Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Ledena princeza: Hana je manijak za klizanje

Hana Cvijanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
18.11.2013.
u 19:11

Potencijala ima, skromna je i samokritična. Klizanje shvaća vrlo ozbiljno, a natjecanja i preozbiljno, kaže Hanina trenerica Ivana Jakupčević za Max!

Bilo je nešto poslije sedam ujutro kad smo se dokotrljali do klizališta na Velesajmu, ulaz preko puta hipodroma. Još uvijek sneni, samo jedna kava bila je premalo.

Osam klizača i klizačica već je bilo na pola treninga, a hladnoća nas je podigla iz mrtvih. Desetogodišnja Hana na hladnoću se navikla, dapače tijekom treninga se zagrije pa skida sloj po sloj odjeće. Nedavno je osvojila treće mjesto na 25. međunarodnom natjecanju Zlatni medvjed u konkurenciji 37 starijih klizačica (mlađe juniorke).

– Bila sam ponosna što sam se natjecala sa starijima od sebe, ali i jako nervozna dok sam čekala rezultate. Cura koja je bila četvrta imala je 34,10. Čekam svoje bodove i prvo sam čula samo 34 i nešto... Odahnula sam kad su rekli 34,90!

Kliže od treće godine

Što Hanu čini drugačijom od ostalih?

– Hana je izuzetno disciplinirana i vrijedna, voli raditi – objasnila je Hanina trenerica, poznata bivša klizačica Ivana Jakupčević za Max i naglasila:

– Ona je i dijete koje ima golemu podršku roditelja. Kada ima školu ujutro, mama Jasenka je doveze na trening u 6.15. S treninga izađe oko 7.45, 15 minuta ranije kako bi tata Neven stigao odvoziti reli do škole – smije se Ivana.

Iako se može pomisliti da je sportski afinitet vezan za oca Nevena Cvijanovića, sportskog novinara i TV-komentatora (bio i glasnogovornik Dinama i HNS-a, a danas radi na televiziji Sport Klub), Hana me simpatično razuvjerila:

– Mislim da bih se klizanjem bavila i da mi je tata knjižničar – slatko se nasmijala i rekla kako je sve počelo.

– S tri sam godine krenula u školicu klizanja, dva puta tjedno, tri mjeseca u godini. Ivana me pitala bih li htjela ozbiljnije trenirati, no onda me nitko nije mogao voditi na treninge. Kada je to sljedeći put predložila, baš me dovezla mamina prijateljica koja je pristala da me ubuduće vodi. Svi su mislili da će me za koji mjesec pustiti – tada je Hana napravila značajnu stanku i lukavo se nasmijala – ali čini se da me nije pustilo.

– Hana za svoj uzrast radi puno zahtjevnije treninge, npr. trostruke skokove. Kada s djecom radite takvim tempom, postoji mogućnost da zabrljate. Isprva joj naporan program nije odgovarao, ali kada je lani u Ljubljani vidjela na kojoj razini djeca vani treniraju, to ju je motiviralo – objasnila je trenerica Jakupčević.

Neven je, kao što bi i mnogi muškarci, ostale sportove, pa tako i umjetničko klizanje, usporedio, naravno, s loptanjem.

– Uvijek sam mislio da je nogomet zahtjevan, ali kompleksnost klizanja je neusporediva. Od atletike, gimnastike, plesa i usto se zahtjeva tehnička preciznost. Imali smo sreću da je Hana naletjela na Ivanu, vrhunsku trenericu.

Prati i dizanje utega

Osvrnuo se i na ulogu Hrvatskog klizačkog saveza:

– Prepoznali su talent i redovito je prate!

Tata kao svaki tata, naglašava da je škola bitna, ali klizanje je strast...

– Hana je... – tražio je pravu riječ i pronašao: – Ona je manijak za klizanje. Dok smo bili na moru, sva djeca su se igrala na plaži, a ona se u četiri poslijepodne pokupila i otišla trčati u obližnji sportski centar. Sve će učiniti da dođe do cilja. Da je trening u tri ujutro, zaspala bi u osam navečer i u tri počela s treningom.

Naglasio je da je mama ta koja najviše jurca i razvaža, a profil kćeri opisao je sa stajališta sportskog novinara:

– Ima crtu koju sam viđao kod kvalitetnih sportaša koji sve podrede svome sportu. Takvog je kova.

Hanino zanimanje za sport ide dalje od klizanja:

– Gledam sve sportove na TV-u osim nogometa i biljara. To mi je dosadno. Pratila sam i prvenstvo u dizanju utega.

Htjela bi upisati Sportsku gimnaziju kako bi školu uskladila s klizanjem. Ima još vremena, učenica je petog razreda.

– Idem i na ples, dramsku grupu ZKM-a, a subotom imam blok sat španjolskog.

Veseli se natjecanju “IceChallenge” u Grazu 23. studenoga i dolasku olimpijske i svjetske prvakinje Korejke Yune Kim na 46. Zlatnu piruetu u Zagreb. Trenerica Ivana Jakupčević je zaključila:

– Ja sam vrlo oprezna. Učimo je da će se pisati o njoj i ne želimo je stavljati pod pritisak. Ona je ipak dijete. U jedno sam sigurna: ako ovako nastavi, puno će se još čuti o njoj.

Ključne riječi

Komentara 1

SK
sladja_kava
08:13 01.04.2015.

Bravo za hanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije