Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31. komemoracija Martinu Lutheru Kingu

Zbog diskriminacije Afroamerikanaca glumci bojkotiraju dodjelu Oscara

MLK praznik
Foto: Reuters
1/8
19.01.2016.
u 12:15

Odluka je opravdana ponovnim izostankom nominacija afroameričkih glumaca, a na komemoraciji govor je držala i Lutherova kći

Jučer je obilježena 31. obljetnica ubijenog borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga, javlja Reuters. Na manifestaciji je spomenuta i nedavna odluka filmskih stvaratelja.

Afroamerički redatelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith odlučili su bojkotirati dodjelu filmske nagrade Oscar. Opravdavajući odluku izostankom nominacija afroameričkih glumaca drugu godinu za redom.

- Na dodjeli nagrada Afroamerikanci mogu zabavaljati i voditi događaj, ali ne i biti priznati za svoje uspjehe. Ljudi nas tretiraju onako kako im dopuštamo - rekla je Jada.

- Ponekad odluke treba donijeti jer savjest tako nalaže. Predug niz godina zvoni mi telefon s upitima medija zašto mislim da Afroamerikanci nisu nominirani - objavio je Lee.

Predsjednica Akademije, Cheryl Boone Isaacs u izjavi je izrazila nezadovoljstvo situacijom i važnost za promjenom:

Martinova kći Bernice King naglasila je da san o jednakosti tek treba zaživjeti. Obratila se prepunoj baptističkoj crkvi Ebenzar gdje je King držao propovijedi. Smatra da su afroamerikanci bili zakinuti u glasačkim pravima, suočeni s nepravdom okoline i rastućom pogiblji zbog vatrenog oružja. 

- Moj otac rekao bi: "Zašto sve toliko traje?", sada je vrijeme za odlučnost - popraćena pljeskom rekla je kći dobitnika Nobelove nagrade

Počast su također odali Barack i Michelle Obama. U posjeti washingtonskim školama predsjednik je pakirao knjige za američke učenike. 

U kalifornijskom gradu San Jose, tzv. vlak proslave putovat će 86 kilometra do San Francisca. Time obilježavaju Kingov povijesni marš iz 1965. godine, kada je rutom Selma-Montogomery u državi Alabama podržao ideju o Zakonu o građanskim pravima koju je predložio tadašnji predsjednik John F. Kennedy.

U ime pravde, baptistički pastor Martin Luther King preminuo je u 39. godini života na jugu zemlje u državi Tennessee.

>> Pedeset je godina prošlo: 'Reci im o snu, Martine, reci'

Komentara 14

ZI
zimerman
15:55 19.01.2016.

Ako iko u svijetu Ima povlastenja to su crnci u SAD .

NE
Nepokolebljiv
12:30 19.01.2016.

To je barem jednostavno popraviti! Svakom crnom "glumcu" dodjeliti jednog "Oskara" pri rodenju i poslije toga po dva za svaki rodendan!

ZG
zgbzoran
13:56 19.01.2016.

mozda je i leonardo de caprio crnac posto jos nije dobio oskara a ima x nominacija, tj mozda je hispanac posto ipak ima nominacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije