Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFE Bivša stjuardesa Vesna Vulović, jedina preživjela u zrakoplovnoj nesreći prije 33 godine, o čudima koja su joj se nastavila u životu i sukobu s Miloševićevim režimom, zbog kojega živi od mizerne mirovine

Optimizmu padobran ne treba

Vesna Vulović danas živi u stanu sa tri mačke
import
04.06.2005.
u 11:24

Osjećam se nekako poput mačke, a i Lav sam po horoskopu. Kažu da sam sedam smrti izbjegla taj dan; visinu, pad, dekompresiju, hladnoću i tko zna što još... U avion sam ponovo ušla samo mjesec dana nakon nesreće, naravno, ležeći, ali me nije bilo strah jer se nesreće de facto nisam sjećala - priča Vesna Vulović, koja je 1972. godine kao 22-godišnja stjuardesa jedina preživjela pad JAT-ova aviona s visine od 10.160 metara iznad češkoga mjesta Srbske Kamenice.
Stariji se čitatelji sigurno sjećaju nacionalne heroine bivše Jugoslavije i nositeljice Guinnessove zlatne medalje kao osobe koja je preživjela najveći pad bez padobrana. Netom prije našeg dolaska gledala je dokumentarac o paraplegičarima koji ju je strašno pogodio jer je zamalo i ona ostala u invalidskim kolicima. Vesna svoj život mnogo više cijeni od tog kobnog 26. siječnja 1972. Posljednje čega se sjeća, kaže, ukrcavanje je na avion u Kopenhagenu, nakon čega ima rupu u sjećanju od nekoliko dana, koliko je bila u komi. Zna samo što su joj ispričali...

Greškom u tom avionu
- Najluđe je što uopće nisam trebala letjeti taj dan nego sam pogreškom organizatora otputovala tim avionom. Kako je bilo malo putnika, sjedila sam u sredini aviona s kolegama Gordanom Gavranović i Draganom Dimitrijevićem - prisjetila se Vesna.
Nastavak njene priče vrvi nevjerojatnim slučajnostima. Stanovnici Srbske Kamenice čuli su eksploziju i pošli prema šumi gdje su pali najveći dijelovi aviona. Ondje je Bruno Henke, Hitlerov vojnik iz Drugog svjetskog rata, Vesnu čuo kako zapomaže te ju je pronašao kako krvari na svom sjedalu iz aviona. Srećom, nije ju micao. Samo je zaustavio krvarenje i odjurio po vatrogasce. Prevezli su je do bolnice, gdje je radio vjerojatno najbolji liječnik na svijetu za takve ozljede, kojega su Rusi tamo poslali po kazni. Kralježnica joj je pukla na tri mjesta. Bila je paralizirana od struka na dolje. Uz to, bile su joj slomljene ruke i obje noge. Od udarca napukla joj je i lubanja, a mozak je bio ozlijeđen. Tri su se dana borili za njezin život...
Vesna se nakon dvije godine potpuno oporavljena ponovno zapošljava u JAT-u kao službenica u poslovnici gdje se pripremala za rad u nekom inozemnom predstavništvu. No, u inozemstvo nikada nije otišla jer joj prvo umire majka, a ubrzo potom i otac. Vjenčala se 1975. godine i razvela nakon deset godina jer je suprugu Nikoli smetao duhanski dim. Kaže kako bi ga voljela sresti makar da mu se samo pohvali kako ne puši već dvije godine i da pušače danas izbacuje iz stana. Prestanak pušenja zahvaljuje prijatelju Zagrepčaninu Jovici Palikoviću, nekadašnjoj legendi automoto-sporta, koji joj je poslao herbalete pomoću kojih se riješila groznoga poroka. U mirovinu odlazi 1991. Na to ju je, kaže, prisilio Miloševićev režim.
- Sve je počelo člankom u "Politikinom svetu" u kojem je pisalo kako su moj avion srušili Česi i da sam pala samo s 1000 metara visine i nek izvolim vratiti sve medalje i novce. Kakvi novci? Pa nisu mi isplatili ni sva bolovanja - srdi se Vesna kad se sjeti Miloševića i dodaje kako je povod za šikaniranje bilo sudjelovanje u jednom slovenskom antiratnom spotu. Smanjili su joj plaću, premjestili na lošije mjesto i otpravili u mizernu mirovinu. Ponosna je na svoj doprinos u demonstracijama protiv Miloševića. Iz svoje riznice istinitih čuda Vesna nam je ispričala priču o nepokretanom mladiću.

Nepokretni prohodao
- Posjetila sam prijateljičina oca u bolnici. S njim je bio i mladić koji nije mogao hodati zbog nekakve psihičke blokade. Kada je čuo da sam Vesna Vulović, maknuo je deku s nogu i rekao: "Ma, kad može ona, mogu i ja" - ustao i prohodao! Nevjerojatno je što sve psiha može napraviti - kaže Vesna. Dodaje da vjeruje u telepatiju i telekinetičke sposobnosti. Pozdravlja sve ljude koji su joj željeli dobro kada je bilo teško i vjeruje da je primila njihovu energiju, koja joj je pomogla.

Želite prijaviti greške?