Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBOKI PROBLEMI

Hrvatsko je plivanje u krizi, a krivac je i naše visoko školstvo

Marko Strahija i trener Milos Milosevic
Foto: Goran Kovacic/Vecernji list
07.05.2015.
u 10:37

Anton Lončar trebao bi dobiti hrvatsko državljanstvo

Ni pisma ni razglednice. Tako bi se najkraće mogao opisati angažman Hrvatskog plivačkog saveza na medijskom prezentiranju svojih akcija. Ne sjećamo se kad je taj savez posljednji put organizirao neku konferenciju za novinare. Ili poslao neku informaciju mailom. O popularnim "newsletterima" da i ne govorimo. Internetska stranica koja je nekada u obitelji hrvatskih sportova bila među boljima sada je jedna od najlošijih. Najnovija vijest na njoj najavljuje plivački miting kluba iz Dubrave na bazenu u Utrini 25. i 26. travnja. Što se to događa s hrvatskim plivanjem? Zbog čega je na neki način otišlo u ilegalu?

Premalo je i novca

– Kako kažu, koliko para toliko muzike. Nema nas, glavni tajnik Tomislav Karlo ne može sve sam. S jednim sponzorom bilo bi nam puno lakše. A ovako, snalazimo se kako znamo. Tu smo gdje jesmo. Iako se slažem da smo prilično neaktivni i nedovoljno prisutni u medijima – kaže Mićo Milošević (42), izbornik hrvatske plivačke reprezentacije.

Bivši svjetski prvak i rekorder dupinovim načinom priznaje da naše plivanje pamti i bolje dane.

– Hrvatsko plivanje malo jest u krizi, događa nam se smjena generacija, ali imamo odlične mlađe juniore i juniore, i za budućnost, mislim, ne treba se brinuti. Ali, naravno, treba raditi. Naše školstvo, ovakvo kakvo je nastalo uvođenjem bolonjskog procesa, nije prilagođeno potrebama vrhunskih sportaša, posebno vrhunskih plivača. Jer oni moraju trenirati dva puta dnevno, a to je kod nas teško izvedivo. U SAD-u je potpuno drugačija situacija, sportske aktivnosti ugrađene su u programe koledža i sveučilišta, sportaši imaju sve na jednom mjestu...

I mi smo dugo živjeli na uspjesima naših plivača koji su studirali u SAD-u, ali sad nema ni "Amerikanaca". Gdje je, primjerice, Mihael Vukić, europski juniorski prvak iz Zagorja?

– Mihael je imao nekih problema na fakultetu, ali doći će na ljeto pa ćemo vidjeti u kakvom je stanju. Iz SAD-a će doći i Matea Samardžić, kao i Fran Krznarić, a hrvatsko bi državljanstvo trebao dobiti i Amerikanac Anton Lončar, što bi bio veliki dobitak za nas.

Osvajač zlata na OI mladih

Spomenuli ste talente koji bi nam trebali osigurati bolju plivačku budućnost. Istaknite neke od njih.

– Za Splićanina Karla Noaha Pauta, koji će ove godine napuniti 15 godina, možemo reći da je jedan od najboljih plivača te dobi u Europi. Nešto stariji Zagrepčanin Nikola Obrovac, osvajač zlatne medalje na lanjskim Olimpijskim igrama mladih u Kini, koji će ove godine napuniti 17 godina, među najboljim je prsašima na svijetu. HOO ga je i službeno proglasio najvećom nadom hrvatskog sporta. Zato ćemo na prve Europske igre, koje 12. lipnja počinju u Bakuu, otići s juniorima – sa sedam plivača i dvije plivačice. Nadam se da ćemo na Svjetskom prvenstvu u Kazanju nastupiti s pet do šest naših najboljih plivača, a najviše priželjkujem da na Olimpijskim igrama u Riju budemo ipak malo bolje zastupljeni nego u Londonu gdje smo imali samo troje plivača.

No nitko još nije osigurao Rio?

– Najveći su problem A norme koje su na razini 16. mjesta na prethodnim Igrama i nije ih lako dostići. Desetero naših plivača i plivačica ima B normu, ali ona ne jamči nastup.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije