Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! OTKRIVA

Paškvalin: Lova sportašima, a ne činovnicima!

Paškvalin
Boris Šćitar/PIXSELL
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
20.05.2013.
u 08:38

– Ako i ne dođe do promjene tajnika, osjećat ću se kao pobjednik jer sam već kandidaturom napravio čudo – rekao je Paškvalin za MAX.

Hoće li nakon devet godina vladavine Josipa Čopa na mjestu glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora biti promjena znat će se u ponedjeljak kada vijeće od 17 članova odabere svog favorita, donosi sportski tjednik MAX.

Da natjecanje s prvim operativcem Zlatka Mateše nije nimalo lagan izazov govori i to što mu se suprotstavio samo jedan čovjek – bivši proslavljeni vaterpolist Tomislav Paškvalin (51). Protukandidat Čopu (bivšem nogometašu Zagreba i Hajduka) osvajač je, među ostalim, dvaju olimpijskih zlata, iz Los Angelesa 1984. i Seula 1988., te čovjek koji tvrdi da živi, diše i poznaje sport u dušu. Ne obeshrabruje ga ni priča da kuloarske kladionice prednost daju aktualnom tajniku.

– Od početka sam bio svjestan da ulazim u tešku utakmicu i nisam mogao zamisliti da će ona dobiti toliki medijski prostor. No, oduvijek sam volio igrati velike utakmice pa sam se zato i upustio u ovu. Odluku sam donio sagledavši sve svoje kompetencije, a vjetar u leđa dala mi je podrška javnosti i brojnih sportaša, jer upravo za njih se i borim. Ako i ne dođe do promjene tajnika, osjećat ću se kao pobjednik jer sam već kandidaturom napravio čudo – započeo je Paškvalin, inače diplomirani pravnik.

Jedna od glavnih ideja iz njegove kampanje je što više uključiti sportaše, i aktivne i umirovljene, u funkcioniranje sporta u HOO-u i na državnoj razini.

Pomoć bivšim sportašima

– HOO mora biti servis sportašima, mora on njima biti na usluzi, a ne obrnuto. Zato zagovaram otvorenost prema savezima, nacionalnim selekcijama i sportašima jer su oni svojim rezultatima izgradili i afirmirali HOO na svjetskoj razini. Bivšim sportašima nakon karijere treba dati podršku u socijalizaciji, jer zbog svojih vrlina kao što su odgovornost, lojalnost i upornost zaslužuju ulogu u javnom životu, bilo radom u struci ili u HOO-u.

Znači li to da bi kadar u HOO-u doživio velike promjene dođe li do promjene na mjestu prvog operativca? Bi li se možda smanjio?

– Ne mogu suditi po kvantiteti, već po kvaliteti. Bilo bi nepošteno reći da je tamo previše ili premalo ljudi. Trebalo bi napraviti analizu postojećeg stanja kako bi se vidjelo jesu li ta mjesta validna za realizaciju zacrtanih programskih ciljeva.

HOO-u se nerijetko zamjera navodna rastrošnost, barem po pitanju smještaja na OI. Hoće li na tom planu biti korjenitijih promjena?

– Ne mislim da bi nužno trebalo štedjeti, već bi trebalo preraspodijeliti novac i racionalizirati troškove. Na velikim natjecanjima smještaj se dogovara s organizatorom i tu nema priče o rastrošnosti. No, moglo bi se uštedjeti na administraciji, a uložiti u dodatne fizioterapeute ili pomoćne trenere. Servis je iznimno bitan sportašima, vidio sam to na nekoliko OI na kojima sam sudjelovao.

Paškvalin bi napor uložio i u vaterpolo, najtrofejniji naš sport, koji je na svjetskoj razini u lošem stanju, a u Hrvatskoj je spao na Primorje koje održava privatni kapital te Jug koji živi na tradiciji.

– Dat ćemo sve od sebe da s nacionalne razine damo podršku manjim klubovima u Splitu, Rijeci, Šibeniku... Perica Bukić ulaže velike napore u prikupljanju novca za seniorsku reprezentaciju, no treba pomoći i mlađim vrstama. Nažalost, nije samo vaterpolo u nevolji nego i mnogi drugi sportovi. Ključno je da se definiraju kriteriji za kategorizaciju sportova, a potom odrede financije.

U izradi sličnih projekata Paškvalin ima iskustva. Osim što je obnašao dužnosti u više nadzornih odbora, bio predsjednik VK Medvešak te je trenutačno drugi čovjek Hrvatskog kluba olimpijaca i ravnatelj Centra za istraživanje i razvoj sporta, a od 1997. do 2008. bio je ravnatelj Olimpijskog centra Bjelolasica.

– Napravio sam tada priču koja je imala početak i kraj, moji su rezultati bili mjerljivi, iza sebe ostavio sam centar spreman za investicijsku ekspanziju, a onda me nadzorni odbor smijenio bez ikakvog objašnjenja, kojeg nema ni do danas. Bila je to direktiva tadašnje politike koja je odlučila reći ne tom projektu jer nije bilo volje da ga se financijski prati. Da je taj potez bio neshvatljiv govori i to u kakvom je sada stanju Bjelolasica.

Mateša blizak vaterpolistima

U to vrijeme imao je podršku tadašnjeg premijera, današnjeg predsjednika HOO-a Zlatka Mateše.

– Znamo se upravo od tada kada je on dao potporu projektu. Stvorili smo lijep i korektan odnos koji i danas održavamo. U međuvremenu je njegova ljubav postao vaterpolo pa je tako postao blizak s nama vaterpolistima. Oduvijek smo dobro surađivali, ali jasno mi je da je Čop njegov prvi operativac već devet godina. Dao sam sve od sebe da to postanem ja, a tijekom cijelog života taj mi je stav uvijek nešto donosio.

>> Čop i Paškvalin \'prošli\' Komisiju, slijedi izbor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije