Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Odgođeno ročište o stečaju 'Dalmatinke Nove'; radnici izbačeni iz sudnice

22.01.2009.
u 17:35

Na splitskome Trgovačkom sudu danas je odgođeno ročište u slučaju "Dalmatinke Nove", na kojem je trebalo odlučiti o prijedlogu radnika te sinjske tvrtke da se otvori stečajni postupak jer sudac Ante Čapkun nije dopustio radnicima da ostanu u sudnici budući da je ih pristupio veći broj nego što ih je pozvao.

Zamjenik predsjednika splitskoga Trgovačkog suda Ivan Basić izjavio je da je sudac u tom predmetu Ante Čapkun na današnje ročište, osim odvjetnika stranaka, zakonskog zastupnika dužnika, pozvao samo tri vjerovnika-radnika koji potražuju neisplaćene plaće za mjesec rujan 2008.

- Po navodima suca Čapkuna u sudnicu je pristupio veći broj radnika koji su htjeli pratiti ročište, iako nisu bili pozvani. Kad su prozivane pozvane osobe, i ostali radnici su htjeli ući u sudnicu - rekao je sudac Basić. On tvrdi da je odmah nakon ulaska u sudnicu počelo vrijeđanje suca Čapkuna nakon čega je naredio da se udalje iz sudnice.

Radnici nisu htjeli svojevoljno napustiti sudnicu pa je uredujući sudac Čapkun pozvao djelatnike pravosudne policije koji su radnike udaljili iz sudnice, naveo je Basić objasnivši razloge zbog kojih danas nije održano ročište o sinjskoj tvrtki na Trgovačkom sudu.

Pravni zastupnik radnika "Dalmatinke Nove" Zoran Vujanović ocijenio je da je današnji postupak suca Čapkuna protuzakonit te je najavio da će u ime 66 radnika koji predlažu otvaranje stečajnog postupka te tvrtke zatražiti njegovo izuzeće iz postupka jer se dvoji u njegovu objektivnost i nepristranost.

Zamjenik predsjednika Trgovačkog suda Basić kazao je da će, bude li podnesen zahtjev za izuzećem suca Čapkuna, o tome odlučiti predsjednik tog suda.

- Kakvu će odluku sud donijeti u tom predmetu, još se ne može reći jer to ovisi o tijeku postupka - kazao je Basić dodavši da će se novo ročište održati 19. veljače ove godine.

Predsjednica Nezavisnog sindikata "Dalmatinke Nove" Iva Radonja je, ustvrdivši da ih je policija grubo izbacila iz sudnice, dodala:
- Oko 60 radnika 'Dalmatinke Nove' danas je pravodobno ušlo u sudnicu Trgovačkog suda. Mirno smo sjedili u sudnici ničim ne remeteći red u sudnici. Čim je u sudnicu ušao sudac Jozo Čapkun, zatražio je da iziđemo, a kad smo odbili, naložio je dvojici pravosudnih policajaca da nas izbace, što su oni vrlo grubo i učinili - izjavila je Iva Radonja.

Potkraj prošle godine skupina od 66 radnika "Dalmatinke Nove" predložila je otvaranje stečajnog postupka te tvrtke zbog neisplaćenih plaća za mjesec rujan 2008., a zatim su zatražili i isplatu plaće za listopad i studeni prošle godine koje im također nisu isplaćene. Takvim zahtjevima tih 66 nezadovoljnih radnika u međuvremenu se pridružilo još 180 radnika "Dalmatinke Nove".

Danas je ročište odgođeno drugi put nakon onoga od 29. prosinca 2008., kad sud nije prihvatio zahtjev poslodavaca braće Ladini da se odbije prijedog radnika o stečaju tvrtke jer su im, po njihovim tvrdnjama, u međuvremenu te plaće isplaćene privatnim uplatnicama.

Tvrtka "Dalmatinka Nova" ne radi već gotovo godinu dana, a po ranijim podacima splitskoga Trgovačkog suda račun tog poduzeća je blokiran na iznos od 9,5 miljuna kuna.

(Hina)

Želite prijaviti greške?