Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sljeme opet oduševilo

Gips: Ivica ima neuništivu volju i ne zna kako iz svega toga izaći

Ante Kostelić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
07.01.2015.
u 14:45

Ivica: Ovo nije kraj, vratit ću se i sljedeće godine, zbog publike

Osvijetljeno Sljeme, brdo ponad Zagreba, sinoć je bilo pozornicom simbolične primopredaje žezla u hrvatskom muškom skijanju. Ivica Kostelić može spokojan otići u mirovinu, kada on to poželi, jer mladi nasljednik je stigao u liku 21-godišnjeg Filipa Zubčića.

Na svojoj silaznoj putanji Ivica Kostelić je bio 18. što mu je najbolji rezultat sezone. U svojoj uzlaznoj putanji, Filip Zubčić je bio 15. što mu je najbolji rezultat karijere u slalomu. Je li to bila inspiracija domaćeg terena ili Filip doista tako brzo napreduje i u slalomu?

- Kroz pripreme, pa čak i u posljednje dvije-tri godine, meni je slalom bio čak jači od veleslaloma pa je ovo za mene sasvim očekivano.

Je li bilo očekivano da bude ispred Ivice?

- Prvi put sam u životu Ivicu pobijedio, no on se bori s tim koljenom i podnosi što nitko ne može.

Neki su sumnjali u Sljeme

Kada se Ivica umirovi, je li Filip spreman preuzeti ulogu našeg vodećeg skijaša?

- Ja sam spreman, uvijek. Imam dovoljno jaka pleća za takvo što.

S obzirom da je skijao dva startna broja ispred njega (u prvoj je vožnji Ivica bio 24., a Filip 22.), Kostelić je sačekao svog 14 godina mlađeg kolegu u ciljnoj ravnini i ondje mu srdačno čestitao.

- Pa to je normalno da on bude ispred mene. Tako treba biti. Bilo bi tužno da nema nikoga iza mene, a kada je netko tu onda i moj put dobija dodatni smisao.

Je li Filip taj koji zaslužuje da od Ivice preuzme ulogu bakljonoše?

- Tako će to biti. Filip je već sada odličan skijaš i on će tu štafetu nositi predao ja njemu ili ne. Odličan je, srčan momak, posvećen skijanju 100 posto.

I tu Ivica nije stao.

- Možda sam ja odveć optimističan, no on će već ove godine biti na postolju u veleslalomu.

Preostala četvorica hrvatskih skijaša ovako su prošla. Natko Zrnčić-Dim je stigao 39., Elias Kolega 47., a Istok Rodeš 48. dok je Matej Vidović zahaklao štap i odustao. Svi oni, pa tako i Ivica i Filip, jučer su crpili energiju iz huka onih 15.000 gledatelja. Svima njima Ivica je nakon utrke poslao poljubac. Je li to bila oproštajna pusa?

- Ja se nadam da nije. Pa već samo zbog ovakve publike ja bih rado ponovo nastupio na Sljemenu. To je doživljaj "par exellence". Ovakvo navijanje, pa to bi i stijenu dodirnulo, a kamoli ne čovjeka.

Ivicu ponosnim čine trenuci u kojima mu prilaze kolege skijaši i čestitaju na izvrsno organiziranoj utrci.

- Kada je Martina Ertl ovamo prvi put dolazila rekla je da je malo skeptična. Možda oni misle da smo mi nekakvi divljaci, no mi se uvijek predstavljamo u dobrom svjetlu, barem u sportu, a imamo i fer publiku. Teško je zamisliti neku drugu utrku na svijetu gdje publika tako srdačno navija za svakog natjecatelja.

Razgovor sa serviserom

U najavi je Ivica govorio da bi ga zadovoljio plasman u prvih 15 u čemu nije uspio.

- Ja se moram veseliti marim koracima i za mene je sada važno da si nekako osiguram plasman među prvih 25 i da nastupim na finalu Svjetskog kupa. Na mojem putu i putu moje obitelji, ništa nije prošlo bez borbe i kada se ljudi pitaju zašto bi se čovjek borio kada je nešto teško, možda i beznadno, ja im kažem da je meni borba rutina. Dok god imate nekakve izglede, i dok nalazite neko zadovoljstvo u tome, ne treba se predavati.

Čini se da su utrku bolje podnijela njegova koljena, nego skije?

- Za koljeno smo se dosta pobrinuli, malo smo pojačali medikamente i ono je solidno izdržalo. No, u obje vožnje mi se dosta sklizalo i moram sa serviserom o tome porazgovarati. Kad ti se skliže to je gubitak vremena, ali i samopouzdanja jer skija ne reagira kako bi htio.

Ivičin otac i trener Ante smatrao je da Ivičino 18. mjesto smatrati neuspjehom nije pristojno.

- Ivica ima neuništivu želju skijati što dulje, koliko god može i on ne zna kako iz svega toga izaći. To vam je kao kada piloti pričaju samo o zrakoplovima, tako i Ivica priča samo o skijanju.

>>Hirscher treći put slavio na Sljemenu! Zubčićev najbolji slalom u karijeri, Kostelić tek 18.

Komentara 5

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
15:20 07.01.2015.

Ivica ima neuništivu volju i ne zna kako iz svega toga izaći a Tina Maze ima fantastično sposbnost da osvoji preko 2000 bodova u jednoj sezoni što dosada u istoriji osim nje nitko nije uspio napraviti.

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
12:05 11.01.2015.

Gips: Ivica ima neuništivu volju i ne zna kako iz svega toga izaći a Tina Maze ima nevjerovatnu kvalitetu i jedinstvene rezultate i nitko nju nemre dostiči ili preči.

Avatar think pink
think pink
15:41 10.01.2015.

eto... ipak je kriv serviser...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije