Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Ostaje još samo Thompson!

09.10.2008.
u 19:00

U jednom od izvještaja o netom održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini “Večernjakov” novinar Zoran Krešić napisao je kako je pobjeda nacionalnih stranaka pokazala “smjer ustavnih promjena koje se očekuju sljedeće godine. Hrvati traže vlastiti entitet, kao i Srbi, a Bošnjaci unitarnu državu.”

Ali pokazuju i smjer kojim će ići sudbina našega naroda u susjednoj državi ako svoj entitet tim ustavnim promjenama ne dobije. Naime, Hrvati su - unatoč pobjedi HDZ-a BiH u petnaestak hrvatskih općina - na ovim izborima prošli mnogo gore nego prije četiri godine i iz jednog vrlo jednostavnog a tragičnog razloga: sve ih je manje, jer iseljavaju. Tako su izgubili vlast u četiri općine u srednjoj Bosni - u Jajcu, Uskoplju, Novom Travniku i Busovači! No ne samo da su izgubili vlast u tim općinama nego su ovi izbori pokazali da su u mnogim općinama gotovo nestali.

Počnimo od glavnoga grada BiH, čije se međunarodne kulturne priredbe, poput filmskoga festivala, još uvijek, ali bez ikakva argumenta, oglašavaju i razglašavaju pod “multietničkom” parolom kojom se svijetu zamazuju oči. U svim sarajevskim općinama, pa i u onima u kojima su nekad Hrvati bili najbrojniji, od svih birača izašlih na izbore Hrvata je svuda bilo manje od pet posto.

To samo potvrđuje ljetošnju izjavu predsjednika Helsinškog odbora za ljudska prava BiH Srđana Dizdarevića da je u Sarajevu “politika etničkog čišćenja uspješno obavljena”, jer više od 90 posto stanovništva čine pripadnici samo jedne nacije. Naravno, bošnjačke. Ali bošnjački šovinisti u sarajavskom intelektualnom miljeu ni time se ne zadovoljavaju, pa jezik pokojeg hrvatskog novinara na Federalnoj televiziji žigošu kao ustaški. Od toga se diže kosa na glavi čak i notornom hrvatskom bosnoljupcu Ivanu Lovrenoviću, koji je, jadnik, svoje uvlačenje “etnočistećim” Bošnjacima toliko godina podmazivao pljuvanjem po dr. Franji Tuđmanu.

Koliko su licemjerne izjave nekih dužnosnika Republike Srpske o stvaranju uvjeta za povratak izbjeglica pokazuje podatak da je u Banjoj Luci, u kojoj je svojedobno Hrvata bilo 20 posto, na ovim izborima bilo manje od jedan posto hrvatskih glasača! U Bosanskom Brodu, u kojem je prije rata bilo relativno najviše Hrvata, oko 40 posto, na ovim ih je izborima bilo oko jedan posto!

U Drvaru, Grahovu i Glamoču bilo ih je manje od pet posto, što će reći da u skupštinskim vijećima tih općina Hrvata više uopće neće biti. Premda je u Bugojnu, zahvaljujući povratku u sela, stanje nešto bolje, to jest hrvatske su stranke dobile 14 posto glasova, i to je gotovo ravno katastrofi, jer su svojedobno u Bugojnu Hrvati bili gotovo većinski narod. U Varešu, gdje su nekad također činili većinu, Hrvati su pali na 20 posto, u Derventi ispod pet posto i tako dalje, i tako dalje.

Za četiri godine doći će novi lokalni izbori, pa za četiri godine još jedni, pa još jedni... I poslije svakih Hrvati će i gubiti vlast u još pokojoj općini i na nekim mjestima posve izostajiti s izbora jer ih jednostavno više tamo neće biti. I ako ne dobiju svoj entitet pod čijom će zaštitom ostajati u BiH, s vremenom će s pretvoriti u navažnu nacionalnu manjinu.

Neki hrvatski intelektualci u BiH, pogotovo oni okupljeni oko mostarskog političko-kulturološkog časopisa “Status”, drže da zapravo samo Hrvati mogu spasiti Bosnu i Hercegovinu tako što će dobiti svoj entitet. Ne dobiju li ga, Bosna i Hercegovina raspast će se na dvije države, srpsku i bošnjačku, koje će biti ili nezavisne ili će ostati u posve olabavljeloj zajednici BiH. Tako bi se moglo dogoditi da jednoga dana Herceg-Bosna i Hrvati iz BiH ostanu samo u Thompsonovim pjesmama koje će Mesić, Goldsteini, Pusićka i Kajin - zabraniti.

Želite prijaviti greške?