Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.08.2013. u 19:32

Kada strada profesionalni vojnik, to nije vijest koja trese cijeli sustav, no poginuo je mladi ročnik, a to se ne smije dogoditi

Je li kriva “tehnika”, je li to posada tenka, je li mladi ročnik bio na mjestu na kojem nije smio biti, je li kriv organizator i nadzornik sigurnosti na vježbi ili čitavom poligonu? MORH se zatvorio, no to i ne čudi. Stoga što tamo svi znaju da se dogodilo ono što se ne smije dogoditi - da je poginuo mladi ročnik. Kada strada profesionalni vojnik, to nije vijest koja trese cijeli sustav, jer se podrazumijeva da je riječ o profesiji uz koju idu brojni rizici i opasnosti. Ranjavanje, stradanje pa i smrt sastavni su dio tog poziva i mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku, od Hrvatske do Afganistana. Unutar sustava, međutim, sve razine časnika najviše strahuju upravo od toga što se dogodilo mladom Marku u Gašincima. Zato što znaju da će istražno povjerenstvo, ne bude li riječ o tehničkom kvaru, “predložiti” krivca, a to će biti vojnik, dočasnik ili časnik, ili više njih. Kojima će biti zamrljana ili zapečaćena i vojna karijera, jer su tako izgubili vojnika. Kakvo je stanje među ostalim dragovoljnim ročnicima Markova 11. naraštaja možemo samo pretpostavljati, no sustav treba ponuditi rješenje i za takve situacije. U ovom naraštaju osmotjednu obuku (počela 5. srpnja) počelo je 385 ročnika, od toga 40 žena. U zadnjih pet godina takvu je obuku završilo 2215 muških i 298 ženskih ročnika. U prosjeku, u svakom naraštaju u toku obuke odustane 10 do 15 ročnika, a do sada nije odustala ni jedna ročnica. Svake godine, dakle, dragovoljnu obuku završi oko 800 ročnika i oni će većinom završiti kao profesionalni vojnici. Broj onih koji kandidiraju, prođu stroge testove i onda godinu-dvije ili više čekaju da dođu na red za ovakvu obuku, mjeri se u tisućama. Oni su motivirani, domoljubni i najbolji od najboljih iz svoje generacije. I zato je ta tragedija na poligonu još i veća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?