Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD JAVNOSTI

Oduzimanje auta kad postane oružje

20.08.2007.
u 16:56

Politička komedija tipična za naše podneblje, osobito u predizbornom razdoblju, odigrala se proteklog tjedna, a njezinu uspjehu pridonijeli su i oporba i vladajući. Naime, od svih "ljevičarskih" prava, Udružena ljevica s Ustavom u rukama ustala je u obranu naših prava na automobil. Ponukani su prijedlogom "šerifa" Ivice Kirina o oduzimanju auta najtežim prekršiteljima. Ustrajni su, kažu, unatoč svijesti o pogibelji na našim cestama i crnom proročanstvu astrologinje za protekli prometni vikend, inače jedan od najsretnijih ove godine na našim cestama.

Ljevičari su spremni i na prosvjede! A Kirinov prijedlog sad prije izbora trebao je, po mišljenju ljevice, biti povod da ga premijer svrgne s vlasti. Bili bezglavi, pijani, drogirani ili ubojica za upravljačem, bez obzira na to jesmo li napravili 10 ili 100 prekršaja, automobil nam nitko ne smije oduzeti. Naše pravo na automobil jače je i od prava drugih na život. Čak se i esdepeovac dr. Ivo Josipović, stručnjak za kaznenoprocesno pravo, složio da bi Kirinov prijedlog teško prošao kriterij ustavnosti.

Na ustavnu snagu vlasništva stručnjaci su nekoć upozoravali i lukavog esdepeovca Šimu Lučina koji je u vrijeme ministrovanja prešutio, iako mu se svidio, sličan prijedlog na svome stolu. Na to je, na žalost, pokleknuo i Ivica Kirin. Odgovarajući "politikantima", MUP tumači da za počinitelje najtežih prometnih prekršaja i kaznenih djela razmatraju mogućnost ugradnje zakonske odredbe o "privremenom, a nikako trajnom, oduzimanju vozila". Međutim, pitanje i za oporbu i za MUP jest zašto se auti ne bi smjeli trajno oduzimati najokorjelijim prijestupnicima za upravljačem, a mogu se oduzimati švercerima ponovno zatečenima u švercu, ili vlasniku vozila ili plovila koji dvaput u tri godine bude uhvaćen da koristi loživo ulje ili plavi dizel. I ribari mogu ostati ne samo bez ulova, alata i opreme za ribolov nego i bez plovila i to bez obzira na to tko je njegov vlasnik!

Što se ustavnosti tiče, na pregledu prakse Ustavnog suda može se naći slučaj u kojem je odbijena ustavna tužba vlasnika koji je zbog crnog čartera kažnjen sa 100.000 kn globe i oduzimanjem jahte. Lani i preklani oduzeta je 21 brodica, a Branko Bačić, državni tajnik za more, likovao je: "Suzbili smo crni čarter! 60% povećan je broj registriranih tvrtki." Nepoznato je zašto njega ljevičari nisu linčovali.

Dakle, oduzimanje predmeta uporabljena za počinjenje prekršaja već imamo kao zakonsko rješenje "kad postoji opasnost da će taj predmet ponovno biti uporabljen za počinjenje prekršaja, ili kad se oduzimanje predmeta čini prijeko potrebnim zbog zaštite opće sigurnosti ili iz moralnih razloga". Mogu se oduzeti i kad nisu vlasništvo počinitelja, a prema Zakonu o prekršajima i Kaznenom zakonu, može se propisati i obvezno oduzimanje predmeta. I što se europske prakse tiče, nema prepreke.

Na hrvatskom portalu u Švicarskoj našli smo tekst o "raserima s Balkana" nakon što je šef kantonalne prometne policije iznio podatak da su čak 24 posto nesreća zbog prebrze vožnje i sa smrtnim posljedicama izazvali mladići iz balkanskih zemalja. Neka osiguravajuća društva već odbijaju sklopiti osiguranje s "Jugosima", a iznosi se primjer mladića srpskog podrijetla koji je, iako mu je dozvola već bila oduzeta te je višestruko oglobljen, za 100 km prekoračio brzinu na autocesti. Zato je sud odlučio oduzeti mu BMW M3.

Ne zato kako bi, obrazloženje je suda, dodatno kaznili vozača, nego da oduzmu predmet kojim je počinjeno kazneno djelo. A auto je bio u vlasništvu leasing tvrtke koja je BMW dala na korištenje tvrtki mladićeva oca. O čemu nam onda pričaju ljevičari, dr. Josipović, Lučin i MUP?!

Želite prijaviti greške?