Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iako je naplata dobra, banke se pripremaju za probleme

Odgoda otplate kredita onima koji dobiju otkaz

27.11.2008.
u 19:33

Wüstenrot stambena štedionica uvest će moratorij na otplatu kredita za klijente koji ostanu bez posla, a ta je štedionica i prva financijska kuća koja se obvezuje da u 2009. godini neće dizati kamate.

Prodorna štedionica
Najavljujući moratorij, u Wüstenrotu kažu da će idućeg tjedna detaljno obrazložiti što ih je potaknulo na takvu odluku koja je donesena nakon što su sindikati, a i zastupnik IDS-a Damir Kajin, pozvali banke neka daju svoj doprinos borbi protiv krize i odgode otplate kredita. Nema najava da će i druge financijske kuće pratiti prodornu Wüstenrot štedionicu koja se već pročula po niskim kamatama, nego se iz njihovih odgovora može iščitati pragmatičan pristup.

Naplata kredita i dalje je dobra, pogotovo stambenih, tako da banke nemaju posebnih razloga trčati pred rudo. Posljednji poznati podaci HNB-a, koji se odnose na kraj lipnja, pokazuju da su banke imale 4,5 milijardi kuna ili 3,74 posto loših kredita, s tim što su građani bolji platiše od tvrtki kod kojih je udio loših kredita visok i iznosi 7,27 posto.

Kod građana je udio loših stambenih kredita 1,61 posto, kod autokredita 2,93 posto te 1,50 posto kod kartičnih kredita. Posljednjih mjeseci najveća su pogoršanja kod kartičnih kredita, ali najlošija je naplata potrošačkih kredita.

Zagrebačka je banka kod nenamjenskih kredita uvela ugovaranje police Cardif osiguranja, u kojoj osiguranje nastavlja plaćati kredit šest mjeseci dobije li klijent otkaz. U RBA nenamjenske kredite pokriva Uniqa osiguranje u slučaju bolovanja, nezaposlenosti ili smrti.

– Naplativost stambenih kredita stabilna je. U slučaju da postoji problem s otplatom određenog kredita, Zagrebačka banka uvijek poziva klijenta na dogovor i preferira sporazumne mjere naplate kako bi se izbjegla aktivacija prisilnih mjera naplate – kažu u Zabi. Individualan dogovor s klijentom spominju i u HPB banci, a Prva stambena štedionica odgovara da ni ona nema problema s naplatom, to više što su kamate na njezine kredite relativno niske i fiksne za cijelo razdoblje otplate kredita. Slično kažu i HPB te PBZ stambena štedionica.

Usporedbe cjelokupnog kreditnog portfelja pokazuju da klijenti najurednije vraćaju upravo stambene kredite, kažu u OTP banci, koja objašnjava da svaki klijent koji ima opravdan razlog može tražiti reprogram kredita, poček ili neku drugu mjeru.

Poček početka otplate
– Banci je u interesu da dužnik vraća dug, a sve drugo, počevši od slanja opomena, preko ovrha, do krajnje mjere prisilne naplate, bankama često ne može pokriti cjelokupan dug i nadoknaditi sve troškove – objašnjavaju u OTP banci. RBA za nove kredite nudi ugovaranje počeka otplate glavnice kredita na rok od 6 ili 12 mjeseci.

Želite prijaviti greške?