utrke

– U Europi je skijanje veći sport nego u SAD-u, a jedino kada su Olimpijske igre, onda svi gledaju nešto drugo što nije američki nogomet, košarka, bejzbol ili hokej. Stoga mi je drago što će se ovogodišnje Svjetsko prvenstvo održati u mom rodnom mjestu Vailu. Bit će to za mene poprilično uzbudljivo, privući će to veći interes američke sportske javnosti.

Mikaela Shiffrin se zaljubljivala u skijanje gledajući Janicu Kostelić. Pričala nam je mama Shiffrin da je njezina kći često gledala snimke Janičin nastupa.

– Skijam od svoje treće godine, a pamtim da sam s roditeljima gledala Janičine utrke kada sam imala pet godina. Janičina ravnoteža na snijegu bila je zadivljujuća, a preciznost nevjerojatna. Kad je ona skijala, sve je izgledalo tako jednostavno – kazala je Mikaela.

Još prije dvije godine govorila je kako je to sjajan osjećaj kada ti netko tko ti je uzor šalje poruke podrške.

– Svako malo bi mi poslala neki mail podrške. Jednom mi čestita, drugi put mi poruči: "Više sreće drugi put", treći put daje savjet.

Mikaela je u Zagreb doputovala u pratnji majke Eileen.

– Majka putuje sa mnom još od moje prve sezone u Svjetskom kupu. To je sjajan osjećaj, imati stalno dio obitelji uz sebe.

Otac Jeff je anesteziolog i vezan je uz radno mjesto, a majka je po zvanju medicinska sestra, a po zanimanju "Katica za sve" u kćerinoj ekipi.

– U početku mi je majka pomagala da se osjećam komforno, a sada mi pomaže i oko drugih stvari.

Majka je napustila svoj posao u struci.

– Tehnički ona nije nezaposlena jer je njezin posao raditi za mene. I nije to nimalo formalno jer ona je oko mene angažirana sto posto. Čini sve što mi pomaže da moje izvedbe budu što bolje.

Je li majka i zamjenski psiholog?

– U neku ruku jest jer ona mi je i majka i najbolja prijateljica i pomaže mi psihološki. Pomaže mi da budem mentalno spremna na dan utrke, da budem što bolje organizirana. Pomaže čak i oko skijanje jer ona ima sjajno oko za utrke. Uostalom, ona mi je bila i prvi trener i uvijek želim čuti i njezin savjet. Dok sam pak bila srednjoškolka, majka me i na putovanjima stalno podsjećala da ne smijem zanemariti učenje.

Ima li Mikaela želje za znanjem i nakon završene srednje škole?

Školuje se "on-line"

– Nažalost, uz ovakav globtroterski sport nemoguće je studirati "full time", no ja se zato školujem "on-line", a uzimam i osobne satove iz financija. Zapravo, namjera mi je dovršiti po jedan semestar godišnje.

Namjera joj je, vjerojatno, i danas pobijediti na Sljemenu, no o tome ne želi govoriti izravno jer si ne želi dodavati pritisak kojega je oko nje ionako sasvim dovoljno.

– Nisam najbolje krenula u sezonu, no u posljednjoj utrci prije Zagreba ipak sam pobijedila. I to u utrci u kojoj nisam razmišljala o pobjedi, čak ne ni o postolju. Bila sam usredotočena samo na dobro skijanje i to je upalilo. Zato moram jako puno i kvalitetno trenirati. Sve to ne znači da ću sigurno pobjeđivati, ali dobro je znati da je to moguće, to je dobar osjećaj.

Dok smo razgovarali, pogledavala je prema kruni, izloženoj nasred predvorja hotela Westin. Gdje joj je ona koju je osvojila početkom 2013. godine?

– Ona je pukla, i prije no što su mi je stavili na glavu počela se raspadati.

Jeste li dobili kopiju?

– Ja je nisam dobila i zato se nadam da ću ovu odnijeti kući.

>> Janica protiv Tombe, Košira, Girardelija, Dorfmeister...

Komentara 7

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
09:15 04.01.2015.

Nemojte se balkanci baviti sa penzionerkom Janicom i ovoj Shiffrin kada imate danas jedisntveno priliku da pratite i divite se curi koju Amerikanci zovu skijaški Michael Jordan a Austrijanci nazivaju čudom na skijama a zove se Tina Maze..U njenoj poslednjoj sezoni trebate se pokloniti legendi koja je jedina pored svjetskih i olimpijskih medalja, ukupnih i pojedinačnih pobjeda u Svetskom kupu osvojila nevjerovatnih i nedostižnih 2414 bodova u jednoj sezoni..Ove sezone ponovo napada preko 2000 bodova a to je jedino ona uspjeva ostvariti u istoriji skijanja..Lijepa, legendarna i Slovenska Tina Maze..

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
09:44 04.01.2015.

Ako je neki zafrustrirani balkanac dovoljno domoljubno hendikepiran onda ne samo da vidi Tinu Maze kao hrvaticu nego smatra da su hrvatine prave pored Eduarda da Silve i Sammira i Lionel Messi i Cristiano Ronaldo...

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
10:05 04.01.2015.

Mikaela Shiffrin želi skijati kao Janica jer svjesna je da skijati onako kao rekorderka Tina Maze nemre i neče naučiti jer u istoriji skijanja to još nitko nije napravil i osvojil preko 2000 svjetskih bodova osim slovenske ljepotice i šampionke..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije