Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Opec smanjenjem proizvodnje želi cijenu nafte od 80 do 100 dolara po barelu

17.12.2008.
u 11:16

U ozračju najava analitičara da će cijena nafte pasti na 25 dolara po barelu u dogledno vrijeme, u cilju zaustavljanja srozavanja njezine cijene stižu zahtjevi za ograničavanjem njezine proizvodnje i u zemalja koje nisu članice međunarodnog kartela Opeca.

Ministar nafte Saudijske Arabije Ali al-Nuaimi osim smanjenja proizvodnje u članicama okupljenim u kartelu Opec, očekuje da će isto učiniti i nečlanice toga međunarodnog udruženja proizvođača "crnog zlata". I to najmanje za 600.000 barela na dan. A najveći proizvođač nafte koji nije član udruženja Opec jest Rusija. Članice Opeca već se okupljaju u Alžiru gdje bi trebale dogovoriti, najviše prema nagovoru Saudijske Arabije, drastično rezanje proizvodnje "crnog zlata" zbog globalnih prilika i pada potražnje.

Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač nafte, predviđa da će se dogovoriti smanjenje proizvodnje za dva milijuna barela na dan. To je oko tri posto ukupne proizvodnje. Okupljanju članica Opeca u Alžiru nazočit će i predstavnici Rusije.

Razlog ovako drastičnim mjerama rezanja proizvodnje napori su naftnih proizvođača da zaustave pad cijena koje neprestance kližu prema dolje nakon što je ljetos ostvaren cjenovni rekord od 147 dolara po barelu.

Rezanjem proizvodnje nastoji se podići cijena nafte i to za 80 do 100 dolara po barelu. O ishodu dogovora u Alžiru ovisi znatan broj svjetskih kretanja, te su mnoge oči uprte na ovaj važan sastanak.

Međunarodna agencija za energiju već je predvidjela da će globalna potražnja za naftom pasti ove godine na razinu koju je imala 1983. godine.

S druge strane, pad cijena nafte pogodovao je središnjim bankama, napose zemalja u razvoju, što je olakšalo obuzdavanje inflacije, te pomoglo u rezanju kamata.

Trenutačno se cijena nafte kreće između 45 i 44 dolara po barelu.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?