Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.07.2012. u 12:00

Rumunjski premijer Viktor Ponta nizom nedemokratskih poteza toliko je zabrinuo Bruxelles da se čak razmišlja o suspenziji članstva u Europskoj uniji.

Premda je Europska unija dugo čekala da novi rumunjski premijer Viktor Ponta objasni čitav niz demokratskih deficita u njegovoj zemlji, sada je u Bruxellesu ipak zazvonilo zvonu na uzbunu. Novopečena koalicija između socijalista, koje vodi Viktor Ponta i liberalne stranke (PNL) kroz čitav niz nedemokratskih i kontroverznih poteza toliko je zabrinula bruxellesku administraciju da neki čak razmišljaju o primjeni članka 7., što bi značilo privremenu suspenziju članstva u Europskoj uniji.

Taj članak, iako još nikada nije bio primijenjen, jasno govori da zemlja koja ugrožava osnovne vrijednosti na kojima počiva Unija, kao što su demokracija, građanska i ljudska prava, može biti suspendirana iz članstva. Da bi opravdao smjenu predsjednika države Traiana Basescua, Ponta je smijenio predsjednika ustavnog suda istovremeno smijenivši predsjednike obaju domova parlamenta te ih zamijenio sebi odanim osobama,a čak je otpustio i službenike vladine službe za informiranje. U Rumunjskoj se 29. srpnja održava referendum o smjeni Basescua te o imenovanju novog predsjednika države pa je čak Unija morala intervenirati da se primijeni demokratsko pravilo da je referendum valjan ako je pristupilo pedeset posto birača “plus jedan glas“.

Isti scenarij koji se dogodio u Mađarskoj 2010. godine dolaskom Viktora Orbana na vlast sada se ponavlja u Rumunjskoj, samo sa suprotnim političkim predznakom. U bivšim komunističkim zemljama svuda se ponavlja ista priča. Da bi se došlo na vlast, stvaraju se tzv. leteće koalicije, pri čemu politički i ideološki predznaci igraju nevažnu ulogu.

U državama kao što su Mađarska, Rumunjska ili Bugarska, u kojima je demokratska tradicija slabo ili nikako razvijena, svi tumače dolazak na vlast kao neograničeno dopuštenje da se radi što god se hoće. Stranačke frakcije u Europskom parlamentu pri tome se pasivno ponašaju i uglavnom toleriraju one koalicije i stranke koje odgovaraju njihovim ideološkim interesima.

Kada je u Mađarskoj desničar Viktor Orban postao premijer i počeo uređivati zemlju prema svojim predodžbama, bruxelleska administracija zvonila je na uzbunu. Orban je dakako provodio temeljite personalne promjene koje su sezale do najnižih političkih dužnosnika u državi. To isto sada radi novopečeni rumunjski premijer Viktor Ponta.

Do sada je Ponta u socijalističkom poslaniku u Europskom parlamentu, Austrijancu Hannesu Swobodi imao zaštitnika, koji mu je pri tome gledao kroz prste.

Ali dokle će to trajati? Konzervativni rumunjski predstavnici upozoravaju Swobodu da je Ponta diskreditiran i da odbija svaki demokratski dogovor premda u Bruxellesu tvrdi suprotno. Međutim, najvažnije pitanje koje bi trebalo uputiti svim političarima u bivšim komunističkim državama glasi – da doduše većina u parlamentu predstavlja legitimaciju za dolazak na vlast i to nije sporno.

Međutim, je li demokratski dolazak na vlast istovremeno i poziv na kompletnu izmjenu državnog aparata? U zapadnoeuropskim demokracijama to sigurno nije. Osim toga, u Rumunjskoj bi se još ove jeseni trebali održati redoviti parlamentarni izbori.

Komentara 8

Avatar Becarina
Becarina
14:29 19.07.2012.

Madjarska i rumunija daleko ispred nas.Orban je potjerao uhljebljene bivse koji stali unistavati drzavu.Kad po demokraciji dostignemo Madjarsku morat cemo potjerati one koji su sada neopravdano uhljebljeni jer ne postoji razlog da ih se ostavi na mjestima koja su zauzeli protekcijom.Sta je tu nenormalno i nedemokratski osim uhljebljavanja i protekcije.Eu nije neutralna i rusi suverenitet clanica i ne treba joj pogodovati.,A crvena eu opcija podrzava svoje u svakoj drzavi a desnica svoje.

DU
Deleted user
14:49 19.07.2012.

Cekaj malo, pisete li vi gore od Rumunjskoj i Madjarskoj ili o Hrvatskoj? Pa zar nije tako i kod nas? Zar vlada kod nas ne zaposljava podobne i stvara za njih radna mjesta?

OB
-obrisani-
13:31 19.07.2012.

Eto materijala i za obraćanje pozornosti eYU na naše crvene uzurpatore, koji krše demokraciju, totalnim čistkama i postavljanjem crvenih šprajcera po medijima i svim strukturama, kao u ona, njima dobra vremena YU - režima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?