Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! donosi

Šimunčić: Dečke sam uigrao u juniorima, spojit ću sljedeća tri EP-a

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
04.06.2014.
u 21:47

Pod vodstvom Rade Malevića igrali smo 2005. u Italiji te dvije godine poslije u Rusiji. U oba slučaja nismo prošli skupinu

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija tek se treći put od osamostaljenja plasirala na europsko prvenstvo izborivši nastup u Bugarskoj i Italiji 2015.

Pod vodstvom Rade Malevića igrali smo 2005. u Italiji te dvije godine poslije u Rusiji. U oba slučaja nismo prošli skupinu. Uz nastupe na dvama europskim prvenstvima, igrali smo jedanput i na svjetskom prvenstvu u Argentini, 2002. godine. Bila je to generacija Marića, Laninovića, Antunovića, Jakovčevića. S njima je tada, kao 29-godišnjak, igrao Igor Šimunčić, današnji izbornik, ali i 22-godišnji Igor Omrčen, današnji kapetan.

Muškarci nisu imali Ruse

– Ispali smo odmah u prvom krugu. Izgubili smo sve tri utakmice, od Italije, Kanade i Poljske. Zaista je nevjerojatno da muška odbojka nije skupila više nastupa na velikim natjecanjima. Nakon ove generacije imali smo također sjajnu vrstu u kojoj su igrali Čošković, Kovačević, Sikirić, Vulin, Krnić... Oni su ipak odigrali dva europska prvenstva, finale Europske lige. Mislim da su ključni problem bila razna prevrtanja u vodstvu Saveza – rekao je Igor Šimunčić.

Puno veće uspjehe ta prva generacija imala je u klupskoj odbojci kada je Mladost dvaput bila europski doprvak. Naravno, za razliku od muške, ženska klupska i reprezentativna odbojka bila je puno, puno uspješnija. Hrvatske odbojkašice triput su bile brončane na europskim prvenstvima, dvaput su igrale na svjetskom prvenstvu te jedanput na olimpijskim igrama - u Sydneyu, 2000. godine.

– Da, ali ne treba zaboraviti da su svi ti uspjesi bili vezani uz Ruskinje koje su igrala za Hrvatsku: Kirilovu, Čebukinu i Sidorenko – napominje Šimunčić.

Prije nego što je u srpnju 2012. postao izbornik seniora Igor je tri i pol godine bio izbornik juniora. Na klupi je nakon osam godina naslijedio Radu Malevića.

– Moj je izbor bio nekako logičan slijed događanja. Odmah nakon preuzimanja odradio sam prvi krug kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2013. u Danskoj i Poljskoj. Bili smo drugi u skupini i u doigravanju smo ispali od Slovenaca. No, u tom doigravanju igrali su uglavnom mlađi jer su svi stariji bili ozlijeđeni, uključujući i kapetana Igora Omrčena. U ta tri mjeseca bilo je teško povezati sve konce. Ali, već smo u Europskoj ligi 2013. bili odlični. Na kraju smo izgubili finale protiv Belgije, a uspješno smo prošli i prvi krug kvalifikacija za SP u Poljskoj 2014. U drugom krugu bilo je nemoguće proći pored domaćina Njemačke i Turske – rekao je Šimunčić.

Sto tona na leđima

Novi uspjeh stigao je u kvalifikacijama za EP 2015. Na prvom turniru u Podgorici osvojili smo maksimalnih devet bodova, a na turniru u Zagrebu tek tri (suparnici su na oba bili Nizozemska, Crna Gora i Rumunjska), ali i to je bilo dovoljno za plasman na EP.

– Dobro, nerealno je bilo očekivati da ćemo u Podgorici osvojiti svih devet bodova, a isto je tako bilo nerealno što smo u Zagrebu osvojili samo tri. Zašto smo na zagrebačkom turniru izgubili dvije utakmice? Jednostavno su dečki došli sa sto tona na leđima. Bili su previše stegnuti. Jedino je Igor Omrčen bio na razini u svim utakmicama – kaže Šimunčić.

Temelj današnje muške vrste čine nekadašnji Šimunčićevi juniori - Žukovski, Galić, Raić, Sabljak, Mihalj, Sarčević.

– Svi su oni zajedno igrali za juniorsku reprezentaciju, ali i u Mladosti. Dobro se poznaju, jako su uigrani. I ono što je najvažnije, još mogu igrati barem četiri, pet godina zajedno. To su dečki koji imaju između 24 i 27 godina i vjerujem da ćemo u nizu odigrati barem tri EP-a - istaknuo je Šimunčić.

Tu je i 33-godišnji kapetan Omrčen.

– Svi me pitaju kako sam ga nagovorio da još pomogne reprezentaciji. Jednostavno, nas dvojica smo nekad igrali zajedno, uvijek smo imali korektan odnos. I dobro znam kako se postaviti prema starijem igraču, znam koliko mu treba treninga i on to poštuje – kaže Šimunčić.

Što može ova nova, treća generacija na EP-u sljedeće godine?

– Pa možemo konačno proći prvi krug. Sustav je sada takav da prve tri od četiri reprezentacije idu dalje. Nadajmo se samo da nećemo biti u skupini s Njemačkom, Srbijom i Finskom. Onda nam nema spasa. Vjerujem da ćemo sljedeće sezone ponovno igrati Europsku ligu koja će nam dobro doći kao uigravanje za sljedeće svjetsko prvenstvo – istaknuo je Šimunčić.

Uvjeti?

– Odlični. Nije riječ samo o novcu, to je najmanja stavka. Meni je bitno da dečki imaju normalne uvjete za trening, da imaju osiguran smještaj i hranu - zaključio je Šimunčić.

>> Hrvatska odbojkaška reprezentacija ostvarila i drugu pobjedu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije