Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daljinsko jahanje

Konj trči 100 km, treba mu 8 sati

08.10.2016., Velika Pisanica - U organizaciji Hrvatskog konjickog saveza i Konjickog saveza Bjelovarsko-bilogorske zupanije na prostorima SRC Kukavica snage su odmjerili najbolji jahacki parovi daljinskog jahanja s podrucja Balkana na 100 kilometara u jed
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
09.10.2016.
u 21:18

U Hrvatskoj se ovim sportom bavi 150 jahača i jahačica koji su raspoređeni u pedesetak klubova.

Prije 40 godina u Velikom Grđevcu snimljen je kultni dječji film Vlak u snijegu prema knjizi Mate Lovraka. Danas, 40 godina poslije, tamo gdje je vlak zapeo u snijegu gledali smo konje koji su se u šumi natjecali na Balkanskom prvenstvu u daljinskom jahanju. Domaćin Balkanijade bio je klub Kukavica, a start i cilj bio je u ŠRC-u Kukavica.

– Prije šest godina upravo je u Kukavici krenuo razvoj daljinskog jahanja u Hrvatskoj. Bilo je logično da upravo oni budu domaćini prvog Balkanskog prvenstva koje je održano u Hrvatskoj. Inače, prvi koji su počeli propagirati ovu konjičku disciplinu bili su Željko Petrović i Željko Gagro – rekao je Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza.

U Hrvatskoj se ovim sportom bavi 150 jahača i jahačica koji su raspoređeni u pedesetak klubova.

– Najviše klubova ima Bjelovarsko-bilogorska županija, čak 15, a trenutačno imamo četiri terena na kojima se mogu održavati natjecanja u daljinskom jahanju – Ramarin u Slavoniji, Manjadvorci u Istri, Kukavica kod Bjelovara i Pisarovina kod Zagreba – istaknuo je Preost.

Hrvatska je najveći uspjeh na Balkanskom prvenstvu ostvarila prije dvije godine u Srbiji. Milan Palčić postao je prvak Balkana, a Hrvatska je ekipno bila prva. Na ovogodišnjoj Balkanijadi naši jahači nastupili su u sastavu: Sarah Trčak, Zrinka Bilen, Karla Šebelj, Iva Lipovac, Denisse Radin, Stefano Osip i Dinka Kovačević. Naši jahači bili su u odnosu na druge jahače u prednosti ne samo zbog domaćeg terena nego i zbog toga što su naša grla bila odmorna.

– Putovali smo iz Turske tri dana. Nije bilo lako konjima koji su se vozili u kamionu. U redu, stali smo po nekoliko puta, ali bilo je naporno – rekla je Sitki Doguslu, turska jahačica. Daljinsko jahanje natjecanje je koje se sastoji od tri etape ukupne dužine 100 kilometara. Prva etapa ima 40, a druge dvije po 30 kilometara. Obavezno se jaše u prirodi. Između svake etape je odmor od 35 do 40 minuta. Tada je obavezan veterinarski pregled svakog grla. Ako veterinar procijeni da neki od konja ne može dalje, jednostavno ga mora eliminirati iz nastavka utrke – zaključio je Preost.

>> Kukavica domaćin Balkanskog prvenstva

Komentara 2

HH
helgin@hogar
22:15 09.10.2016.

100km osam sati? maraton covjek istrci bez stajanja i odmora za dva ipo sata! aj dobro, novinar nije isao u detalje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije